Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Детелина Стаменова:

Дигиталните устройства се превърнаха в "личен асистент" за децата

Боряна Мургина: Увеличават се децата с нарушения в аутистичния спектър

| обновено на 19.04.22 в 12:39
Снимка: БГНЕС

Какво се случва с децата и екраните? Колко време прекарват и какви са навиците, които има в семействата? 

Темата коментира в “Нашият ден“ Детелина Стаменова, психотерапевт:

“Ролята на родителите в дигиталното образование на децата е важно занимание, което е полезно и забавно, но и отговорно. Децата са заобиколени от технологии и нови медии. Всяко дете има невероятен усет да открива нови, непознати територии, с което пред него се откриват необятни възможности, но съществуват и огромен брой рискове. Детският пръст, който се движи по таблета и по този начин, всяко дете научава нещо ново посредством гледането, слушането и движението на тялото.

Огромното предизвикателство произтича от факта, че съвременните деца се изграждат като личности в един динамичен, но и много различен свят от този на своите родители. В момента те живеят в цифровата епоха и са граждани на цифровото общество в момента, в който задвижван със своя пръст дигиталното устройство и влязат в мрежата. Това се случва в ранна детска възраст, паралелно с развитието на техните комуникативни  умения.

Това, което се случва през последните 20 години  с навлизането на технологиите e, че ние още не сме овладели тънкото изкуство на това да преценяваме кога те започват от наш помощник да се превръщат в наш враг, посочва Детелина Стаменова.

Къде са добрите родителски практики?

Всеки родител има достатъчно компетенции и способности да помага на децата си да учат. Други имат своите безпокойства и колебания и това е напълно естествено. Нещото, от което всички имаме нужда, е да "измерим" първо собствените си умения и подходи, а след това и тези на децата".

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


Темата коментира в "Нашият ден" Боряна Мургина, логопед:

Дигиталното време, което децата прекарват през екраните, осезаемо води до нарушения. През последните години се наблюдава увеличаване на броя на децата с аутистични нарушения.

Всеки един родител, трябва да наблюдава децата си, без да не пренебрегва малките сигнали в поведението и държанието му, които биха показали, че развитието му не е в правилната посока.

Препоръчва…

Децата да не използват никакви дигитални устройства до тригодишна възраст, защото това отнема много време. Децата не са в състояние да поемат големия обем цветност, която виждат на екраните.

Все по-често сме свидетели на практиката, деца да бъдат хранени единствено, ако гледат нещо от телефона или таблета. Не бива да се пропуска и фактът, че деца, които нямат затвърден български език се губят в изобилието от чуждоезикови детски книжки и анимационни филми, тъй като липсва достатъчно продукция на родния ни език.

Повече в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тервел-Любомир, или как младите визионери променят страна ни?

Тервел-Любомир е на възраст, когато повечето младежи са в началото или средата на студентските си години. За разлика от тях, той вече е завършил висшето си образование в Минно-геоложкия университет (МГУ) в София и е успял да регистрира свой стартъп. Неговото начинание е свързано с два от многото му интереси – биотехнологиите и квантовите..

обновено на 23.05.24 в 11:43

Що е то елитно образование?

Що е то елитно образование? В технологичното време, в което растат децата, имайки достъп от най-ранна възраст до различни езици, екрани и медии, как се преподава в едно престижно българско училище – разговор в "Нашият ден" с Александър Чакмаков , директор на Първа английска езикова гимназия . По думите на Чакмаков учителството е вътрешно..

публикувано на 23.05.24 в 10:35
Румен Джагаров

Да се преместиш на село. Носталгия, мечта или вид протест?

Румен Джагаров е млад архитект, който преди време разказа пред нашите слушатели как скицира стари къщи, за да ги съхрани в паметта ни. Той е представител на поколението "Z", отраснал в големия град, но виждащ бъдещето си в малко населено място.  За живота си в Ново село, трудностите, но най-вече за хубавите страни, говори самият Румен в рубриката..

обновено на 23.05.24 в 09:52
Радка Аргирова

Ваксина срещу HIV – защо чак сега?

Епидемията от СПИН, която започна преди 45 години, остава един от най-големите предизвикателства за медицината. През тези години учени и лекари се стремят към разработването на ефективна ваксина срещу HIV (Human Immunodeficiency Viruses, човешки имуннодефицитни вируси) . Наскоро започнаха клинични изпитания на обещаващи разработки, които могат да..

обновено на 23.05.24 в 09:19