Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младите и ООН – как участват младежите във вземането на решения?

| обновено на 26.07.22 в 12:05
Ангел Митков, Цветелина Гарелова, Божидар Александров и Виктория Савова
Снимка: БНР

Младите хора и ООН – как участват младежите в процесите на вземане на решения? Какво представлява програмата "Български младежки делегати към ООН“, каква е резултатността на програмата до момента? Какви са приоритетите на новоизбраните делегати? 

В “Нашият ден“ представяме трима млади хора, които са връзката между институциите и младите в България. Това са: Ангел Митков – български младежки делегат към ООН с мандат 2021/2022, и новоизбраните младежки делегати – Виктория Савова и Цветелина Гарелова.

Цветелина Гарелова е завършила миналата година във Франция магистърска степен “Мениджмънт и устойчиво развитие“. Тя се занимава с устойчиво развитие в професионален план. В свободното си време обича доброволческата работа.

“Моето кандидатстване стана сравнително спонтанно, много малко преди крайния срок. Така мина първият кръг от конкурса, между втория и третия кръг четох една статия, в която се казваше нещо в духа – “Има много причини да бъдем песимисти, но младите хора са една причините да бъдем оптимисти и да гледаме позитивно на нещата. Тогава това много ме вдъхнови и ми даде нова перспектива върху целия конкурс“, казва тя в “Нашият ден“.

Виктория Савова е завършил МИО в УНСС. Тя открои основните проблеми на младежката заетост в България:

“Бих казала, че това е преходът от университет към реалната работна среда. Това, че всъщност образованието невинаги ни дава нужните практически умения за работа, която ни очаква в бъдеще.

“Програмата “Български младежки делегати“ към ООН се координира към дружеството на ООН в България с подкрепата на Министерството на външните работи. И всъщност вече 15 години България е лидер в младежкото овластяване на световно ниво. Особено преди 15 години немного от държавите по света са разполагали с такъв тип програма за младежко овластяване на ниво ООН. Нашата основна роля и цел е да представляваме младите хора, младежкото общество на България пред институциите на международно ниво“, казва Ангел Митков, 22-годишен, студент по право в Юридическия факултет на СУ.

“На първо място, след като влязох в нашия активен мандат от януари месец 2022 г., през февруари участвахме в Комисията по социално развитие с изказване, с което адресирахме наболялата тема за психичното здраве и как младите хора се чувстват след Covid кризата. Призовахме държавите-членки на ООН да обърнат по-сериозно внимание на този проблем и да вземат мерки за преодоляването му. Ние сме представители на страната и сме включени и в официалната делегация, и когато беше онлайн, и сега, когато се очертава да бъде на живо. Със сигурност това е голяма отговорност и в началото може би е малко стряскащо, но след като преодолееш този първоначален стрес, е окриляващо“, посочи още Митков.

Връзката между младите и институциите

“На международно ниво това са двете изказвания, които правим пред органите на ООН, но и не само. Като участваме в различни съпътстващи събития, там също се опитваме да предадем посланията от дискусията. Вече на национално ниво и в българските органи имаме добра комуникация с Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието – в тях работят много експерти, които са готови да чуят нашите искания. Макар и да е турболентна политическата ситуация и да е много трудно да се намери някакво постоянство в хората, с които се работи, има експерти, които са там постоянно“, казва той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов дом, нов живот: Трудностите при адаптацията в България

Днешният разговор е посветен на хората, които решават да променят света си и напълно да променят живота си, премествайки се в друга страна или в рамките на собствената държава. Разглеждаме всички аспекти, които едно преместване изисква - от битови, административни до социални предизвикателства. Гости на рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" са Ивета..

обновено на 03.07.24 в 12:34

Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват?

Протест в цялата страна на собственици на аптеки  поради предложените промени за начина на отпускане на лекарства по НЗОК, с което се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите не са съгласни промяната да се осъществи без финансова обосновка. Аптеката трябва да осигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма..

публикувано на 03.07.24 в 11:50

Мартин Томов: Има промени в екосистемата на Черно море след войната в Украйна

В предаването "Нашият ден" обсъждаме теми, свързани с екологията на лятото и нерешените проблеми по Българското Черноморие. Участници в предаването са Мартин Томов, координатор в екипа на "Грийнпийс" - България, и Борислав Борисов, създател на инициативата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг". В първия ден от юли "Грийнпийс" -..

обновено на 03.07.24 в 10:50

Биоразградимост

Анджела Иванова е част от малък екип, чието производство на биоразградими опаковъчно и ламиниращо фолио, е готово, буквално на "нисък старт" да започне с пълна пара. Годините експерименти, тестове, сертифициращи процедури и търсенето на машина се увенчават с успех, защото успехът определено очаква продуктите на компанията на Анджела и..

публикувано на 02.07.24 в 18:53

"Education+", или как да намерим своето професионално място в България?

А сега накъде?  Това е въпросът, който често си задават младите хора след завършване на университет. Точно за тях е платформата Education+. Тя е създадена от млади хора за млади хора и цели да се справи с младежката безработица. Тази иновативна платформа успя да впечатли журито на тазгодишното издание на “Академия за иновации”. В ефира на рубриката..

обновено на 02.07.24 в 12:45