Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Народния театър Васил Василев:

Ще гледаме Джон Малкович на наша сцена

Джон Малкович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският актьор Джон Малкович ще пристигне в София, за да играе на сцената на Народния театър в постановката "В самотата на памуковите полета" на Бернар-Мари Колтес под режисурата на Тимофей Кулябин. Това каза новият директор на Народния театър "Иван Вазов" Васил Василев, който даде първото си интервю за сезона само за "Артефир".

Първото, което е направил новият директор, е да даде мотивация на актьорския състав на театъра, а също и да създаде нова структура. Главен режисьор вече е Александър Морфов, който ще работи с Явор Гърдев и Диана Добрева. Към новия състав е привлечен и писателят Захари Карабашлиев. Интересни срещи се случват всеки четвъртък в театъра, на които се обсъжда драматургичната линия, казва Василев.


Започва се подготовка на печатни издания на Народния театър, изложби, както и се работи по норвежки проект за дигитализиране и популяризиране на архива му. 

Есенната програма на Народния театър ще стъпи на традициите. Емблематични заглавия за него ще заживеят отново. Представлението "Хъшове" откри сезона на 10 септември. На 16 септември на камерна сцена може да се гледа последният моноспектакъл, режисиран от Тодор Колев "Шърли Валантайн" с участието на Албена Колева. Той може да се види и на 23 октомври.

До Нова година предстоят пет премиери, като се започва с представлението "Късчета от жена" на Крис Шарков – също на камерна сцена.

А кои са те и какво още предстои, чуйте в интервюто с Васил Василев.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53
Радостин Радев

Като на филм: пътят от България до Англия на актьора и продуцент Радостин Радев

Вместо да стане полицай, какъвто си е представял, че иска да бъде, той избира да е от хората, които могат да изиграят всеки, дори човекa на реда. От школата в Симеоново до самолета, който каца в Лондон, Радостин Радев извървява пътя на самоосъзнаването и вечното усъвършенстване в преследване на влечението – актьорското майсторство. Британската..

публикувано на 24.04.24 в 16:46
Кадър от снимачния процес

Музикален клип говори за любовта на човек към родината

Предстои премиерата на музикалния клип "Оставам" на певицата Вили Русева. Сюжетът на клипа представя една история за силната и непреходна любов между човек и родина. Идеята се ражда от режисьора Борислав Костов, който от години работи по сценарий за филм за българската история – "Коси в прахта".  Самият късометражен музикален филм е продуциран от..

публикувано на 24.04.24 в 16:04

Привидният парадокс на непреходната култура

От какво зависи непреходното в културата на прехода – обобщения на културолога и филолог проф. Александър Кьосев по повод заключителната му лекция в рамките на проекта "Култура на прехода", която ще се състои днес (24 април) от 18:30 ч. в Театралната зала на Софийския университет. Проф. Александър Кьосев, директор на Културния център на..

публикувано на 24.04.24 в 11:36