Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация „Българско слово” представя „Вечните книги на България”

БНР Новини
3
Анжела Димчева

„Вечните книги на България” представя Фондация „Българско слово”. По замисъл „Вечните книги на България“ е колекционерска поредица от 101 книги. В нея са събрани най-знаковите произведения на българската литература. Освен тях са представени и малко известни, но изключително стойностни творби. Колекцията обхваща периода от ранните писмени паметници на ІХ век до утвърдени автори на съвремието. Подборът на произведенията е поверен на взискателен редакционен съвет от светила в българската литература, наука и изкуствознание. Анжела Димчева  – поетеса, журналист и литературен критик, представи в „Артефир” новия проект. 

Поредицата се открива с три заглавия: „Жития и чудеса на българските светци” (съставител член-кор. Иван Добрев); Христо Ботев, „Поезия. Публицистика” (съставител: проф. д-р Кирил Топалов), Димчо Дебелянов, „Скрити вопли” (съставител проф. дфн. Валери Стефанов). 

Анжела Димчева сподели и за пътуването на Съюза на българските писатели в гр. Бурса, където пред културната общественост бяха представени две значими издания: „Антология на българската поезия” (билингва – български, турски език)  и „Антология на турската поезия”. И двете издания са в превод и съставителство на видния преводач Ахмет Емин Атасой, който от 30 години създава културните мостове между двете страни. В представянето в залата на Синдиката на турските писатели участваха Боян Ангелов – председател на СБП, и Анжела Димчева – редактор на една от книгите. Гостите бяха посрещнати от председателя на Синдиката на турските писатели в гр. Бурса Гюней Йоскалънч и от издателя Хилми Хашал. Те посетиха древното селище Misi, където се намира Музеят на турската литература, проследяващ историята на сътвореното през последните 200 години.

Официалното представяне на фондацията и премиерата на първите три книги от поредицата ще бъде на 20 ноември, сряда, от 17:30 ч. в сградата на Българската телеграфна агенция.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Дамски пленер "Говедарци" 2024

"Тази година, както всяка година от 26 години, се събираме художнички в село Говедарци по време на сенокоса", обяви в ефира на предаването "Следобед за любопитните“ организаторът на дамския пленер Йова Чолакова Гочева.  От 27 септември до 6 октомври в галерия "Прегърни ме", допълва тя, ще представим 40 свои платна, нарисувани по време на престоя в..

публикувано на 27.09.24 в 17:05

"Излез от балона" е мотото на София ДокуМентал

Петото издание на Международния документален филмов фестивал София ДокуМентал (Sofia DocuMental) с фокус върху човешките права ще се проведе под мотото "Излез от балона". Форумът ще представи 30 премиерни за България филма, носители на престижни международни награди. Предстоят ексклузивни срещи с режисьорите и разнообразни съпътстващи събития. В..

публикувано на 27.09.24 в 16:27

"Остатъци от вяра" в изложбата на Севда Потурлян

"Остатъци от вяра" е името на изложбата на художничката Севда Потурлян. Картините са посветени на вярата. Нейните творби открехват вратите на нашите стари църкви. Авторката коментира, че иска "да се потопим във вътрешността на тези свети места, храмове на вярата, които предците ни са въздвигали, често с крайно оскъдни средства, но с едно..

публикувано на 27.09.24 в 15:59

Оля Стоянова и природните закони

Спасяват ли ни природните закони? Да, отговаря в новата си стихосбирка Оля Стоянова, по техния начин. Единадесет години след "Улица "Щастие" тази книга отново потвърждава устойчивостта в писането ѝ, пристрастието към определена поетика и теми.  "Как ни спасяват природните закони" е стихосбирка, в която животът пулсира, а енергията се предава и на..

публикувано на 27.09.24 в 10:25