Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ина Вълчанова - “Един малко скрит глас”

Снимка: Яна Пункина
Ина Вълчанова е редактор в редакция “Радиотеатър” на програма “Христо Ботев”.
Гласът й чувате понякога в неделя в четири часа следобед с анонс за излъчваните радиопиеси. Но общо взето рядко - нейният глас е скрит зад други гласове и звуци - той потъва в богатия звуков колаж на аудиодрамата.
Работата й върху литературни текстове също остава скрита в крайния резултат - оригинални радиодрами, написани от водещи български писатели и драматурзи и преводни текстове адаптирани за радио. Като редактор-драматург гордостта й са двете големи международни награди за радиоверсията на “Апокриф” - голямата награда на фестивала “При Марулич” и втора награда на най-големия европейски фестивал “При Европа” (авторски проект на Маргарита Младенова и Иван Добчев) и Голямата награда на фестивала “Осмата муза” за “Трансферату” (авторски проект на Младен Алексиев).
Но най-много се гордее с факта, че е придумала Йордан Радичков да напише радиопиеса.
Ина Вълчанова е автор е на радиодраматизации по известни романи: “Малтийският сокол” от Дашиъл Хамет, “1984” от Джордж Оруел, “Москва-Петушки” от Венедикт Ерофеев, “Джин” от Ален Роб Грийе, “Без кръв” от Алесандро Барико и много други, както и на една кратка оригинална радиопиеса “Петнайсет минути размисъл”. Като автор работи и в областта на радиодокументалистиката.
“Потъването на Созопол” е нейният първи роман. Номиниран е на последния конкурс на фондация “Развитие” и е издаден от “Сиела” през февруари 2008 година.

Рецензия от Митко Новков (в. “Култура”) за романа “Потъването на Созопол”.

Ангел Игов (в. “Култура”) за романа “Потъването на Созопол”.

Рецензия от Цветан Цветанов (в. “Монитор”) за романа “Потъването на Созопол”.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Кортел: Зад мен е цяла България

Елена Кортел – журналист и публицист, работи в Българското национално радио от 1981 година, а в програма „Христо Ботев” от 1985 година. От 1985 година тя е автор и водещ на предаванията „Земя и хора” и „Часът на петела”, в последствие обединени в едно издание „По изгрев“, а след това – „Изгрев“. То се излъчва всяка неделя от 6 до 7 часа и продължава да..

публикувано на 29.07.16 в 09:05
Юлия Гатдерова

Юлия Гатдерова: един глас от програма „Христо Ботев“ огласи Лувъра

Юлия Гатдерова е завършила СМУ „Широка лъка“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив – бакалавър по музикална педагогика и магистър в специалност „Арт мениджмънт“. Магистър в специалност „Музикален бизнес“ от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, град София. Работила е във фолклорните ансамбли..

публикувано на 28.07.16 в 12:00

Милен Панайотов

Милен Стефанов Панайотов е композитор и музикален журналист в Българското национално радио. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” с композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. По-късно се усъвършенства в майсторските класове по композиция на Дьорд Куртаг, Хулио Естрада, Петер-Михаел Хамел, Алехандро Иглесиас-Роси, Паул-Хайнц Дитрих. В..

обновено на 31.05.16 в 10:04

Лицата на нашите гласове: Росица Панайотова

Речено е, че хората са като думите: ако не са на мястото си в точното време, губят своя смисъл. 20 години в програма „Христо Ботев” на БНР непрекъснато се убеждавах в това. Неведнъж ми се налагаше да узнавам как едно съществително трябва да се превърне в глагол и защо се налага „да прежалиш” доста прилагателни, които излишно украсяват неща, събития и..

публикувано на 16.10.14 в 14:40

Гергина Дворецка: Заедно по пътищата на Европа

Гергина Иванова Дворецка, журналистка и поетеса, е родена в София. Завършва софийската гимназия с преподаване на френски език и българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Още като студентка започва работа в тогавашната „Младежка редакция” на програма „Христо Ботев”. Целият й професионален път е свързан с БНР – била е..

обновено на 20.02.14 в 17:35