Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липса на ентусиазъм и ясни послания около изборите за Европарламент в България

Днес Централната избирателна комисия започва да регистрира партии и коалиции за предстоящите Евроизбори 2019. Как в този първи ден изглеждат стартовите позиции на партиите и коалициите, които ще участват в тези избори и какви са техните шансове за успех, обсъдиха в „Нашият ден“ водещата Ива Дойчинова заедно с политолога Христо Панчугов и доц. Иво Инджов. Въпросът, от който започна разговора, беше доколко редовния призив към избирателите преди всички избори: „Излезте и гласувайте!“ има шанс да успее.

Христо Панчугов: За първи път ние не видяхме младежите на ГЕРБ да се редят, за да получат № 1 за регистрация в ЦИК (или аз съм го пропуснал). Този факт е показателен за това доколко ще има интерес към тези избори. И за съжаление, в българското общество европейските избори и европейската тема традиционно не будят голям интерес. И на предишните избори имахме доста ниска избирателна активност – под 40 %. Очаква се на тези избори тя да бъде също такава. И това е най-притеснителното на това, което наблюдаваме в момента.
Тази ниска избирателна активност е отражение на общата убеденост в две неща – първо, че Европейският парламент е място, в което нищо не се случва, поне нищо важно, което да касае българските граждани, и второ – убедеността, че всички политици са еднакви и няма никаква необходимост ние да ги подкрепим, като отидем да гласуваме за тях.

Ива Дойчинова: Знак за какво е коалирането точно преди изборите между ГЕРБ и СДС?

Доц. Иво Инджов: По този начин Бойко Борисов се опитва да парира евентуален теч на десни гласове към „Демократична България“... Ефектът обаче няма да бъде особено голям поради ниската електорална тежест на марката СДС днес. Що се отнася до другият център в дясното – ДСБ, „Да, България“ и Зелените, то той продължава да страда от липсата на отговор на въпроса: „Какво събира тези хора, защо те са заедно и как това, че те са заедно носи нещо повече за тяхното представителство във властта?“
Вляво, освен БСП, има няколко по-малки леви формации, най-голямата от тях е АБВ, които търсят завръщане на политическата сцена. Може би те ще подядат електорално БСП, но тя стои доста стабилно в лявото пространство. Така че там няма драма, драмата е, че няма по-радикална формация, стояща вляво от БСП, която да зададе един по-динамичен дневен ред на по-онеправданите слоеве от населението. Така в центъра на дебата в БСП остава е съперничеството между Станишев и Нинова, което няма как да събуди голям ентусиазъм в електората.

Що се отнася до шансовете на разединените вече тъй наречени патриотични партии, то експертите в студиото се обединиха около мнението, че те по-скоро няма да успеят да влязат в следващия Европарламент.

Повече за състоянието на водещите политически партии преди европейските избори и за това какви са очакванията за представянето им в бъдещия Европарламент можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Светостта

Минала през множество превратности Христовата Църква успява да оцелее, пазена от Св. Дух, пребиваващ в нея. В историята ѝ има тежки времена, в които вражески сили се надигат срещу Църквата и учението ѝ. През тези години изповядващите Христос търпят гонения и жертват живота си в Негово име. Всеки ден от църковната година е посветен на един или..

публикувано на 30.06.24 в 09:20
Стояна Георгиева

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15