Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На гости на Алберт Коен

10
Снимка: Димитрина Кюркчиева

Обичаният актьор в Израел - Алберт Коен, ангажиран в театъра, киното и дублажа, наскоро отбеляза 90 годишнината си. Доайенът на Театър "Камери" в Тел Авив е роден на 9 юни 1932 г. в София, в хубав дом на столичната улица "Раковски" 80, срещу Операта.  Още на младини емигрира в Израел. Преди това е учил в Академията за музикално и драматично изкуство, бил е част от трупата на Народния театър, играл е на неговата сцена в пиесите "Беден живот" и "Сън в лятна нощ". 

Израелската публика познава и обича Алберт Коен –той е комедиен артист, певец и акордеонист.  Ветеран е в областта на дублажа. И досега участва  в  театрални постановки и филми, въпреки достолепната си възраст. 

Вестник "Маарив" това лято посвети челна страница на 90-годишнината му. В периода 1959-1963 година актьорът създава драматичен кръжок в затвора Тел Монд и поставя пиеси. 13 години е играл и в театър "Абима". От 1966 г. до днес е част от трупата на театър "Камери" в Тел Авив.

Благодарение на журналистката Весела Райчинова, която живее и работи в Израел, срещата с Алберт Коен стана възможна.

Този топъл и сърдечен човек ни покани  в дома си в израелския град Рамат Ган. 62 стъпала водят до просторния му апартамент в  жилищната кооперация, строена някога без асансьор. 90 годишният актьор твърди, че ги изкачва всеки ден и ето така поддържа завидна форма не само по стълбището, но и в театъра. 

Алберт Коен и Димитрина КюркчиеваС охота ни показва  семейните си снимки, албумите, запазили многото  му роли в театъра, българските и израелските си спомени за големите Николай Масалитинов, Боян Дановски, Ханох Левин, Ленард Бърнстейн и други известни личности, с които е работил.

Израелският доайен на камерния театър в Тел Авив е полиглот, но с особена любов общува  на звучен български език - безценната връзка с българските му корени. Алберт Коен носталгично е скътал в паметта си родната реч - също като битовите покривки и сервизите от троянска керамика, украсили израелския му дом.

Когато го попитах с какво ще запомни България, отговори ми: "С изкуство и домати".

Димитрина Кюркчиева гостува на актьора Алберт Коен в Израел и пренесе артистичната атмосфера на уютния му дом в предаването "Какво се случва" на програма "Христо Ботев".

Целия разговор с Алберт Коен можете да чуете в звуковия файл. 

Снимки: Димитрина Кюркчиева

                     

По публикацията работиха: Наталия Маева, Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лиз Нюджънт и марианските падини на човешката душа

Тази седмица в София гостува ирландската писателка Лиз Нюджънт. Тя представи най-новия си преведен на български език роман "Странната Сали Дайъмънд". Лиз Нюджънт е автор на криминални романи, някои от които нашите читатели вече познават. Сред тях са: "Загадката Оливър", "Стаено зло", "Малки жестокости". Книгите ѝ се отличават с въздействащи..

публикувано на 02.12.23 в 09:25

Светът на писателя и преводача Венцеслав Константинов

Под този надслов се проведе вечер, посветена на творчеството на писателя и преводач-германист, в която взеха участие водещият доц. Морис Фадел, проф. Албена Бакрачева, проф. Михаил Неделчев и проф. д-р Христо Тодоров. Събитието, организирано от департаменти "Чужди езици и култури" и "Нова българистика", отбеляза дарението на личната библиотека на..

публикувано на 01.12.23 в 13:10

Актрисата Станка Калчева с режисьорски дебют в "Опасни връзки"

На 1-ви декември в Младежки театър "Николай Бинев" е премиерата на спектакъла "Опасни връзки" от Шодерло дьо Лакло. Драматизацията и режисурата са на Станка Калчева. За актрисата това е дебют в ролята на режисьор. Сценографията е на Свила Величкова, а музиката на Емилиян Гацов Романът на Шодерло дьо Лакло е една от емблематичните творби на..

публикувано на 01.12.23 в 12:25

50 години Панаир на книгата в България

"Създаваме истории. Създаваме история" под това мото ще премине 50-то юбилейно издание на Софийския международен панаир на книгата от 5 до 10 декември в НДК. Панаирът на книгата е най-мащабният книжен форум у нас, организиран от Асоциация "Българска книга". Тази година изложението празнува своето 50-то юбилейно издание със специална..

публикувано на 01.12.23 в 12:08

Яна Лозева представя изложба от портрети

В изложбата си Яна Лозева "Публика" в "Топлоцентрала" показва 15 портрета. Фотографиите улавят лицата, израженията, погледите, реакциите на слушащи концерт, поканени специално от Лозева в Камерна зала "България".  Тя " се вглежда " в публиката, търси момента на интимното преживяване и неговото отражение, но ведно с останалите слушатели в залата, с..

публикувано на 01.12.23 в 11:53