Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристиян Бояджиев дава шанс на българската забавна музика с оригинално присъствие и талант

Кристиян Бояджиев
Снимка: Кирчо Стоичков
Композиторът, аранжорът и музикалният продуцент Кристиян Бояджиев е роден на 28 август 1954 г. в София. Завършва ВМПИ в Пловдив (1982). Работил е в БНТ и БНР. От 1998 е отговорен редактор на редакция “Поп и джаз” в програма “Христо Ботев” на БНР. От 1996 е автор и водещ на седмичните предавания по програма “Христо Ботев” на БНР - “Между барока и рока” (съвместно с Янина Богданова), “Джаз клуб” и на авторската рубрика ”Фонограф” в предаването "Артефир" (от 2001 г.).
Член е на Съюза на българските композитори (от 1988 г.), Съюза на българските журналисти (от 1998 г.), Агенцията за авторско право - “Юсаутор” (от 1982 г. до 1992 г.), Дружеството на композитори и автори за колективно управление на авторски права "Музикаутор" (той е един от неговите учредители през 1992 г. и член на УС до 2008 г.), Дружеството на авторите на сценични произведения "Театераутор" (от 1995 г.), Дружеството за колективно управление на правата на продуцентите на звукозаписи "Профон" (от 2007 г.).
Председател на журито на Националния конкурс "Бургас и морето" - 2001 г.
Председател на журито на международния конкурс за вокалисти и песни "Откритие", Варна – 1993 г., 1995 г. и 2002 г.
Кристиян Бояджиев през 80-те години се утвърждава като едно от най-изявените имена в жанра на поп и рок музиката. “Размисъл” (1979 г.), изпълнена от Петър Чернев и ФСБ, е неговата дебютна песен. До днес е осъществил записи на около 400 свои песни и на над 500 аранжимента. Сътрудничи с повечето от изявените български изпълнители като Васил Найденов – “Звезди”; “Трик” – “В такава нощ”, "Електронното куче"; “Щурците” – "По пътя" (“Рок концертът отшумя”); Орлин Горанов -  "Анди", "Или"; Милена - "Стадион", "Коледари"; Стефка Оникян; Богдана Карадочева; Лили Иванова – “За да те има” и др.
Участва в три национални концертни обиколки с Лили Иванова като пианист в нейния оркестър (1990 - 1992 г.). Продуцира албуми на Нели Рангелова, Кристина Димитрова, Чочо Владовски, Ирина Флорин, както и хита “45 години стигат! Времето е наше!” и др. Автор е на първата българска песен, излъчена по радио “VOA Europe” (1991 г.). През 90-те години формира творчески тандем с Михаил Йончев – “КриМи”, с когото има 30 съвместно създадени песни, сред които шлагерът “Вяра, надежда, любов”.
Носител е на награди от конкурси и фестивали като “Златният Орфей”, Младежки конкурс за забавна песен, Радиоконкурса “Пролет”, “Златният петел” и др., театралната годишна награда “Куклар” за "Най-добра музика в куклена постановка" – 1997 г. ("Бон-бон, оле"). Пише музика за куклен театър, радио и телевизионни клипове, сигнали за БНТ и БНР и др. Албумите му са издадени от “Балкантон” и “Рива саунд”.

Награди

Наградени песни:

• “Близо до мен”, изпълнява Вили Кавалджиев ("Златният Орфей" - Голямата награда и статуетка, 1992 г.);
• “Не го прави отново”, изпълнява Михаил Йончев ("Златният Орфей" - Голямата награда и статуетка, 1996 г.);
• “Мой гълъбе, изпълнява Михаил Йончев ("Златният Орфей" - втора награда, 1995 г.);
• “Магия за любов”, изпълняват Михаил Йончев и Ралица  ("Златният Орфей" - награда на СБК, 1997 г.);
• “Довиждане, но сбогом, моя ничия”, изпълнява Лъки ("Златният Орфей" - награда за най-добър аранжимент, 1999 г.);
• "Спасение", изпълнява Нели Рангелова (награда на СБК на фестивала "Бургас и морето" – 1999 г.)
• “Спомен”, изпълнява дует “Шик” (втора награда на Международния фестивал "Песни на три морета" - Варна, 2003 г.)
• „Пред календара”, изпълнява Михаил Йончев (Първа награда и статуетка в конкурса за професионалисти за нова българска песен „София пее” – 2008 г.)

Други отличия:
• Финалист на международния песенен конкурс на F.I.D.O.F., САЩ - 1998 г.
• Първа награда като автор на аранжимент в конкурса за детска песен "Сладкопойна чучулига", Бургас – 1992 г.
• Награда за най-добра детска песен и статуетка "Златен петел" в едноименния конкурс, Стара Загора – 1998 г.
• Специални награди на радиоконкурса "Пролет" – 1984 г., 1986 г., 1987 г. 
• Награда на Асоциация "Звуково оформление" за "Принос в телевизионната работа и висок професионализъм в композиторската дейност" – 2002 г.
• Номинация за Годишншите награди на БНР - "За заслуги в областта на музикалното радиотворчество" (2009 г.)
• Наградата за оригинална музика за "Приказка в ръчичка", постановка на Държавен куклен театър – гр. Сливен, на Националния куклено-театрален фестивал "Михаил Лъкатник" в Ямбол-2009.

 Албуми:
• “300 000 песни” (1988)
• “За да те има… близо до мен” (1992)
• “Вяра, надежда, любов” (1994)
• “Песничка за твоята зодия” (1995)
• "The Best" – 1, песни в изпълнение на “Щурците”, Милена, Маргарита Хранова, Васил Найденов, Михаил Белчев (2000)
• "Crescente" - албум, създаден съвместно с бразилския поет Марсио Катунда и бразилската певица Юлиана Ареяс (2002).


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Кортел: Зад мен е цяла България

Елена Кортел – журналист и публицист, работи в Българското национално радио от 1981 година, а в програма „Христо Ботев” от 1985 година. От 1985 година тя е автор и водещ на предаванията „Земя и хора” и „Часът на петела”, в последствие обединени в едно издание „По изгрев“, а след това – „Изгрев“. То се излъчва всяка неделя от 6 до 7 часа и продължава да..

публикувано на 29.07.16 в 09:05
Юлия Гатдерова

Юлия Гатдерова: един глас от програма „Христо Ботев“ огласи Лувъра

Юлия Гатдерова е завършила СМУ „Широка лъка“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив – бакалавър по музикална педагогика и магистър в специалност „Арт мениджмънт“. Магистър в специалност „Музикален бизнес“ от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, град София. Работила е във фолклорните ансамбли..

публикувано на 28.07.16 в 12:00

Милен Панайотов

Милен Стефанов Панайотов е композитор и музикален журналист в Българското национално радио. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” с композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. По-късно се усъвършенства в майсторските класове по композиция на Дьорд Куртаг, Хулио Естрада, Петер-Михаел Хамел, Алехандро Иглесиас-Роси, Паул-Хайнц Дитрих. В..

обновено на 31.05.16 в 10:04

Лицата на нашите гласове: Росица Панайотова

Речено е, че хората са като думите: ако не са на мястото си в точното време, губят своя смисъл. 20 години в програма „Христо Ботев” на БНР непрекъснато се убеждавах в това. Неведнъж ми се налагаше да узнавам как едно съществително трябва да се превърне в глагол и защо се налага „да прежалиш” доста прилагателни, които излишно украсяват неща, събития и..

публикувано на 16.10.14 в 14:40

Гергина Дворецка: Заедно по пътищата на Европа

Гергина Иванова Дворецка, журналистка и поетеса, е родена в София. Завършва софийската гимназия с преподаване на френски език и българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Още като студентка започва работа в тогавашната „Младежка редакция” на програма „Христо Ботев”. Целият й професионален път е свързан с БНР – била е..

обновено на 20.02.14 в 17:35