Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рождественски традиции по италиански

БНР Новини
Фигурките от рождественските ясли са неизменна част от коледния дух в Италия
Снимка: Pexels

Точно преди година Ви запознахме с любимите празнични ястия на италианците: паста рагу и сладкиш, който в Италия наричат английска супа. Сладкишът има дълга биография. Споменава се в рецепта от 1654 г., която препоръчва резен хляб да се сложи в чиния и да се напои хубаво с шери. Добавят се разбита сметана, плодове, захаросани лимонови и портокалови корички. В Обединеното кралство го наричат трайфъл, идва от френското trofel. Означава нещо малко или „дреболия“. Добива популярност в много страни, където се допълва съобразно местните продукти и вкус: добавят се желе, вино, ванилов крем, целувки за украса.. Креолският му вариант е от различни парчета сладкиши, напоени с ром, червено вино или плодов сок. В Шотландия го наричат whimwham. В Италия десертът става известен като „английска супа“, защото се сервира в голяма купа с черпак.
Какво рождественско кулинарно приключение в Италия можем да направим този път? Да открием още тайни от традициите и обичаите там. И какво 2018-та година донесе на Н. Пр. г-н Стефано Балди – извънреден и пълномощен посланик на Република Италия в София.






У нас се срещаме с уговорката „да се видим на кафе“. В Италия имат хубаво кафе, но се уговарят за друго питие. Какво е то? И още за понятието „италианска марка за гостоприемство“ разказва Теодора Иванова.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво да правим, ако се натъкнем на змия?

Образът на змията през вековете е натоварен с разнообразна символика, но и до днес в повечето хора поражда най-вече ужас. Какво да правим, ако се натъкнем на змия, докато се разхождаме на открито или пък я видим в двора си? Защо не бива да я убиваме и какво кара някои хора да отглеждат змии като домашни любимци – питаме в "Нашият ден"  Антон..

публикувано на 02.07.24 в 11:43
Проф. д-р Кузман Гиров

Консилиум "Лято 2024"

Под това мото дискутирахме с различни специалисти в последното юнско издание "За здравето". Първият ни гост бе съдовият хирург от ВМА проф. Кузман Гиров. Той подчерта особеностите на съдовата болест и факта, че човек е на толкова години, на колкото са неговите кръвоносни съдове. "Вените не "обичат" жегата, а артериите – студа" – подчерта проф. Гиров,..

публикувано на 02.07.24 в 08:50

Дрехите, които се доближават до природата

В предаването "Домът на музите" разговора е за мода или по-точно за дизайнерската марка за дрехи Minoar , създадена от младите творци Теодора Спасова и Йоан Гълъбов. Преди около 10 години двамата създават нещо ново и много различно, от това, което сме свикнали да виждаме по световните дефилета и в модните магазини у нас, и в чужбина. В основата на..

публикувано на 01.07.24 в 15:06

Проф. Сергей Герджиков: Две седмици в Мексико са недостатъчни

Проф. Сергей Герджиков е претворил в книгата "Мексико – 1001 чудеса на света" пътешествието си из Мезоамерика. Мексико винаги е любопитна тема, особено с вещ в антропологията и във философията на науката човек като проф. Герджиков. Изследванията му са залегнали в близо 150 научни труда. Пътешествието му е започнало от столицата Мексико сити – град с..

публикувано на 01.07.24 в 08:05
Гьобекли тепе – археологическият обект е отворен за посещения преди 7 години

Гьобекли тепе – един от най-интересните археологически обекти в Турция

Гьобекли тепе е един от най-новите и най-интересните археологически обекти в Република Турция, където въпросите все още са повече от отговорите, които учените могат да дадат. Гьобекли тепе или Кореместият хълм, както се превежда буквално от турски език, днес е един от най-важните археологически обекти в света. Учените го определят като най-старото..

публикувано на 29.06.24 в 16:25