Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тираж" от независими артистични книжни издания в галерия "КО-ОП"

Онлайн колекцията за независими артистични книжни издания от художествената сцена в България "Тираж" оживява в галерия "КО-ОП". Изложбата представлява един еклектичен микс от теми и стилове. Тя включва близо 45 издания – зинове, арткниги и фотокниги, комикси и други експерименти в книжна форма, които ще бъдат част от галерията до 29 юни.

Изданията, които са в ограничен, изчерпан или неосъществен все още тираж, създават една обща картина на съвременните процеси в тази творческа сфера. Съдбата им обикновено ги лишава от популярност, защото най-често излизат в малки тиражи. Затова целта на колекцията е те да достигнат до по-широка аудитория и да се осмисли развитието на формата. С мисъл в тази посока организаторите на "Тираж“ подготвят дигитален архив, който ще съдържа информация за всяко едно от представените издания и техните автори, както и критически текстове по темата. 

Предвижда се "Тираж“ да поеме и на турне из България, за да може публиката, към която всъщност са предназначени тези печатни издания, да се докосне до тях.

Авторите в колекцията имат отношение към книгата като художествено изразно средство. Тяхната роля е от особена важност, защото целият процес по създаването на едно печатно издание – от идея и концепцията му, през избор на печатна техника, до самия печат – зависи от неговите виждания и творчески решения.

Книгите, част от архива на "Тираж“, са се появявали самостоятелно през годините, но сега са събрани на едно място, за да дадат нужния поглед както върху тази форма, така и върху работата на съответните художници, които я използват в работата си.

В рамките на изложбата ще бъдат представени и резултатите от работилницата "Книжни импулси“, водена от Мартин Атанасов – един от авторите, представени в изложбата. Зрителите ще могат да проследят целия процес на работа с визуалния език на фотографията и да погледнат на фотокнигата като на благоприятно за разказ пространство.

"Тираж" се организира от галерия "КО-ОП“ и платформата "ТИ-РЕ" и осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура“.

Изложбата може да бъде видяна от 9 до 29 юни 2022 г в  галерия "КО-ОП".
Откриване – 9 юни, 18:30 – 21:00

Подробностите чуйте от Васил Владимиров и Мила Янева-Табакова в звуковия файл.

Снимка – галерия "КО-ОП"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Области на особен интерес" на Силвия Попова

"Области на особен интерес" е името на изложбата на Силвия Попова. Пътят към природата в живописта на художничката минава през събирането и използването на разнообразни дигитални ресурси, запечатващи с пикселизиращите си зеници земната повърхност. Нейните картини са природни, но апроприиращи алгоритмични изображения. Това са кадри от Google..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Много приятни изненади очакват жителите и гостите на Габрово в следващите дни

Дните на хумора и сатирата започват днес (16 май) в Габрово и ще са изпълнени с творчески преживявания, изложби, церемонии за таланти, конкурси, карикатури, куклен театър, концерти, детски събития и разбира се – карнавално шествие с мото "Make Карнавал not war" . Няколко дена, които ще превърнат Габрово в столица на мира, изкуството и хумора,..

публикувано на 16.05.24 в 17:42

Седем години SoFest

От джаз, поп и рок музиката, през театъра и изложбите, SoFest Spring предлага на публиката 4 дни истинско изкуство. От 16 до 19 май на фестивалната сцена в Sofia Live Club пролетното издание ще представи 6 концерта и спектакъла, както и 5 специални премиери. Фестивалът, който вече 7 години предлага разнообразие от изкуство във всякакви форми, е подготвил..

публикувано на 16.05.24 в 17:03
Иван Кюранов

Красотата в изложба на Иван Кюранов

Иван Кюранов излага свои творби в самостоятелната си изложба "Красота".  Тя съчетава различни подходи и смесени техники – от класическите маслени бои върху платно до съвременни, стилизирани технологични постмодерни трактовки в областта на индивидуалните живописни интерпретации и взаимодействия с фотоизображения, използвани като базов материал.  Някои..

публикувано на 16.05.24 в 13:35

Феникс Върбанов и мъртвото течение в голямата човешка авантюра

Българското, китайското и френското се пресичат в житейското и творческо ДНК на художника Феникс Върбанов , роден от легендарната любов на художника Марин Върбанов (Ван Ман) с китайката Сун Куей. Тази вечер в галерия "Аросита" от 18 ч. художникът ще открие изложбата "Мъртво течение". За първите творчески искри, живота между три култури и..

публикувано на 16.05.24 в 12:45