Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Майкини и другите” от Иво Сиромахов – история в развитие

Иво Сиромахов
Снимка: БГНЕС

След успеха на на романа “У майкини“ популярният български сценарист, драматург и писател представя втора част на сатирата, посветена на българската народопсихология – “Майкини и другите“.  

“Майкини не са място, те са състояние на духа. Майкини са навсякъде. Може да ги срещнете в “Люлин“, може да ги срещнете в Провадия, може да ги срещнете и в Лондон, и в Чикаго.“

“Навсякъде, където българинът отиде, носи този дух със себе си и всичките консумативи. Българите, където и да живеят по света, правят туршии, колят прасета, варят ракия. Целият този консуматорски свят си върви някак натоварен на каруцата заедно с тях" – казва Иво Сиромахов в “Артефир“ и акцентира –

Големият ни проблем в България е, че ние се проваляме във възпитанието на децата си. Вместо да ги учим как да живеят в общности, да създават екипи, отбори, ние ги учим на точно обратното. Неслучайно имаме такива поговорки: “Вълкът има дебел врат, защото си върши работата сам“, всякакви неща, които ограждат човека от света. И всъщност ние възпитаваме едни социопати.“

Училището

“Да не говорим, че отношението на българина и към училището е подобно. Вместо родителите да гледат на училището като на място, където децата да се учат да придобиват някакви знания и социални умения, за повечето българи училището е място, където да им гледат децата. Там да ги оставяш да ти ги гледат, за да не се занимаваш. И затова сега изпаднаха в такива кризи, когато им се наложи онлайн обучение, защото, когато децата им са вкъщи, те не знаят какво да правят с тях. Мисля, че оттам идва големият проблем с националния манталитет, а оттам пък произлизат всички останали, защото те се проектират в политика, икономика, култура, във всичко“, казва още авторът.

Едно от най-интересните изобретения в книгата е “Завистомер“.

Повече можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книга на Албена Тодорова за отсъствието

"Откакто те няма" е новата книга на Албена Тодорова. Художник е Мила Янева-Табакова. Текст и илюстрации се допълват и създават единство и завършеност на творбата. Тя е част от библиотеката "Нов ред" с илюстровани книги за възрастни читатели. Особеното в нея е наличието на повече тишина между думите и изреченията. Тук отсъствието е главен герой...

публикувано на 01.06.24 в 09:50

Светът ще е "по-така"

В редакция "Хумор и сатира" работим все хора с идеи как този свят да стане поне малко "по-така". Тази неделя (2 юни) след новините в 18 светът ще се промени в следната посока: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Асен Кисимов, Йорданка Стефанова, Николай Калчев и Васил Попов. •..

публикувано на 31.05.24 в 19:35
Васил Банов, Емил Янев и Минчо Събев (отляво надясно)

Златна карловска карета

В епизод 545 "Трамвай по желание" потапя своята публика в атмосферата и традициите на емоционалния и високо съдържателен карловски театър. Късната есен на 1869 година. Членовете на Ученолюбивата дружина в  будното възрожденско Карлово изнасят първото театрално представление в града. Както си му е редът за епохата, това е пиесата "Михал..

публикувано на 31.05.24 в 17:35
Мира Сталева

Отвъд червения килим на фестивала в Кан

Разговор в междузвездното пространство – за изминалия фестивал в Кан , след който предстоят редица бляскави кинофестивали като този в Карлови Вари. Гост в "Артефир" е Мира Сталева – продуцент, директор на София филм фест, член на Европейската филмова академия и модератор в секцията "Мрежа на продуцентите", която е част от индустриялния..

публикувано на 01.06.24 в 09:40

Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни

С "Великденско вино" от Константин Илиев започва на 1 юни традиционният Международен театрален фестивал "Варненско лято”. Постановката е на Явор Гърдев, а ролите изпълняват актьорите Владимир Пенев и Павлин Петрунов. 32-рото издание на "Варненско лято" продължава до 15 юни с двайсет и осем заглавия на живо, на киноекран и онлайн. Тази..

публикувано на 31.05.24 в 16:25