Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

„Поглед от ръба“ поставя България на картата на световното танцово кино

4
Снимка: Коста Каракашян / ФС

Шестима съвременни танцьори изследват човешката същност и търсят своето място и принадлежност в сайтспесифик танцовия филм „Поглед от ръба“. Те са поставени в диалог с 12 културно-исторически места в България, които вдъхновяват движенията им. Филмът ще бъде показан за първи път пред публиката на Master of Art във вечерта на Международния ден на танца от 19.30 часа в Дома на киното.

„Поглед от ръба“ цели не само да представи културното наследство на България от гледната точка на танцуващия човек, но и да развие танцовия филм у нас. Основната му мисия е да разкрие пред света българския потенциал в танцовото кино.


В реализацията на филма участва интернационален екип от многообещаващи млади професионалисти – танцьорите Васил Зелямов, Гергана Илиева, Цвета Дойчева и Петър Грудов, американският композитор Jude Icarus и хореографите и режисьорите на „Поглед от ръба“ Коста Каракашян и Стефани Ханджийска.

Преди две години, когато започваха своето приключение в ритъма на танца, Коста и Стефани гостуваха в ефира на програма „Христо Ботев“, за да представят своята визия за филма им в процес. В деня на премиерата му, те разказват къде ги отведе желанието им да създадат български танцов филм.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Лицата на неродените пеперуди" – по действителен случай и с кауза

Книгата "Лицата на неродените пеперуди" на авторката Мариела Георгиева застава зад каузата за борба с насилието над жени. Книгата е написана по действителни случай от практиката на Мариела като следовател в Съединените американски щати и ще бъде официално представена на 1-ви юни, с благотворителна вечер, посветена на всички жертви на домашното..

публикувано на 30.05.23 в 17:35
Рада Якова

34-ти фестивал "Процес – Пространство": Археология на щастието

През 2023 година фестивалът  "Процес – Пространство" отбелязва своето 34-то издание , което ще мине под мотото " Археология на щастието" . Това ще се случи на три сцени – Русе, Варна и Балчик. Началото се поставя с изложба на 31 май в Градската художествена галерия – Русе , а вълнуващият финал е в Балчик, в уикенда 9-11 юни . Варна е горещият център..

публикувано на 30.05.23 в 16:20

"Паяжината на психическия тормоз" – второ допълнено издание на психотерапевта Боряна Григорова

"Книгата става завършен продукт едва когато се прочете и преживее от читателя. За "Паяжината на психическия тормоз" това важи особено силно, защото тя не е нито просто автобиографична история, нито четиво от популярната психология. Тя е опората на човека, попаднал във водовъртежа на собствените си житейски размисли относно партньорствата и срещите си...

публикувано на 30.05.23 в 15:35
френският пианист Жан-Мари Машадо

Звънтящи екстравагантности

Темата на предаването е заимствана от последния проект на саксофониста и кларинетист Джанлуиджи Тровези и концертмайстора Стефано Монтанари върху творби на Пърсел и негови съвременници, но и с авторска музика на двамата италианци. В подобни интерпретации, но по Мануел де Фая, ни води и френският пианист Жан-Мари Машадо, и валенсианският китарист Шимо..

публикувано на 30.05.23 в 14:45

"Игли в купа сено" – художничките в извънредно положение

На 30 май, в 18 часа в Националната художествена галерия "Двореца" се открива сборната изложба "Игли в купа сено". Тя е крайния резултат от отворена покана, която Българският фонд за жените (БФЖ) отправи към нашите и чуждестранните визуални артистки миналата година, да създадат произведения, по темата "Извънредно положение" . Творбите на..

публикувано на 30.05.23 в 14:16