Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кооперативна градска пермакултурна градина – къде и как

Снимка: sferata123.com

Проект за кооперативна градска пермакултурна, в която могат да се включат всички желаещи, и при какви условия.

Пермакултурните градини използват техники и практики, които съчетават най-доброто от градинарството на дивата природа. Целта е отглеждането на местни растения в една самостоятелна и продуктивна екосистема.

Темата коментира в “Нашият ден“ Николай Генов, съорганизатор на хранителен кооператив в София и организатор на Фермерски пазар на Римската стена в София.

“Решихме да направим една градина, в която хората сами да отглеждат храната си под ръководството на експерти, които трябва, и как да се направи. Целта ни е това да бъде една финансово независима дейност, самоиздържаща се от членовете си.

Като условия дори в момента все още в начален етап, по-скоро събираме съмишленици, които заедно трябва да определят след това условията и правилата, в които ще се ползва градината.

Всеки трябва да има само участие, тъй като планираме да произведем достатъчно количество зеленчуци. Хората, които се включват, ще получават част от тях."

Мястото

"За момента се спряхме не една складова база, близо до гара “Искър“. Зелената площ е около 5 декара. Смятаме там да развием биодинамично земеделие."

Чуйте Николай Генов в звуковия файл.

Снимки: sferata123.com


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: ПП/ДБ вече не могат да служат като изтривалка за отговорност на никого

Защо Делян Пеевски е проблем за Бойко Борисов, какви са последиците от изборните резултати за български парламент и какво предстои в политическия ни живот коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Веселин Стойнев , журналист. Отговорността на Бойко Борисов "Сега цялата отговорност е изцяло на Борисов и вече той не може да я прехвърля..

публикувано на 15.06.24 в 08:50

На гости в Ново Железаре

В хисарското село Ново Железаре живеят около 200 човека. То се намира на 16 километра от общинския си център и на около 35 км. от областния град Пловдив. В уречения ден и час на посещението ми в селото, председателя на читалището Мария Мутафчийска ме посрещна в центъра и заедно прекрачихме прага на клуба на пенсионера, където се бяха събрали..

публикувано на 15.06.24 в 08:20
Снимката е илюстративна

Съкращение при майчинство и делба на наследство

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, отговаря на слушателски въпроси в предаването. Жельо Иванов от гр. Гоце Делчев пита: Жена ми получава майчинство вече 1 година. Може ли работодателят да я съкрати, или е длъжен да продължи майчинството и през втората година? Никола Михайлов от гр. Рила пита: Приживе..

публикувано на 14.06.24 в 15:35

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора смятат, че неограничената консумация на подсладители е безвредна и не знаят кога и как трябва да се..

публикувано на 14.06.24 в 12:33

"Заедно за многообразие" – проект, насочен към равнопоставеността на работното място

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме едногодишната инициатива на Сдружение "Знание", озаглавена "Заедно за многообразие". Тази инициатива е насочена към зачитането на човешкото достойнство, недопускането на дискриминация на работното място, в училище и в обществото. Целта е да се подобри разбирането за..

обновено на 14.06.24 в 09:19