Жива вода

понеделник
от 18.30 до 19.30 часа
"Фолклорни новини"
Информационното предаване отразява събори, фестивали, концерти, юбилейни годишнини, новоизлезли книги. Предлага интересни срещи и разговори за предстоящи събития в областта на фолклора.
Екип: Магдалена Стоянова, Лина Мачева

вторник
от 18.30 до 19.30 часа
Класация "Надпяване"

Единствената по рода си класация за професионална народна музика, която дава възможност на различни изпълнители и техните произведения да се преборят за гласовете на слушателите в рамките на един месец. Единадесетте категории отразяват многожанровостта на българската народна музика в нейната цялост. В края на всяка състезателна година лауреатите от музикалната надпревара получават своите награди на Гала - концерт награждаване с участието на ОНМ на БНР и много любими солисти, а слушателите на "Жива вода" могат да се наслаждават на този музикален празник от ефира на БНР.


сряда
от 18.30 до 19.30 часа 
"Музикален атлас"

Ако искате да пътувате - направете го с музиката на света! Традиционна, народна или етно - тя ще е нашият верен приятел и безпристрастен пътеводител в изследването на музикалната география, история, култура, митология, вярвания и обичаи на народите по цялото земно кълбо. Заедно с любопитни подробности от огромния океан с песни и танци!
Екип: Пламен Георгиев

четвъртък
от 18.30 до 19.30 часа
"Портрети"

Срещи с интересни гости – певци, инструменталисти, композитори, аранжори и диригенти на народна музика, етно-джаз музиканти, изгряващи звезди и утвърдени имена, гости от чужбина.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

неделя
от 12.20 до 14.00 часа
"От песен - в песен"

Магазинно предаване с интересни гости и актуални събития в областта на фолклора, в което среща намират старото и новото поколение изпълнители. Запознава аудиторията с новата музика от репертоара на ОНМ на БНР и тази на творци с постижения в жанра. В предаването може да чуете рубриките "Радио блиц", "Фолклорни следи" и да се преборите за награда в "Дума загадка". Всичко това гарнирано с най-доброто от любимата българска народна музика.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова, Лина Мачева

Публикации

Евгения Тагарева (вляво) и Елена Стойнова с античната си китара.

Орфей, орфизмът, духовността и мистиката: ДНК-то на българския фолклор и народ

Очаква ви едно по-различно фолкпарти: изпълнено с мистика, духовност и музика. Ще говорим за същността на нашата музика, извела нашите звуци, мелодии, песни и фолклор в Космоса. В студиото ще бъде и председателката на фондация „Огънят на Орфей” Евгения..

публикувано на 17.11.11 в 14:12

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за октомври е песента „Девойко, мари, хубава” в изпълнение на възпитаници от НУИ „Панайот Пипков”, Плевен

Песента „Девойко, мари, хубава” в изпълнение на Камерна група ударни инструменти и вокална група при НУИ „Панайот Пипков”, Плевен, е аранжирана за глас и ударни инструменти от Георги Трифонов - възпитаник от класа на Симеон Серафимов през 2000 г., още като..

публикувано на 15.11.11 в 13:27

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев” - песни на месеца за 2012 година

Целта ни е да представим новата фолклорна продукция на БНР и да популяризираме новите имена във фолклора, да припомним известни изпълнители с техни нови записи. Песните се излъчват всеки понеделник от 18.30 часа в предаването „Жива вода”. По време на..

публикувано на 28.10.11 в 06:36
Фроде Халтли и Рагнхилд Фуреботен.

Свеж полъх от Норвегия

Предлагаме ви пъстра географска разходка с разнородни музикални жанрове, в центъра на която са двама млади изпълнители от Норвегия – цигуларката Рагнхилд Фуреботен и акордеонистът Фроде Халтли. И двамата са възпитаници на Норвежката държавна музикална..

публикувано на 27.10.11 в 12:16
Уличните музиканти на  Хавайските острови са запленителна местна музикална гледка от преливащи ритми, увековечени в меле (песен).

С музиката на Австралия и Хавайските острови

Австралия - далечна и привличаща, страната на кенгуруто и аборигените! Шестата по големина държава в света и единствената, която заема цял континент плюс няколко острова. А този континент се смята за най-стария, най-малкия, най-плоския и най-ненаселения!..

публикувано на 18.10.11 в 07:56
„Пеенето е необходимост! Ако човек не пее, той ще умре!” – казва румънския певец Григоре Леше.

Истинската музика остава

Фолклорният певец и инструменталист Григоре Леше беше тазгодишният представител на Румънското национално радио на 32-ия Международен фолклорен фестивал на радиостанциите-членове на Европейския съюз за радио и телевизия в хърватския град Опатия. Роден е на 20..

публикувано на 04.10.11 в 10:16

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец септември е песента „Изгряло е слънчице” изпълнена от Димитър Богданов

Димитър Богданов е роден през 1965 г. в град Кърджали. От малък се увлича по акордеона, пленен от изпълненията на своя баща-акордеонист, като паралелно с това пее народни песни. През 1984 г. завършва средното музикално училище „Филип Кутев”, гр. Котел, със..

публикувано на 30.09.11 в 13:27

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец август е песента “Кожи льо, писан и шарен” изпълнена от „Ева квартет”

“Ева квартет” е създаден през 1995 година от Милен Иванов – завършил дирижиране в Държавната музикална академия – София, и четири момичета от женския народен хор “Мистерията на българските гласове”: Гергана Димитрова – сопран, София Ковачева – мецосопран,..

публикувано на 12.09.11 в 14:04

Пътуване с музика из Канада и Ямайка

Канада – земя между океани, от Атлантика до Пасифика и Северния ледовит океан, съвсем естествено е националният девиз на страната да бъде „От море до море”! Канада заема обширна територия, която все още е недостатъчно проучена. Вековни планини, просторни..

публикувано на 22.08.11 в 12:44
Музикалният инструмент ка́нтеле в различните си разновидности има от 5 до 34 струни.

Музиката на Карелия и Канарските острови

Карелия – край на сините езера и зелените гори! Уникална и живописна природа с огромно водно богатство - над 61 хиляди езера, около 21 хиляди реки и 29 водохранилища. Днес Карелия е република в състава на Руската Федерация. Коренното население са карели,..

публикувано на 19.08.11 в 12:31