Жива вода

понеделник
от 18.30 до 19.30 часа
"Фолклорни новини"
Информационното предаване отразява събори, фестивали, концерти, юбилейни годишнини, новоизлезли книги. Предлага интересни срещи и разговори за предстоящи събития в областта на фолклора.
Екип: Магдалена Стоянова, Лина Мачева

вторник
от 18.30 до 19.30 часа
Класация "Надпяване"

Единствената по рода си класация за професионална народна музика, която дава възможност на различни изпълнители и техните произведения да се преборят за гласовете на слушателите в рамките на един месец. Единадесетте категории отразяват многожанровостта на българската народна музика в нейната цялост. В края на всяка състезателна година лауреатите от музикалната надпревара получават своите награди на Гала - концерт награждаване с участието на ОНМ на БНР и много любими солисти, а слушателите на "Жива вода" могат да се наслаждават на този музикален празник от ефира на БНР.


сряда
от 18.30 до 19.30 часа 
"Музикален атлас"

Ако искате да пътувате - направете го с музиката на света! Традиционна, народна или етно - тя ще е нашият верен приятел и безпристрастен пътеводител в изследването на музикалната география, история, култура, митология, вярвания и обичаи на народите по цялото земно кълбо. Заедно с любопитни подробности от огромния океан с песни и танци!
Екип: Пламен Георгиев

четвъртък
от 18.30 до 19.30 часа
"Портрети"

Срещи с интересни гости – певци, инструменталисти, композитори, аранжори и диригенти на народна музика, етно-джаз музиканти, изгряващи звезди и утвърдени имена, гости от чужбина.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова

неделя
от 12.20 до 14.00 часа
"От песен - в песен"

Магазинно предаване с интересни гости и актуални събития в областта на фолклора, в което среща намират старото и новото поколение изпълнители. Запознава аудиторията с новата музика от репертоара на ОНМ на БНР и тази на творци с постижения в жанра. В предаването може да чуете рубриките "Радио блиц", "Фолклорни следи" и да се преборите за награда в "Дума загадка". Всичко това гарнирано с най-доброто от любимата българска народна музика.
Екип: Юлия Гатдерова, Магдалена Стоянова, Лина Мачева

Публикации

Ваня Вълкова и Димитър Желязков работят заедно като солисти на оркестър „Млади тракийци”.

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец декември 2012 г. е песента „Имала мама” в изпълнение на Ваня Вълкова и Димитър Желязков

Ваня Вълкова е родена в град Добрич през 1978 г., завършва СМУ „Филип Кутев”, град Котел и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Пловдив, специалност „Гъдулка и народно пеене”. Зад гърба си има много записи с различни музиканти, както и..

публикувано на 10.01.13 в 16:25

Италианската група „Акварагия дром”

Италианската група „Акварагия дром” в състав: Ерасмо Треля (цигулка, бръмбазък и киарамела – италиански традиционен обой), Рита Туминия (акордеон и танц), Маркус Колона (кларинет), Елиа Чиричило (вокал, китара, дайре и танц) и Санду Сандокан (контрабас),..

публикувано на 08.01.13 в 08:42

Етногрупите „Древа” и „Ведан колод”

Предлагаме ви музикален разказ за две популярни в Русия фолклорни групи: „Древа” и „Ведан колод”. Руската група „Древа”, основана през 1989 г., се представя с фолклор от Западна и Южна Русия. Стремежът на музикантите към автентично звучене намира израз в..

публикувано на 04.12.12 в 10:51

„Рустави фолк” от Грузия

В предаването ще осъществим кратка музикална разходка из три континента: Европа, Африка и Азия. В тематичния избор участваха нашите слушатели от София, Пловдив и Стара Загора. Специален акцент е представителният мъжки грузински хор „Рустави фолк” ...

публикувано на 04.12.12 в 10:00
Белгийската група „Жълто винаги”

Ритми от космополитния Брюксел с „Жълто винаги” в София

В предаването ще чуете документален запис от концерта на белгийската група „Жълто винаги” (Jaune Toujours) и интервю с основателя и вокалист Пит Марис. На 26 октомври музикантите гостуваха в София в рамките на Седмата белгийска седмица у нас. В клуб..

публикувано на 20.11.12 в 15:57

Оркестърът за народна музика на БНР отбелязва своята 60-годишнина с празничен концерт - 7 ноември, 19 часа

На 7 ноември в Зала 11 на НДК ще се състои юбилейният концерт на Оркестъра за народна музика на БНР . Под диригентството на Димитър Христов ще прозвучат емблематични за Оркестъра музикални произведения. На сцената редом с виртуозните инструменталисти..

публикувано на 06.11.12 в 13:01

Марта Шебещен в София

Световноизвестната унгарска фолклорна певица Марта Шебещен е специален гост в предаването. Ще имаме удоволствието да слушаме нейни изпълнения, както и разговор с нея и документален запис от концерта, състоял се на 10 октомври тази година в Унгарския..

публикувано на 30.10.12 в 08:46

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец септември 2012 г. е песента „Сакам да се женим, мамо” в изпълнение на Валерия Стоилкова

Валерия Момчилова Стоилкова e на 22 години от гр. Перник. От съвсем малка нейната майка, народната певица Верка Стоилкова, й предава любовта си към народната песен и по-специално – граовската. На четири годинки е първото й излизане на сцена, след което..

публикувано на 28.09.12 в 08:31

Победителят във фолклорната класация „Надпяване” за месец август 2012 г. е песента „Сино Стояне” в изпълнение на Яна Иванова

Яна Иванова Иванова е родена 10 февруари 1987 година в град Средец (област Бургас). Средното си образование завършва в СОУ „Добри Чинтулов”, град Бургас, с профил музика – народно пеене. През 2006 година е приета в Академията за музикално, танцово и..

публикувано на 30.08.12 в 10:07

Истинската песен на „Чачи ворба”

„Това е една от най-динамичните и изискани фолклорни групи от Източна Европа, които чуваме в последните 20 години!”; „Полско-украинският квинтет ни повежда в света на източноевропейската циганска музика с искрящ импулс, с оригинални и фини аспекти в..

публикувано на 15.08.12 в 11:30