Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надя Попова: Днес най-важното е спасението на душите

Снимка: личен архив
Надя Попова е родена на 1 юни 1952 година в София. Завършила е московския литературен институт “Максим Горки”.
От повече от три десетилетия и до днес работи в културния отдел на програма “Христо Ботев” на Българското национално радио. Едновременно с това от 2004 до края на 2008 г. е главен редактор на в. ”Словото днес”, издание на Съюза на българските писатели, а понастоящем е и главен редактор на издателство “Български писател”.
Издала е стихосбирките “Линия на живота” (С., НМ, 1981), “Новолуние” (С., БП, 1987), “Къщи за събаряне” (С., ИК ”Хр. Ботев”, 1993), “Безславни празници” (С., ИК “П. Яворов”, 1996), “Рисунки по памет” (С., ИК “З. Стоянов”, 2003).
Носител на наградата “Владимир Башев” за най-добра дебютна стихосбирка (1982) Националната награда “Изворът на Белоногата” за цялостно творчество (2003), наградата “Сребърен кръст” (за високи постижения в утвърждаване на православието, вярата и истината) на Международното сдружение на руските писатели (2008) и др.
Превежда активно руска класическа и съвременна поезия, проза, драматургия, философия. Лауреат на наградата на Съюза на преводачите в България за преводите си на поезия от руски език (1995), на отличието “Золотая муза” за изключителен принос в представянето на руската литература в България (2005), наградата “Христо Ботев” (на ИК “Христо Ботев”) за преводите на избрани творби от А. Солженицин (2008).
Член е на Съюза на българските писатели и Съюза на преводачите в България.

Надя Попова “За спасението на душите”
(из сборника, посветен на 75-годишнината на Литературия институт "Максим Горки")

Статии за поезията на Надя Попова:

Минко Бенчев “Тук се стига до руда и до вода”

Валентина Радинска “Чувствата, натясно хванати”

Петър Караангов “За мрака под ранените клепачи”


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Кортел: Зад мен е цяла България

Елена Кортел – журналист и публицист, работи в Българското национално радио от 1981 година, а в програма „Христо Ботев” от 1985 година. От 1985 година тя е автор и водещ на предаванията „Земя и хора” и „Часът на петела”, в последствие обединени в едно издание „По изгрев“, а след това – „Изгрев“. То се излъчва всяка неделя от 6 до 7 часа и продължава да..

публикувано на 29.07.16 в 09:05
Юлия Гатдерова

Юлия Гатдерова: един глас от програма „Христо Ботев“ огласи Лувъра

Юлия Гатдерова е завършила СМУ „Широка лъка“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив – бакалавър по музикална педагогика и магистър в специалност „Арт мениджмънт“. Магистър в специалност „Музикален бизнес“ от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, град София. Работила е във фолклорните ансамбли..

публикувано на 28.07.16 в 12:00

Милен Панайотов

Милен Стефанов Панайотов е композитор и музикален журналист в Българското национално радио. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” с композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. По-късно се усъвършенства в майсторските класове по композиция на Дьорд Куртаг, Хулио Естрада, Петер-Михаел Хамел, Алехандро Иглесиас-Роси, Паул-Хайнц Дитрих. В..

обновено на 31.05.16 в 10:04

Лицата на нашите гласове: Росица Панайотова

Речено е, че хората са като думите: ако не са на мястото си в точното време, губят своя смисъл. 20 години в програма „Христо Ботев” на БНР непрекъснато се убеждавах в това. Неведнъж ми се налагаше да узнавам как едно съществително трябва да се превърне в глагол и защо се налага „да прежалиш” доста прилагателни, които излишно украсяват неща, събития и..

публикувано на 16.10.14 в 14:40

Гергина Дворецка: Заедно по пътищата на Европа

Гергина Иванова Дворецка, журналистка и поетеса, е родена в София. Завършва софийската гимназия с преподаване на френски език и българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Още като студентка започва работа в тогавашната „Младежка редакция” на програма „Христо Ботев”. Целият й професионален път е свързан с БНР – била е..

обновено на 20.02.14 в 17:35