Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо IT секторът губи конкурентоспособност при промяна на данъците

Защо Асоциацията на софтуерните компании БАСКОМ се обяви срещу избирателното намаляване на ДДС на 9%, какви са проблемите на софтуерния сектор по време на пандемията от коронавирус и изолацията, и може ли да се говори за цифрово земеделие в България? Това коментира в "Нашият ден" Иван Драгоев, експерт с над 15-годишен опит в сферата на дигиталните технологии, софтуерните разработки, Internet of Things и индустриалната автоматизация. 

"Намаляването на ДДС на 9% за заведенията и за книгите е опасен прецедент без гарантирани ползи за крайния потребител, който ще удари работещите и прозрачни сектори." За това алармира Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) преди близо месец. "Предложението за намаляване на ДДС на 9% за най-пострадалите сектори е недомислено, поощрява сивата икономика и влошава бизнес климата в страната." Те изразяват категорично несъгласие с увеличаване на данъчната и административна тежест върху софтуерния бизнес, както и върху всички други работещи и прозрачни сектори на икономиката. "Недопустимо е те да платят цената на мерките за справяне с кризата, причинена от Covid-19. Валящите отвсякъде предложения за намаляване на ДДС на най-пострадалите сектори са стихийни, недомислени, няма оценка на въздействието на подобни мерки, те превръщат почтения бизнес в заложник на сивата икономика, нарушават принципа на равнопоставеност, влошават бизнес климата в страната и излъчват негативен сигнал към чуждестранните инвеститори и партньори“, посочват още от Асоциацията и акцентират, че е "крайно време държавата да помисли не само за оцеляване на най-засегнатите сектори, но и за тези, които осигуряват растежа и ще издърпат българската икономика напред". По данни от 2019 г. софтуерната индустрия осигурява над 3% от БВП на страната и допринася за развитието на икономиката с над 4 млрд. лв годишен приход, припомнят от БАСКОМ.

Иван Драгоев обясни:

Няма как една мярка да бъде оценена, след като не знаем на базата на какво е направена

"Чисто прагматично, очаквах информация за приходите на конкретните бизнеси към държавата, какъв е бил спадът на приходите в резултат на коронавируса, защо и как да очакваме намаляването на ДДС да възстанови този сектор, за да видим цялата картина. От друга страна:

Самият IT сектор в последните години устойчиво расте нагоре именно заради предвидимостта на данъчната рамка

"А когато ние наложим по-големи данъци и такси върху този бизнес, е все по-трудно да затваряме сделки, губим конкурентоспособност пред нашите клиенти и шансът те да отидат другаде става все по-голям."

Дебатът от "плосък" данък към прогресивно данъчно облагане

"Да, дебатът се възобновява и това не е толкова лошо. Но той трябва да излезе от рамките на политическото, популисткото и да влезе в премерени рамки, които обслужват интереса на държавата като цяло и на нас, като граждани, в частност. Каква цена ще плати икономиката на България, ако загуби именно заради повишаване на данъците част от бизнеса и оборота, който IT компаниите правят?"

Ползите и перспективите пред инвестициите в автоматизираното земеделие

Специализиран уебинар е насочен към земеделските производители и бизнеса, разглежда ползите и перспективите пред инвестициите в автоматизираното земеделие. Той се провежда на 18 юни от 16:00 ч. в платформата zoom. Автоматизираното земеделие позволява на производителите да наблюдават и анализират процесите в стопанствата си и да вземат прецизни стратегически решения за управлението им. Това им дава възможност за пълен контрол над влаганите ресурси, значително оптимизиране на дейностите и разходите, както и съществено увеличаване на добивите.

Иван Драгоев даде подробности: "Решихме да организираме уебинар, тъй като виждаме, че секторът "Земеделие" е доста консервативен в България. Уебинарът цели повишаването на информираността на целия сектор за възможностите да направи така прословутата дигитална трансформация. Преди 1-2 седмици излезе един доклад, че България отново е на последно място по ниво на дигитализация, което е абсурдно, като имаме предвид, че имаме добре развита IT инфраструктура. Анкета сред близо 300 земеделски производители на Института за агростратегии и иновации показва, че над 86% от анкетираните не ползват никакви цифрови технологии, действат по традиционния начин. Едва 4% смятат през следващата година да инвестират... и това е ужасяващо."

Преминаването към умно земеделие

"Цели няколко неща: едното е да се справи до някаква степен с проблема с квалифицираната работна ръка, автоматизирайки процесите. Другото е да намали употребата на ресурси – вода, енергия, ток, газ, дизел, торове... и като цяло да оптимизира целия процес по време на отглеждането на дадена култура."

Икономическите трудности, породени от коронавируса в световен мащаб, доказаха необходимостта от форсирано развитие на дигиталните технологии в земеделието, тъй като те позволяват на земеделските стопани да бъдат устойчиви на всякакъв вид кризи и да си гарантират конкурентоспособност на своите производства в бъдеще.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда за Ръжево Конаре

Село Ръжево Конаре се намира в община Калояново и е на 27 километра от областния град Пловдив. В него живеят около 1400 човека. Ранни сведения за живота в селото през първата половина на 19-и век са преданията за чумавото – чумната епидемия от 1836 - 1837 година. Те разказват, че цели семейства напускали селото и се заселвали или само нощем..

публикувано на 01.06.24 в 09:05
Амели Льоклер

Животът на една френска бизнесдама в България

В "Мигранти с таланти" ви срещаме с Амели Льоклер , една французойка, родена близо до Бордо, живяла из цяла Франция и дори за няколко години в Белгия, която казва, че климата на България е най-хубавият. Амели живее трайно тук от вече седем години.  След като е премила през работа в съдебната и МВР системата у нас, днес Амели е управител на своя..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Литературни маршрути представиха "Софийските страници на Лора Шумкова"

Фондация "Прочети София" стартира своите първи литературни разходки в града, които се развиват в две издания, всяко от които с шестмесечна програма. Всяка година литературните маршрути се обновяват с нова и напълно безплатна литературна програма, което ги прави уникални и разнообразни за любителите на литературата. Лора Шумкова е фигура,..

обновено на 31.05.24 в 13:10
Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров, Мария Мира Христова и Елинка Величкова

"Семейно радио" с Магдалена Димитрова, Ивайло Димитров и музикалният редактор Елинка Величкова

В последното майско издание на "Семейно радио" за 2024-а гостува журналистката от Балканска редакция на БТА Магдалена Димитрова заедно с баща си – вестникарят и журналист Ивайло Димитров. Музикален редактор на броя е легендата на програма "Христо Ботев" Елинка Величкова. За нея и за екипа на предаването събитието е – последен ефир за Елинка преди..

публикувано на 31.05.24 в 13:01

Пандемия ли е насилието: Битката на една майка със съдебната система

Пандемия ли е насилието? Предаването "Законът и Темида" насочва вниманието на слушателите към частния случай на Биляна Борисова от град Шумен . Борисова споделя: "Съдебната война започна от 31 декември 2021 година, когато, след като съпругът ми сподели традиционната вечеря, се оказа, че ми е завел първото дело за домашно насилие. Никоя майка..

публикувано на 31.05.24 в 12:03