Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Успехи на Тера Мадре. А сега накъде?

БНР Новини
Няколко са градовете, които спорят да са Малкият Париж. Един от тях е Торино в Италия. Разбира се, Торино се свързва още с Торинската плащеница, с Националния музей на киното, Египетския музей, Музея на автомобилите, стадиона на "Ювентус" и още много други забележителности. Гастрономите също имат своя рай в Торино. Нарича се Тера Мадре или още Salone del Gusto Internazionale, т.е. Международен салон на вкуса. Познавачите твърдят, че по света има различни кулинарни изложения, но между тях ярко се откроява Тера Мадре! Това е място за срещи на истинския професионализъм: на занаятчии и фермери, на учени – специалисти по храненето и на доказани шеф-готвачи, терен за обмяна на вкусове, изисканост, споделяне на древни традиции и определяне на модни тенденции в кулинарията, технологията на ястията и напитките.

В края на септември 2016 година се проведе поредното издание на Световния кулинарен салон Тера Мадре. Още преди да тръгне към този престижен форум, всеки участник
се пита как в наши дни да смае каймака на кулинарния свят? Рецептите за виенски шницел, италианска паста, за охлювите по бургундски и т.н., отдавна са създадени! Огромeн е стремежът и коя страна да има повече продукти със защитено наименование за произход, за защитено географско указание.
За неспециалиста понятията може да се сторят приятно жонглиране с думите. Но това са ясни, конкретни изисквания, чиито резултати се измерват в солидни приходи. Носят устойчивост и за малките производители, за селището и региона, допринасят да се развива местната икономика, да се опазват традициите и автентичният вкус.
Какво, например, се случи около провеждането на Фестивала на чушката, домата, традиционните храни и занаяти в Куртово Конаре? Как се приема инициативата да опазим традиционните български продукти? Какъв успех добре познатите ни от детството храни постигнаха в Италия и в Брюксел, сърцето на Европа? И най–важното нещо: какво е бъдещето? Има ли финансиране и в какъв размер? Зя всичко това разговаряхме с българския евродепутат Момчил Неков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кин Стоянов

Кин Стоянов: "Следобед за любопитните" да предизвиква слушателския интерес към науката

"Чрез различните теми и интересни събеседници идеята ми бе предаването "Следобед за любопитните" да предизвика слушателския интерес към науката, споделя в предаването журналистът и директор на програма "Христо Ботев" Кин Стоянов. "Следобедът е едно особено състояние на денонощието, където човек дори да е малко по-поспалив и по-късно да се..

публикувано на 07.01.25 в 14:50
Д-р Фани Цуракова

Когато си пожелаваме "бъди здрав"

При този поздрав дали визираме телесното или духовното здраве? – попитахме психиатъра д-р Фани Цуракова. Без колебание тя отговори, че това са два компонента на един и същ феномен – човешкото здраве. В първото издание "За здравето" през настоящата година заедно направихме кратък анализ на стойностните и разочароващи факти в здравеопазването. И не..

публикувано на 07.01.25 в 11:38
Йордан Георгиев и Цвета Николова в студиото на програма „Христо Ботев“

Йордан Георгиев на Богоявление

"За мен той е много специален християнски празник. Празник, който от малък играе важна роля в живота ми.   И него, и рождения си ден посвещавам на приятелите си  и хората, които обичам. Това, че имам предаване на този ден, го прави още по-върнуващ" – това сподели в "Познати и непознати" Йордан Георгиев – поет, писател колега-журналист и едно от..

публикувано на 07.01.25 в 09:55

Чудото шоколад – Епизод пет: Дегустации и шокиращи шоколадови вкусове

"Той е магия, той е мега микс от аромати, той е преживяване, той те завладява и си играе с нас, той е капризен..." Така определят "главния герой" на следващия разказ хората, които го докосват всеки ден и със страст обясняват за него, а това "той" с толкова много определения е шоколадът. Обичате ли шоколад? Не? Може би, защото не сте опитали..

публикувано на 02.01.25 в 17:10
Д-р Стефан Константинов

На здравния фронт – нищо ново!

Обективно-аналитичен поглед към календарната 2024 г. в сферата "медицина и здравеопазване" отправихме заедно с д-р Стефан Константинов. Неговата ерудиция и различни гледни точки от позициите, които е заемал, бяха гарант за автентичност. Нашият гост е бил активен деец на БЛС, министър, изпълнителен директор, но преди всичко специалист по акушерство и..

публикувано на 02.01.25 в 15:14