Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картини, родени от спомени

7
Проф. Васил Овчаров
Снимка: ФС на СБХ

Тази вечер (11 ноември) в галерията на СБХ на ул. "Шипка" 6 проф. Васил Овчаров – един от най-талантливите ни творци, безспорно признат не само в България, но и зад граница – доайен в изкуството на художествения текстил, открива самостоятелна изложба "Живопис". До 25 ноември посетителите ще могат да  разгледат картините на професор Овчаров, в които с  натрупания през годините опит и с не по-малко талант в боравенето с маслени бои, акварел, пастели, вместо с тъкани, той рисува така, както му подсказва неговата "вътрешна необходимост" и естетически идеал, без който, казва професорът, "изкуството се превръща в празна забава за празни хора".


Творческият път на проф. Васил Овчаров започва през 1959 година, когато завършва "сценография" в НХА, но вместо сцената на мечтаната от него още тогава живопис, съдбата му отрежда едно от първите места в приложното изкуство. Повече от 20 години Васил Овчаров работи и твори в областта на художествения текстил и дизайн, а чисто абстрактните му и изцяло авторски ,от проекта до реализацията им, текстилни пластики, в които оригинално преплита новаторство и традиция и свободно импровизира с декоративното и изящното в художествените стилове и техники, прославят българското приложно изкуство по света.

От 1980 година до пенсионирането си преподава своя богат творчески опит в НХА – катедра "Текстил – изкуство и дизайн". За своя изключителен творчески принос в изкуството е отличен през годините с: Орден "Св.св. Кирил и Методий", Първа степен и отличие "Златни ръце" за текстилен дизайн, СБХ. Заедно с Ангел Овчаров пише настолната и сега за съвременните творци в декоративното изкуство книга "Художествено оформяване на тъканите", а от 2016 година се посвещава на живописта и художествената керамика.

За естетиката на декоративното и изящното в изкуството, за живописните си творби, които проф. Овчаров нарича "спасителни пояси" в бездуховното съвремие – за него самия, а и за нас – зрителите, и какво конкретно ще представи на публиката в тази най-нова творческа изява, разказва проф. Васил Овчаров в звуковия файл.

Снимки: СБХ
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът на Веско Велев

Художникът Веско Велев, изключително разпознаваем автор, представя самостоятелната си изложба в галерия "Българи". Експозицията се нарича "Празникът", с препратка към християнските празници и включва живопис, скулптура и керамика. Веско Велев създава своите произведения в естествена среда – природата на Кърнаре и Дълбок Дол. Те са естественото..

публикувано на 01.05.24 в 16:16

Обявиха номинациите за Аскеер

На 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост за 33-ти път ще бъдат връчени почетните награди от артисти за артисти на фондация "Аскеер" в театър "Българска армия". Всички номинирани представления са имали премиери в периода от 1 април 2023 г. до 31 март 2024 г. Церемонията по връчването на наградите е съпроводена и..

публикувано на 01.05.24 в 15:53
Момчил Карамитев (вляво) и Емил Янев

Апостолът на Доброто

В епизод 541 "Трамвай по желание" отново се насочва към личността на големия актьор Апостол Карамитев. Повод този път е новоиздадената книга "Рицарят на Доброто", с автори Олга Маркова и Момчил Карамитев. "Апостол Карамитев е име, което всеки българин знае. Невероятен актьор, харизматична личност, гражданин на света или просто добър човек, той..

публикувано на 01.05.24 в 11:15

Венцислав Занков с Тренировки "Изходи:- упражнения 2024"

В Hostgallery - София се открива самостоятелната изложба на Венцислав Занков "Тренировки "Изходи:- упражнения 2024". Експозицията е неочакван завой и изход от традиционните за Венцислав Занков през последните десетилетия дейности в областта на живописта и скулптурата, както и опит за намеса и коментар на "социалното". С най-новата си..

публикувано на 01.05.24 в 10:07

Интерпретация чрез светлинно изкуство

С какво ще изненада публиката третото издание на един от най-впечатляващите европейски фестивали на светлините – Lunar? Фестивалът Lunar ще се проведе между 9 май и 12 май 2024 г. в София . Над 20 артисти от цял свят ще разкажат истории, които провокират въображението и изненадат публиката чрез своите вълнуващи 3D мапинг проекции и светлинни..

публикувано на 01.05.24 в 09:05