Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 110 000 ученици от 7-и и 10-и клас на национални изпити по БЕЛ и математика

Юлиян Петров: Удължаването на учебната година не гарантира по-високи резултати

Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература и по математика. Те ще положат изпитите в училищата, в които учат, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Изпитът по български език и литература за повече от 60 000 седмокласници започва днес, 14 юни, в 10 часа. Той продължава 150 минути.

“Тази година Министерство на образованието завиши изискванията както на малката матура в 4-ти клас, така и изискванията за тройка на останалите външни оценявания. Това доведе до статистика, която отчете по-ниски резултати, но пък някак не се говори за по-високите петици и шестици, които никак не са малко. Мога да кажа нещо като контрапункт, че всъщност в България, на базата на дистанционното обучение, което беше синхронно в огромната си част, постигна добри резултати за пандемията“, казва в “Нашият ден“ Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа“, и допълва:

“Като цяло в последните 10 години системата на образованието не се намира в завидно положение, тъй че имаме нужда от промяна. Въпросът е да сме сигурни кой е пътят на промяната. В момента нямаме такъв национален консенсус.“

Заплатите на учителите

“Увеличението на заплатите продължава да бъде една успешна политика, но от нея не зависи всичко. От нея зависи учителите да останат в системата, но кои учители да останат, кои да привлечем, това е вече друга национална политика, която със сигурност не е добра“, посочва още той.

15 септември – нужни ли са повече часове?

“Иска да изчистим това какво точно мерим, защото трябва да се изчисли и времето на децата в училище след учебните занятия, допълнителните дейности по интереси и всичко друго допълнително, което получават от своите учителите. Измерихме само годишната норма на учителите, а всичко друго, което те правят през целия ден, не се измери. Вменяването на това, че много малко се работи и много малко се учи, не ни върши работа. Това е една категорична неистина“, посочва още  Петров.

“Дали нещата ще се получат с автоматично удължаване на учебното време? Преди шест години направихме такова удължаване, а не сме отчели революционни резултати“, заяви Петров.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва третото издание на Board Game Fest

Националният фестивал Board Game Fest 2024 отново предлага по нещо за всеки. За трета поредна година събитието ще посрещне в село Чавдар запалените фенове и всички ентусиасти, които проявяват интерес към необятния свят на настолните игри. Фестивалът, организиран от екипа на онлайн проекта CollectiveView, с подкрепата на община Чавдар, ще се..

обновено на 11.06.24 в 13:00
Снимката е илюстративна

От емигрант до експерт: Историята на Антонина Дуриданова

Антонина Дуриданова е българка, родена и израснала в София, която е реализирала своята американска мечта с убеждението, че всеки успех в живота се постига благодарение на образование и познание. Водена от неуморен стремеж към самоусъвършенстване, тя успява да преодолее редица трудности и да постигне забележителни успехи както в САЩ, така и в..

обновено на 11.06.24 в 12:32

"Само за мъже" на Росен Кутелов – книга за метода на правилния отговор

Новата книга “Само за мъже” на Росен Кутелов по духовит начин описва типичните недоразумения в отношенията между мъжа и жената, породени от различията между тях. Да познаваш същността на другия често е пътят да установиш хармония във всекидневното общуване. Ето защо всяка глава се спира на отделен проблем, разкривайки на всеки от двамата това, което не..

публикувано на 11.06.24 в 11:17

Проф. Васил Киров: За индустрия 4.0 и бъдещето на работната сила

Слуховете за смъртта на човешкия труд са силно преувеличени. Естествен процес от цивилизационното развитие е изчезването или преформатирането на познати професии и появата на нови такива. За бъдещето на работната сила в "Нашият ден" говори проф. Васил Киров от Института по социология и философия на БАН. Преди време учените от Оксфорд Карл..

публикувано на 11.06.24 в 10:55

Възможна ли е обща икономическа стратегия на страните от Балканите?

На 7-8 юни в Банко се проведе Балкански икономически форум , организиран от Българо-турската търговско-индустриална камара в партньорство с Българо-румънската търговско-промишлена палата. За възможните инвестиции и укрепването на икономическите връзки между страните от Балканския полуостров в "Нашият ден" говорят Бурхан Немутлу и адв. Виктор..

публикувано на 11.06.24 в 09:24