Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентина Стоева:

В "Нощта на литературата" четем откъси от съвременна европейска поезия и проза

3
Снимка: @noshtnaliteraturata

За поредна година България се включва  в един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременната европейска литература. "Нощ на литературата" е събитие, което се провежда по едно и също време в различни европейски градове. Четенията винаги  се провеждат на нетипични за литературата локации, наречени "читателски гнезда". По традиция известни личности четат откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана след 2000 г. и издадена на български език.

"Това е едно от най-хубавите и най-нетипични литературни събития в България. "Нощта на литературата" е инициирана от Чешките културни центрове и за 11-ти път се провежда в България", споделя Валентина Стоева от Фондация “Детска книга“ в "Артефир".

Форматът на събитието не задържа публиката на едно място, а я кара да се движи непрестанно, за да търси непознати книги, да се среща с интригуващи четци и да посети места, които често са недостъпни за широката публика.

Всички четения в "читателските гнезда" започват в синхрон на всеки 30 минути – от 18:00 до 21:00 часа. Седем четения на един и същи откъс в конкретно читателско място – това гарантира, че слушателят няма да изпусне още нещо от книгата и ще се придвижи спокойно към следващото изненадващо място и към следващата съвременна европейска книга.


"Човек много добре трябва да обмисли, какво би искал да чуе и с коя личност би искал да срещне. Това също не е лека задача, защото сред звездните четци са актьорите Параскева Джукелова, Владимир Михайлов, Елена Телбис, Данаил Обретенов, Асен Кукушев. Имаме много познати гласове като на Гергана Пейкова, на Момчил Степанов. Предвиден е и превод на жестов език", допълва Валентина Стоева.

Организаторите са избрали интересни локации в центъра на София, за да са близо до Алея на книгата. "Читателските гнезда" са разположени в пространства от площад "Славейков" до ул. "20-и април" (близо до бул. „Христо Ботев“) и от ул. "Алабин" до бул. "Васил Левски" (малко отклонение правим към Casa Libri на ул. "Цар Асен" 64).

Целия разговор с Валентина Стоева можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътят на сърцето във филма "Сватба" по Николай Хайтов

Постановъчен костюмен филм, който не сме гледали от години в българското кино – така критиците определиха филма "Сватба" на Магдалена Ралчева. Той получи наградата на гилдия "Критика" към СБФД на 42-рата "Златна роза" заради достоверността си и изисканата си стилистика. Филмът е екранизация на едноименната творба на Николай Хайтов от сборника му..

публикувано на 01.10.24 в 12:57

Пътешествие до Виена в Световния ден на кафето

През 2011 година виенските кафенета са включени в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. На 1 октомври, когато традиционно се отбелязва Световният ден на кафето , мислено се отправяме на пътешествие във времето и пространството – в красивата атмосферата на XIX век, която все още може да бъде усетена в австрийската столица...

публикувано на 01.10.24 в 09:28

Всеки ден е "Триумф"

Заради припомнянето, че дори най-абсурдните начинания могат да ни доведат до прости истини и осъзнаване на наивността, " Триумф " на Петър Вълчанов и Кристина Грозева взе " Златна роза " за най-добър филм на тазгодишния 42-ри фестивал на българското кино във Варна. За журито, публиката и Съюза на българските филмови дейци той беше..

публикувано на 30.09.24 в 17:37

Моноспектакълът "Х" – в жанра на театралната горчилка

Нека наречем "Х " точката, в която се пресичат публичният ни образ – онзи, който конструираме " за пред хората " , който изрича и преповтаря всеизвестни констатации, който винаги върви леко прегърбен, поради невъзможността си да изрече това, което наистина мисли – и личният ни, никому непоказан такъв, чийто глас не можем да запушим, когато..

публикувано на 30.09.24 в 15:57

"Рейдж" се завръща в България

Легендарната германска група "Рейдж" се завръща в България. Концертът, който предстои в столичния клуб "При Черепите" на 6 октомври, е част от световното турне на бандата по случай нейната 40-та годишнина. Бързи, мощни, здрави, размазващи – такива са изпълненията на "Рейдж": пропукват стени и срутват пласт след пласт всичко, което изглежда неподвижно,..

публикувано на 30.09.24 в 12:56