В края на септември 2016 година се проведе поредното издание на Световния кулинарен салон Тера Мадре. Още преди да тръгне към този престижен форум, всеки участник
се пита как в наши дни да смае каймака на кулинарния свят? Рецептите за виенски шницел, италианска паста, за охлювите по бургундски и т.н., отдавна са създадени! Огромeн е стремежът и коя страна да има повече продукти със защитено наименование за произход, за защитено географско указание.
За неспециалиста понятията може да се сторят приятно жонглиране с думите. Но това са ясни, конкретни изисквания, чиито резултати се измерват в солидни приходи. Носят устойчивост и за малките производители, за селището и региона, допринасят да се развива местната икономика, да се опазват традициите и автентичният вкус.
Какво, например, се случи около провеждането на Фестивала на чушката, домата, традиционните храни и занаяти в Куртово Конаре? Как се приема инициативата да опазим традиционните български продукти? Какъв успех добре познатите ни от детството храни постигнаха в Италия и в Брюксел, сърцето на Европа? И най–важното нещо: какво е бъдещето? Има ли финансиране и в какъв размер? Зя всичко това разговаряхме с българския евродепутат Момчил Неков.
"Чрез различните теми и интересни събеседници идеята ми бе предаването "Следобед за любопитните" да предизвика слушателския интерес към науката, споделя в предаването журналистът и директор на програма "Христо Ботев" Кин Стоянов. "Следобедът е едно особено състояние на денонощието, където човек дори да е малко по-поспалив и по-късно да се..
При този поздрав дали визираме телесното или духовното здраве? – попитахме психиатъра д-р Фани Цуракова. Без колебание тя отговори, че това са два компонента на един и същ феномен – човешкото здраве. В първото издание "За здравето" през настоящата година заедно направихме кратък анализ на стойностните и разочароващи факти в здравеопазването. И не..
"За мен той е много специален християнски празник. Празник, който от малък играе важна роля в живота ми. И него, и рождения си ден посвещавам на приятелите си и хората, които обичам. Това, че имам предаване на този ден, го прави още по-върнуващ" – това сподели в "Познати и непознати" Йордан Георгиев – поет, писател колега-журналист и едно от..
"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..." Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът. Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали..
Обективно-аналитичен поглед към календарната 2024 г. в сферата "медицина и здравеопазване" отправихме заедно с д-р Стефан Константинов. Неговата ерудиция и различни гледни точки от позициите, които е заемал, бяха гарант за автентичност. Нашият гост е бил активен деец на БЛС, министър, изпълнителен директор, но преди всичко специалист по акушерство и..
За да можем да кажем, че киното ни предлага мотив да обичаме и питаме, а и да даваме, както дава йовковият Серафим, в "Кино с думи" гостува жената, която..
На 6 януари 2025 г. от 19.00 часа, в артфоайе "Антракт" при Камерна сцена, Народен театър "Иван Вазов", се открива изложбата " Артистът зад плаката –..
Всичко в живота е въпрос на избор. Ето например Кире Гьоревски е избрал да се превъплъщава в различни персонажи. Да пресъздава животи на сцената и на..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg