Жива вода

понеделник
от 18.30 до 19.30 часа
"Фолклорни новини"
Информационното предаване отразява събори, фестивали, концерти, юбилейни годишнини, новоизлезли книги. Предлага интересни срещи и разговори за предстоящи събития в областта на фолклора.
Екип: Магдалена Стоянова, Лина Мачева

вторник
от 18.30 до 19.30 часа
Класация "Надпяване"

Единствената по рода си класация за професионална народна музика, която дава възможност на различни изпълнители и техните произведения да се преборят за гласовете на слушателите в рамките на един месец. Единадесетте категории отразяват многожанровостта на българската народна музика в нейната цялост. В края на всяка състезателна година лауреатите от музикалната надпревара получават своите награди на Гала - концерт награждаване с участието на ОНМ на БНР и много любими солисти, а слушателите на "Жива вода" могат да се наслаждават на този музикален празник от ефира на БНР.


сряда
от 18.30 до 19.30 часа 
"Музикален атлас"

Ако искате да пътувате - направете го с музиката на света! Традиционна, народна или етно - тя ще е нашият верен приятел и безпристрастен пътеводител в изследването на музикалната география, история, култура, митология, вярвания и обичаи на народите по цялото земно кълбо. Заедно с любопитни подробности от огромния океан с песни и танци!
Екип: Пламен Георгиев

четвъртък
от 18.30 до 19.30 часа
"Портрети"

Срещи с интересни гости – певци, инструменталисти, композитори, аранжори и диригенти на народна музика, етно-джаз музиканти, изгряващи звезди и утвърдени имена, гости от чужбина.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

неделя
от 12.20 до 14.00 часа
"От песен - в песен"

Магазинно предаване с интересни гости и актуални събития в областта на фолклора, в което среща намират старото и новото поколение изпълнители. Запознава аудиторията с новата музика от репертоара на ОНМ на БНР и тази на творци с постижения в жанра. В предаването може да чуете рубриките "Радио блиц", "Фолклорни следи" и да се преборите за награда в "Дума загадка". Всичко това гарнирано с най-доброто от любимата българска народна музика.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова, Лина Мачева

Публикации

Музика от Изтока

В предаването звучи музика от Индия, донесена ни от нашите гости - индолозите Николай Янков и Елена Щерева, които наскоро се завърнаха от необятната страна. От тях ще научим още подробности за индийското семейство, за бита на индийците и за музикалната им..

публикувано на 03.06.13 в 07:23

Фламенко и още нещо

Изборът на слушателите този път ни насочва към традиционния музикално-танцувален стил, обособен през ХVІІІ в. В Андалусия – фламенкото. Много изследователи виждат в него сливане на много култури чрез византийски, цигански, берберски, мавърски и еврейски..

публикувано на 22.05.13 в 08:26

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец април 2013 г. е песента „Ожени ме, мамо” в изпълнение на Венцислав Пенев

Венцислав Пенев е роден на 11 юни 1979 г. в гр. София, но живее в гр. Нови Искър. Ученик е на прочутия народен певец Костадин Гугов. Именно в негова памет, Венци записва авторската песен „Спомен за Гугов”. В момента е четвърти курс студент в Югозападния..

публикувано на 15.05.13 в 07:44

С музиката на „Алле Мьолер бенд”

Групата представя необичайна комбинация от различни традиционни инструменти от цял свят. Резултатът е нещо повече от приятен звук – това е приказка, разказана с музикални тонове. „Алле Мьолер бенд” включва музиканти от Швеция, Гърция, Западна Африка,..

публикувано на 29.04.13 в 08:34

Ритиня Лобо от Кабо Верде

Българското читалище е една уникална институция, в която се преплитат минало, настояще и бъдеще. Именно читалището дава подслон на музиката и културата в малките населени места. Затова този път започваме нетрадиционно – с информация за ежегодния конкурс на..

публикувано на 24.04.13 в 13:28

18-годишна ученичка от Бургас изпя фолклорната песен на 2012 година „Тудоро ле, мъри”

Мария Тодорова учи в СОУ „Добри Чинтулов”, град Бургас. Тя има награди от конкурсите „Орфеево изворче”, гр. Стара Загора, „С песните на Стайка Гьокова”, гр. Карнобат, „Славееви нощи”, гр. Айтос, и други. Името й се свързва и с фолклорен ансамбъл „Свети..

публикувано на 08.04.13 в 07:38

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”: песни за месец ноември, 2013 г.

Целта ни е да представим новата фолклорна продукция на БНР и да популяризираме новите имена във фолклора, да припомним известни изпълнители с техни нови записи. Песните се излъчват всеки вторник от 18.30 часа в предаването „Жива вода”. По време на..

публикувано на 04.04.13 в 12:13
Алберто Кайседо и неговия оркестър

С музиката на Сиера Леоне и Колумбия

Един от най-атрактивните музикални инструменти в традицията на Африка се нарича конди. Някои го сравняват с пианото, макар че на него се свири само с палци. Изпълнителят, който ще слушаме, е Сорие Конди - сляп и напълно необразован уличен музикант. Дори не..

публикувано на 29.03.13 в 10:24
Коби Израелайт (вдясно) и Орен Маршал

Дуото Коби & Орен и традицията на народа гарифуна

Ще ви запознаем с два атрактивни музикални ансамбъла. Първият от тях е израело-английското дуо Коби Израелайт (акордеон, барабани, кахон и саксофон) и Орен Маршал (бас туба). Орен Маршал е наричан често „Джими Хендрикс на тубата”, свири на специално..

публикувано на 27.03.13 в 10:49

На „Кукер без маска” в Малко Търново

На 17 март 2013 г., когато Православната църква отбелязва Сирни Заговезни, в Малко Търново се провежда Кукеров ден или т. нар. странджански Кукер без маска. Този древен обичай има своите специфични особености и е признат от редица български фолклористи и..

публикувано на 11.03.13 в 09:38