Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литературен наблюдател

Излезе „Живот в зоната на преход“ на Джеймс Холис

Читателите на д-р Холис го познават като проникновен мислител с дълбоки и изкусни прозрения за вътрешното развитие на човека. В новата си книга авторът разглежда връзката между вътрешните борби и бързите промени в съвременната реалност. 

Книгата ни учи как да ползваме инструментите на дълбочинната психология, класическата литература, философията, сънищата и митовете, за да получим достъп до ресурсите, в които са намирали подкрепа нашите предци в най-тежките си моменти. Тук няма да намерим лесни отговори или успокоение. Но въпреки това, между страниците на „Живот в зоната на преход“ от Джеймс Холис ще открием основания за надежда. Гергана Рачева представи книгата в рубриката „Литературен наблюдател“. 

Чуйте разговора на Димитрина Кюркчиева с нея в „Артефир“.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Журито и Магдалена Ралчева

Геновева Димитрова: Когато си критик, ти си критик винаги!

Наскоро приключи 11-ото издание на Международния филмов фестивал за ново европейско кино "Златната липа" в Стара Загора. Той се проведе от 1 до 5 юни и в него бяха показани 50 ленти от 18 държави. Фестивалът имаше две програми: конкурсна и съпътстваща. В конкурсната програма селектираните филми се оценяват от жури с българско и международно..

публикувано на 07.06.24 в 14:51

Националната награда "Христо Г. Данов" навършва четвърт век

Днес в 17 ч. за 25-и пореден път ще бъде връчена Националната награда "Христо Г. Данов" за принос в българската книжовна култура. Часове преди тържествената церемония в Стария Пловдив в "Артефир" се включва литературният критик и преподавател по антична и западноевропейска литература, доктор на Пловдивския и Виенския университети, доц. д-р..

публикувано на 07.06.24 в 14:15

Две книги-свидетелства за страданията на мюсюлманите по време на комунистическия режим

Проф. Зейнеп Зафер, която завежда Катедрата по български език и литература в Анкарския университет и доц. Нурие Муратова, която преподава "Архивистика" в Югозападния университет "Неофит Рилски", Благоевград са авторки на биографичното изследване за Мефкюре Моллова "Тюркология в изгнание". Книгата беше представена заедно със сборника от..

публикувано на 07.06.24 в 09:33
Васил Балев (вдясно) и Емил Янев

Бележки по един разпад

В епизод 547 "Трамвай по желание" среща своята публика с талантливия млад драматург и поет Васил Балев. Повод за това пътешествие е постановката на неговата пиеса "Свлачище", която предизвика сериозен интерес и полемики сред театрали и публика. Всъщност драмата е отличена с номинация за "Икар" още през 2021 г. Но първата постановка в "Сфумато" е..

публикувано на 06.06.24 в 18:00

Как да пробудим героите в нас?

Книгата "Да пробудиш героите в теб" на американската авторка д-р Каръл Пирсън излиза в ново разширено издание на български език, поради големия читателски интерес. Изданието е резултат на задълбочено двайсетгодишно изследване на авторката, което обогатява теорията на швейцарския психиатър и психотерапевт Карл Густав Юнг, опирайки се на..

публикувано на 06.06.24 в 17:02