Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънски драматург, привърженик на абсурда

БНР Новини
Проект на сценографа Mihai Mădescu за постановката на пиесата през 1979 година от режисьора Dan Micu.

Неделната ни постановка е създадена през 1984 година от съвместен българско-румънски творчески екип. Не само авторът Хория Ловинеску, но и режисьорът Силвиу Жикман застават зад румънското заглавие в репертоара на Радиотеатъра на БНР и работят с българските актьори Кирил Янев, Коста Цонев, Меглена Караламбова и Рашко Младенов в студиото за драматична продукция на БНР.
Хория Ловинеску (1917-1984) принадлежи към съвременното поколение румънски автори, чиято творческа кариера е протекла в режима на комунизма, но въпреки враждебните политическите обстоятелства е била дълга и плодотворна. След като дебютира през 50-те с текстове като Lumina de la Ulmi в стил просталинистки театър – образец на социалистически реализъм, по късно, и при това в продължение на 30 години, той ръководи театър Nottara в Букурещ, едно само по себе си невероятно постижение в онези години в Румъния.

Хория Ловинеску Известно е, Хория Ловинеску не е страдал от комунистическия режим. Според литературните критици това е една от онези личности, които режимът се страхувал да докосне. Даже му е оказвал парадоксално уважение. Неговият театър, въпреки „завесата“, която е носила надписа реализъм, в същността си е чист „театър на идеи“, необременен от идеологически послания, идващи от номенклатурата. Драматургичните му текстове „Каин и Авел“ впоследствие озаглавен заради цензурата „Играта на живота и смъртта в пустинята на пепел“, „Аз бях в Аркадия“ и „Смъртта на един художник“ са прости и изразителни, с остри конфликти и интензивен поток на събития и обрати. Хория Ловинеску е един от строителите на модерния европейски театър, въплътил посланията на Ибсен на ниво етични и интелектуални дебати, и продължил в посоката на театъра на абсурда.

През последните години в Румъния има истински бум в развитието и разпространението на изкуството на радиотеатъра – и като официална политика на Радио Румъния SRR, която доведе до поддържането на 24 часова програма за радиодрама и сериали, учредяване на международния фестивал Grand Prix NOVA и ежедневно присъствие от 7 продукции в различни часове на деня по 3-те основни програми на Радио Румъния.
Румънският Teatrul Naţional Radiofonic e на 84 години. Последният му проект е отпреди 2 дни, от 30 октомври, и представя публично и в ефир пет непубликувани текстове за радиотеатър на Федерико Фелини. Румънската радиопиеса „Черната библия на Уилям Блейк“, също както и нашата продукция „Зана“, беше номинирана за Наградата „The Best European Radio Fiction of the Year” на фестивала PRIX EUROPA 2016. „Зана“ стана четвъртата The Best в Европа, докато „Черната библия на Уилям Блейк“ не попадна в ТОП 5.
И така, тази неделя на румънска вълна с гласовете на Коста Цонев, Меглена Караламбова, Рашко Младенов и Кирил Янев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мир, обратното на война

Йохан Волфганг Гьоте – писател, драматург, учен, философ и политик, е роден през 1749 г. И преди, и след неговия живот, човечеството не спира да воюва. Неизвестно защо. Но битките са междуличностни, междудържавни, световни, сякаш неизлечими. С "Ифигения в Таврида" хуманистът Гьоте предлага различно решение. Не случайно мястото на действието е в храма на..

публикувано на 12.09.24 в 11:56
Първото издание на „Под игото“ на български език

Величието на "Под игото": препотвърждаване

На 8 юли в рубриката "Радиоколекция" на Радиотеатъра, започваща в 0.15 часа, тръгва феноменален проект: "Под игото" на Иван Вазов под адаптацията на актьора Руси Чанев. Големият наш артист се заема с начинанието след като преподавателите в българските училища в чужбина му разказали колко е трудно за техните питомци да вникнат в текста на Патриарха..

публикувано на 06.07.24 в 16:15

Седмица на животните в Радиотеатъра за деца

На своите най-малки слушатели Радиотеатърът предлага от 13 до 19 май "Седмица на животните". Животните са герои на много народни приказки, а често и писатели ги вземат за свои персонажи, за да изкажат вълненията и тревогите, които изливат с перото си. Оскар Уайлд например, който със "Славеят и розата" ни разказва за любов, преданост и..

публикувано на 12.05.24 в 09:35

Смислен разговор

"Не те виждам" е саркастична история, която Палми Ранчев разказва лирично. Сарказмът идва от болката по загубата на човешкото, а лириката - от обичта му към човека. Ще ви разсмее и ще ви натъжи. Без никаква автоцензура, авторът говори директно и нарича черното – черно, а бялото – трудно постижимо. Макар да е ситуирана сред безпътицата на..

публикувано на 10.05.24 в 18:02

Джони пред Микрофоните

Георги Пенков-Джони не прилича на нищо друго в българската култура и същевременно е направил толкова много за нея, че е трудно делата му да бъдат обхванати. "През 1960 Рангел Вълчанов реши да направи един филм – без хонорари и без пари, с лента, останала от продукции, и по сценарий на Иван Стоянович. На мен ми дадоха една Награ и станах..

публикувано на 25.04.24 в 16:26