Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За пътя на академичното предприемачество

Снимка: фондация „Карол знание“

Темата за отпадните води и вредите, които причиняват, обикновено се актуализира лятно време, когато развали почивката на туристите, причинявайки им остри стомашни инфекции. Истината е, че вредите са много повече, но разговорът обикновено стига до необходимостта от изграждане на скъпоструващи пречиствателни станции. 

Оказва се обаче, че не е необходимо пречистването на отпадни води непременно да е скъпо и сложно.

Д-р Росен Иванов
Д-р Росен Иванов от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“ е разработил конструирана влажна зона, която, моделирана по подходящ начин, може да пречиства различно по състав замърсяване като азот, фосфор и органични вещества, характерни за битови отпадъчни води, води, съдържащи тежки метали, токсични елементи и нефтопродукти. Зелената енергия може да се генерира, дори ако през системата протича чиста вода.

Д-р Росен Иванов спечели с проекта си приза „Предприемач в науката“ с паричен фонд от 30 хил. лева на фондация „Карол знание“. Той е участник в програмата „Предприемач в науката“ на фондацията и е първият, който предлага създаване на spin-off с Минно-геоложкия университет.


Повече за проекта и за това какво представляват тези компании – посредници между научните лаборатории и практиката, чуйте от разговора с д-р Росен Иванов, който освен с наука се занимава и с доброволческа дейност, бил е заместник-председател на Българския съюз на трансплантираните и помага в организирането и провеждането на различни инициативи, като Национални игри за трансплантирани и диализирани, Парад на донорството, Коледни тържества за трансплантирани деца и различни обучителни семинари за трансплантирани.


Като най-честа причина да търсят реализация навън младите учени у нас посочват невъзможността да се развиват и да осъществяват иновациите, които създават.

Този проблем адресира фондация „Карол знание“ с програмата „Предприемач в науката“ – тя насърчава проекти, които въздействат върху обществото или околната среда и подкрепя усилията за изграждане на устойчива икономика, базирана на образование, научни изследвания и иновации.

Срещали сме публиката с друг носител на приза „Предприемач в науката“ д-р Илиян Попов и неговата иновация – „Oxymet – екологична батерия магнезий-въздух за индустриално приложение“.

Тази година програмата, освен за докторанти, е отворена и за студенти. За тазгодишното ѝ издание разказва Милена Петкова, изпълнителен директор на фондация „Карол знание“.

Снимки: фондация „Карол знание“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътеводител на доброто за по-ефективни социални услуги

На територията на Разград се проведе първият по рода си фестивал "Пътеводител на доброто". Той събра представители на десетки неправителствени организации от цялата страна, които презентираха различни социални услуги, с цел обмяна на добри практики и модели за по-голяма ефективност в социалната работа. Услугите бяха разпределени в четири..

публикувано на 17.06.24 в 15:45
доц. Любомир Кендеров

Доц. Любомир Кендеров: В района на Созополския залив отрихме подводна кипарисова гора на милиони години

"Водолаз съм от много години, майчиният ми род е от Поморие, предлагам ви разходка в гора, но в морето. Наистина в Черно море има гора във водата, запазена от преди много години. Все още не е ясно как е станало това, единственото изследване е от 80-те години на миналия век, направено от български учени – геолози и палеонтолози, сред които и проф...

публикувано на 16.06.24 в 10:05
Даниел Койнов

Даниел Койнов: Математиката е изкуство

"Когато човек прави нещо с любов, това е най-важното. Да се занимаваш с точните науки и в частност математиката, е нещо много красиво. Всяко едно уравнение в математиката или задача в информатиката е уникално и съдържа различни идеи, които се преплитат една с друга, това е едно изкуство", категоричен е младият талант Даниел Койнов. "Аз,..

публикувано на 15.06.24 в 10:20

УАСГ е престижно класиран в световните университетски класации

УАСГ е класиран в топ 100 на 35 място от общо 1320 световни университета в областта на архитектурата и строителното инженерство. Тази висока позиция е следствие на успешното участие на талантливите студенти в организираните в последните години конкурси и работата на преподавателите им.  "Това признание е много значимо както за университета..

публикувано на 14.06.24 в 17:00

Светлото Средновековие

Свикнали сме – като дойде реч за Средновековието, да прикачваме към него епитета "тъмно". С прозвището "тъмни" и изобщо "средни" векове този период от историята на човечеството се сдобива в епохата на Ренесанса; Петрарка е, който въвежда прилагателното в употреба. Само че той ни е подвел: Средновековието изобщо не е тъмно, а е един доста..

публикувано на 13.06.24 в 09:01