Жива вода

понеделник
от 18.30 до 19.30 часа
"Фолклорни новини"
Информационното предаване отразява събори, фестивали, концерти, юбилейни годишнини, новоизлезли книги. Предлага интересни срещи и разговори за предстоящи събития в областта на фолклора.
Екип: Магдалена Стоянова, Лина Мачева

вторник
от 18.30 до 19.30 часа
Класация "Надпяване"

Единствената по рода си класация за професионална народна музика, която дава възможност на различни изпълнители и техните произведения да се преборят за гласовете на слушателите в рамките на един месец. Единадесетте категории отразяват многожанровостта на българската народна музика в нейната цялост. В края на всяка състезателна година лауреатите от музикалната надпревара получават своите награди на Гала - концерт награждаване с участието на ОНМ на БНР и много любими солисти, а слушателите на "Жива вода" могат да се наслаждават на този музикален празник от ефира на БНР.


сряда
от 18.30 до 19.30 часа 
"Музикален атлас"

Ако искате да пътувате - направете го с музиката на света! Традиционна, народна или етно - тя ще е нашият верен приятел и безпристрастен пътеводител в изследването на музикалната география, история, култура, митология, вярвания и обичаи на народите по цялото земно кълбо. Заедно с любопитни подробности от огромния океан с песни и танци!
Екип: Пламен Георгиев

четвъртък
от 18.30 до 19.30 часа
"Портрети"

Срещи с интересни гости – певци, инструменталисти, композитори, аранжори и диригенти на народна музика, етно-джаз музиканти, изгряващи звезди и утвърдени имена, гости от чужбина.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

неделя
от 12.20 до 14.00 часа
"От песен - в песен"

Магазинно предаване с интересни гости и актуални събития в областта на фолклора, в което среща намират старото и новото поколение изпълнители. Запознава аудиторията с новата музика от репертоара на ОНМ на БНР и тази на творци с постижения в жанра. В предаването може да чуете рубриките "Радио блиц", "Фолклорни следи" и да се преборите за награда в "Дума загадка". Всичко това гарнирано с най-доброто от любимата българска народна музика.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова, Лина Мачева

Публикации

Малка Богородица

На 8 септември Православната църква слави Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата. Празникът е свързан с раждането на благословената Мария, опредена от Бог за майка на Спасител, затова и днес християните..

публикувано на 08.09.14 в 09:10
С този празник започва есенната оран

Свети Симеон-орач

С Християнския празник в чест на Св. Симеон Стълпник и неговата майка Св. Марта, се полага началото на църковната Нова година. Преподобният Симеон е роден през 357 г. в Мала Азия. Той бил смирен и благ християнин. За да се отдели от хорската суета си..

публикувано на 01.09.14 в 09:10

Концерт, посветен на композитора Димитър Динев - директно от Второ студио на БНР, 13 декември, 18.30 часа

Ще чуете прекрасни български народни песни, претворени от големия майстор Димитър Динев. Тази година се навършват 90 години от рождението на големия български композитор, диригент и основател на ансамбъл „Гоце Делчев” . В концерта ще участват изпълнители,..

публикувано на 11.12.13 в 08:32

На фолклорен празник в Бургас с предаването „Фолк парти” на програма „Христо Ботев” и Радио Бургас на БНР

Скъпи приятели на българската народна музика, тази неделя заповядайте на празник в Бургас – фолклорен концерт по повод деня на град Бургас - 6 декември, Никулден. С него ще завърши празникът, но пък ще дадем начало на коледно-новогодишното настроение в..

публикувано на 03.12.13 в 10:05

Най-доброто от южноевропейската фолклорна музика

В предаването отново даваме предимство на вкуса на нашите редовни слушатели и пожеланата от тях музика. Вторият акцент е музикалната традиция на Южна Италия и Гърция - две от „горещите” точки на Стария континент, особено по отношение на етномузиката. Ще се..

публикувано на 03.12.13 в 09:22
Италианската група “Канцониере Греканико Салентино”

Музика от Балканите, Скандинавия и Италия

В предаването очаквайте музика по вкуса на нашите редовни слушатели, които този път избраха традиционни ритми от Балканите. Ще прескочим и в двете срещуположни точки на европейския континент – Скандинавия и Италия. Основният акцент е италианската група..

публикувано на 19.11.13 в 09:33

Музикален атлас: Фестивалът в Йевле, Швеция

Най-доброто от последното издание на фестивала за фолклорна и уърлд музика в Йевле, Швеция. Тази година звезди там са: триата „ОДЕ” и „Падик”, група „Йостблокет”, Ингинг Хердал и Але Мьолер. Акцент е галаконцертът, в който участват наградени групи в..

публикувано на 22.10.13 в 09:28
Испанската група El Desvan del Duende

Фолклорна музика от Балканите, Кавказ, Украйна и Испания

За доброто настроение в предаването допринася музикалният избор на нашите слушатели, както и срещата с гостите от Украйна - групата  „Веселите чичовци” от град Киев. Музикантите са едни от участниците в 34-ия Международен фолклорен фестивал на Еврорадио,..

публикувано на 07.10.13 в 09:45
Древноскандинавският инструмент кантеле

Народна музика от Европа

В предаването ще слушаме най-новата етнолиния в европейската фолклорна музика благодарение на участниците в ХХХІV Международен фолклорен фестивал на Еврорадио, състоял се във Варна между 27 и 29 май 2013 година. С вас ще бъдат музикантите от Унгария,..

публикувано на 03.09.13 в 11:45
Детска фолклорна група „Искрици” към Основно училище „Светлина”, с. Тополица.

3 000 участници събира 45-ото издание на „Славееви нощи” в Айтос

Четиридесет и петото издание на традиционните фолклорни празници „Славееви нощи - 2013” започват днес и ще продължат до неделя в Айтос. Фолклорните празници „Славееви нощи” са инициирани от композитора Филип Кутев през 1968 година. Те се провеждат на..

публикувано на 07.06.13 в 09:18