Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятна школа по астрономия за ученици

Не е нужен опит с олимпиади и състезания, важен е интересът към астрономията. Срокът е до 10-и юни

Снимка: Rawpixel

Лятна школа по науките за Космоса и Земята за ученици организира катедра "Астрономия" към Физическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски".

Тя е първа по рода си. Досега са правени различни програми за ученици, но за първи път се прави школа по астрономия и астрофизика, която включва още поне две свързани с Земята направления в науката – метеорология и геофизика.

Школата е за ученици, които в момента завършват 9, 10 или 11 клас. Не е нужно кандидатите да са участвали в олимпиади или състезания, важно е да имат интерес към астрономията и/или метеорологията и геофизиката.

Школата ще се проведе в Осоговската планина, на 1680 метра надморска височина, достатъчно далече от светлинното и прахово замърсяване от населени места. Небето над местността е изключително подходящо, тъмно и чисто за провеждане на астрономически наблюдения.

Под ръководството на професионални астрономи учениците ще извършват наблюдения с помощта на над 15 телескопа, като участниците ще бъдат разпределени на малки групи. Предвидени са както наблюдения с професионални астрономически цифрови камери, така и с фотоапарати, а също и визуални наблюдения с телескопи. В дневните часове ще се провеждат наблюдения на слънчевата. Всекидневно ще се извършат професионални метеорологични измервания, както чрез прибори на място, така и чрез пряк достъп до най-нови данни от Националния институт по метеорология и хидрология.

Лекционната програма обхваща: екзопланети – горещата тема в съвременната астрономия, телескопа "Джеймс Уеб", как се прави и представя метеорологична прогноза, как се представят научни резултати.

Школата носи името на проф. Марин Бъчеваров, основоположника на съвременната астрономия и астрофизика в България, инициатор на първата астрономическа обсерватория в България – Астрономическата обсерватория на СУ "Св. Кл. Охридски", намираща се в парк "Борисова градина" в София. С неговото име е свързано и професионалното начало на още две направления в науката в нашата страна – метеорологията и геофизиката.

Повече подробности за условията за кандидатстване и такси можете да научите на сайта на катедра "Астрономия", както и от разговора с доц. д-р Евгени Овчаров, ръководител на катедра "Астрономия".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете, и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30