Жива вода

понеделник
от 18.30 до 19.30 часа
"Фолклорни новини"
Информационното предаване отразява събори, фестивали, концерти, юбилейни годишнини, новоизлезли книги. Предлага интересни срещи и разговори за предстоящи събития в областта на фолклора.
Екип: Магдалена Стоянова, Лина Мачева

вторник
от 18.30 до 19.30 часа
Класация "Надпяване"

Единствената по рода си класация за професионална народна музика, която дава възможност на различни изпълнители и техните произведения да се преборят за гласовете на слушателите в рамките на един месец. Единадесетте категории отразяват многожанровостта на българската народна музика в нейната цялост. В края на всяка състезателна година лауреатите от музикалната надпревара получават своите награди на Гала - концерт награждаване с участието на ОНМ на БНР и много любими солисти, а слушателите на "Жива вода" могат да се наслаждават на този музикален празник от ефира на БНР.


сряда
от 18.30 до 19.30 часа 
"Музикален атлас"

Ако искате да пътувате - направете го с музиката на света! Традиционна, народна или етно - тя ще е нашият верен приятел и безпристрастен пътеводител в изследването на музикалната география, история, култура, митология, вярвания и обичаи на народите по цялото земно кълбо. Заедно с любопитни подробности от огромния океан с песни и танци!
Екип: Пламен Георгиев

четвъртък
от 18.30 до 19.30 часа
"Портрети"

Срещи с интересни гости – певци, инструменталисти, композитори, аранжори и диригенти на народна музика, етно-джаз музиканти, изгряващи звезди и утвърдени имена, гости от чужбина.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

неделя
от 12.20 до 14.00 часа
"От песен - в песен"

Магазинно предаване с интересни гости и актуални събития в областта на фолклора, в което среща намират старото и новото поколение изпълнители. Запознава аудиторията с новата музика от репертоара на ОНМ на БНР и тази на творци с постижения в жанра. В предаването може да чуете рубриките "Радио блиц", "Фолклорни следи" и да се преборите за награда в "Дума загадка". Всичко това гарнирано с най-доброто от любимата българска народна музика.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова, Лина Мачева

Публикации

Априлски празничен календар

Лазаровден, Цветница, Възкресение Христово, Томина неделя, Мартин Изповедник 4 април Лазар се вози на злата колца, Из село ходи, Богу се моли: - Я дай ми, Боже, дребен ми дъждец, Трева да расте, паун да пасе, Перя да хвърля, моми да берат, Моми..

обновено на 06.04.15 в 10:16

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец февруари е песента „Рада седи” в изпълнение на Стоян Ганчев

Тракийският народен певец Стоян Ганчев е роден в град Бургас през 1976 г. в семейството на народна певица и танцьор. Майка му е бивша солистка на Фолклорен ансамбъл „Загоре”, град Стара Загора и именно от нея наследява тракийската народна песен. Завършва..

публикувано на 09.03.15 в 16:55

Мартенски празници

1 март - Баба Марта бързала, мартеници вързала Първия ден на март се посреща с радост от всички. Наричат го Баба Марта, Първа Марта, Летник. Баба Марта е един от най-почитаните български обичаи, запазил се от древността до наши дни. Легендите и..

публикувано на 01.03.15 в 08:00

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец януари 2015 г. е песента „Болна ми легна Марийка” в изпълнение на Жасмина Живкова

Жасмина Живкова е родена в град Варна и от 5-годишна възраст се занимава с народно пеене, а първото й значимо участие е в Международния конкурс „Малки звездички”, където й е присъдено трето място и грамота. Основното си образование завършва в ОУ „Антон..

публикувано на 11.02.15 в 15:20
По традиция в дена на Свети Харалампий, покоровител на пчеларите, се  освещава меда, произведен миналата година. Той се поставя на маси, подредени във формата на кръст.

Празниците през месец февруари

Св. Харалампий На 10 февруари православната църква почита свети великомъченик Харалампий. Той бил преследван и измъчван заради проповядването на християнската вяра. Светецът бил известен лечител и за това в народните представи Харалампий и е „заповедник”..

публикувано на 09.02.15 в 14:15

Трифонци се празнуват от 1 до 3 февруари

Първите три дни от месец февруари народа нарича Трифонци, а Православната църква посвещава на първи февруари на свети великомъченик Трифон, който заради вярата си в Христа бил измъчван и посечен през 248 година. Народът много почита този празник. Нарича го..

публикувано на 01.02.15 в 08:35

Димитровден – „Дойде ли Димитър идва и снегът”

Свети Димитър е един от любимите светци на българина. На празника, който се чества на 26 октомври имен ден имат всички носещи неговото име: Димитър, Димитрина, Драган, Димо, Димка, Митко, Митре и сродни на тях. Димитрий Мироточиви Солунски бил..

публикувано на 26.10.14 в 08:55

Татяна Робева с награда от „Фолк фест - Валандово”

Фестивалът за новосъздадена македонска авторска песен „Фолк фест - Валандово” съществува вече 30 години и в това време утвърждава нейното съвременно звучене, запазвайки фолклорната традиция. От първото си издание на сцената на Дом на културата Валандово до..

публикувано на 24.10.14 в 10:25
Света София

17-и септември – празник на светиците Вяра, Надежда и Любов, както и майка им – света София

"На този ден се почита паметта на трите сестри Вяра, Надежда и Любов и на майка им София, които загиват в страшни мъчения за Христовата вяра през 126 година по време на управлението на римския император Адриан. Благочестивата християнка на име София живее в..

публикувано на 17.09.14 в 10:05

Въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен - Кръстовден

На този ден (14 септември), Православната християнска църква отбелязва един от най-важните си и тържествени празници - въздвижение на Светия животворящ Кръст Господен превърнал се в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха след страданията и..

публикувано на 14.09.14 в 09:25