Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Весел Цанков

Снимка: личен архив

Весел Цанков е български писател-хуморист. Роден е на 27 юли 1963 година в София. Завършва СУ „Св. Климент Охридски”. За първи път публикува във вестник „Средношколско знаме” през 1979 г. Член е на Съюза на българските журналисти.
От 1991 г. работи в редакция „Хумор, сатира и забава” към програма „Христо Ботев” на Българското национално радио като редактор, отговорен редактор (от 2002 г.), продуцент на направление „Култура” (от 2007 г.)
Участва в предаванията на хумористичната редакция, като голямата му любов е директната шоупрограма „Звезди посред бял ден”, (неделя, 13 часа).
 

Носител на „Златен будилник” за журналист от програма „Христо Ботев” за 2007 година.

Той е автор на множество фейлетони, скечове и разкази, както и на:
„Книга без заглавие” (половината фейлетони са на Ивайло Диманов); „Учение и труд, жизнерадост и дръзновение” (пародии);
„Пиксел” (фантастичен роман, киберпънк); „Йо-хо-хо и бутилка бром” (хумористични разкази);
„Да не бъдем кльощави. 55 изпитани рецепти” (сборник с рецепти за стомаха и душата);
„Блогът на местния идиот” (уникален документ на една кретения);
 

„Коледната песен на местния идиот” (отново се срещаме с героите от романа „Блогът на местния идиот”, но този път най-важна е ролята на звездочелото прасенце Вихрогон).
Участва в сборниците „Смях по Balgarski” (хумористични разкази) и „Ръкавичка със седем средни пръста” (хумористични разкази и стихотворения).

„Две бучки лед” – радиопиеса.
„Просто така трябва” – радиопиеса.
„Разбираш ли ме правилно?” – моноспектакъл на Георги Мамалев;

Сценарист на:
„Свободно с Мамалев” – хумористично шоу на Георги Мамалев;
„Апартамент под наем” – 15-серийна комедия;
„Тесни обувки” – 7-серийна комедия;
„Клуб НЛО” – сатирично телевизионно шоу;
„Голямото вълшебно пътуване” (в съавторство с Кръстьо Кръстев) – комедиен телевизионен спектакъл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Кортел: Зад мен е цяла България

Елена Кортел – журналист и публицист, работи в Българското национално радио от 1981 година, а в програма „Христо Ботев” от 1985 година. От 1985 година тя е автор и водещ на предаванията „Земя и хора” и „Часът на петела”, в последствие обединени в едно издание „По изгрев“, а след това – „Изгрев“. То се излъчва всяка неделя от 6 до 7 часа и продължава да..

публикувано на 29.07.16 в 09:05
Юлия Гатдерова

Юлия Гатдерова: един глас от програма „Христо Ботев“ огласи Лувъра

Юлия Гатдерова е завършила СМУ „Широка лъка“, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив – бакалавър по музикална педагогика и магистър в специалност „Арт мениджмънт“. Магистър в специалност „Музикален бизнес“ от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, град София. Работила е във фолклорните ансамбли..

публикувано на 28.07.16 в 12:00

Милен Панайотов

Милен Стефанов Панайотов е композитор и музикален журналист в Българското национално радио. Завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров” с композиция в класа на проф. Димитър Тъпков. По-късно се усъвършенства в майсторските класове по композиция на Дьорд Куртаг, Хулио Естрада, Петер-Михаел Хамел, Алехандро Иглесиас-Роси, Паул-Хайнц Дитрих. В..

обновено на 31.05.16 в 10:04

Лицата на нашите гласове: Росица Панайотова

Речено е, че хората са като думите: ако не са на мястото си в точното време, губят своя смисъл. 20 години в програма „Христо Ботев” на БНР непрекъснато се убеждавах в това. Неведнъж ми се налагаше да узнавам как едно съществително трябва да се превърне в глагол и защо се налага „да прежалиш” доста прилагателни, които излишно украсяват неща, събития и..

публикувано на 16.10.14 в 14:40

Гергина Дворецка: Заедно по пътищата на Европа

Гергина Иванова Дворецка, журналистка и поетеса, е родена в София. Завършва софийската гимназия с преподаване на френски език и българска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски”. Още като студентка започва работа в тогавашната „Младежка редакция” на програма „Христо Ботев”. Целият й професионален път е свързан с БНР – била е..

обновено на 20.02.14 в 17:35