Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изкуството на Георги Ненчев – да погледнем света с широко отворени очи

"Желанието ми е да провокирам хората с моето изкуство и те да погледнат света с широко отворени очи и да видят това, което не се вижда", Георги Ненчев

Галерия "Пагане" представя икони, скулптури и картини на Георги Ненчев до края на месец ноември 2022 година. Изключителен иконописец, живописец и майстор на дървени скулптури. Роден през 1951 година в София. Участвал в над 30 изложби в Българи и чужбина. За съжаление това е първата изложба, в която участват произведения на художника без самия него. 


Георги Ненчев си отиде на 1 май миналата година, преди да навърши 70. Изложените творби са синтез на мъдрост, артистичност и полет на мисълта. Представените скулптури излъчват и едно "намигване" – не приемайте живота и смъртта твърде на сериозно. Изложбата е допълнена и от картини на художничката Анита Ненчева, неговият партньор в живота и в изкуството.

Тази възпоменателна експозиция отново ни напомня за таланта и за сложното светоусещане на художника.

"Характерно за Георги Ненчев е неговото бунтарство и в живота и в изкуството. Той беше вечният опозиционер, обичащ провокацията, смел, решителен, не затаяваше мнението си, а го изказваше силно и шумно. Той провокираше с поведението си и с картините и скулптурите си. С музиката, която слушаше, с шумните купони, с мислите си за политика, литература, музика. Със свръхинтелигентността си. С голямата си обща култура. С хилядите книги, които беше чел и помнеше. Неговото творчество те кара да погледнеш света с широко отворени очи и да видиш неща, които не се виждат. Според мен той беше недооценен и дано сега посмъртно да намери достойно място сред българските съвременни художници.", споделя Теодора Панайотова, която откри възпоменателната изложба на художника.

Георги и Анита Ненчеви са първите в България, които рисуват коптски икони. (Коптите са първите християни, които живеят в Египет после в Етиопия.)

И още се помни изложбата на художниците през 2015 година в галерия "Париж" със стари образи на християнската иконопис, а именно - коптските.

"Те са толкова близо до усета на авторите към примитива, че сякаш самите те са живели по онова време и са ги сътворявали редом с първите християни. Иконите са наивистични, открояващи се с неподправената си откровеност.", споделя галеристката Надя Павлова.

Творческото семейство рисува и традиционни икони според ерминиите (ръководство за изобразяване на светци).

Анита и Георги Ненчеви са едни от най-добрите иконописци в България от повече от 30 години. Сътворили са десетки копия на най-известните и силни икони от Арбанашките църкви, Роженския, Бачковския и Рилския манастир, напълно спазвайки канона.

Имат неповторими икони, пресъздаващи сцени от Стария и Новия завет, различни православни светци и ангели. Забележителна е "Света Старозаветна Троица", изрисувана на старо дървено корито, върху което времето е оставило своя отпечатък.

"За работите си използват стари предмети от бита – дъски за хляб, нощви, кратуни и артефакти, които реставрират и на които вдъхват нов живот. Ако не са върху стари предмети, задължително ползват стари дъски, които обработват и рисуват в класическата иконописна техника и ръчно изработени закачалки от ковано желязо.", споделя още Теодора Панайотова.


Изображенията са изцяло в духа на иконописната традиция и самият факт, че те са върху стара лопата за печене на хляб, дъска за точене, кратуна, корито, ползвани от нашите прадеди, предава на иконите нови послания.

Художничката Мариела Димитрова-Мара отбелязва за уважението и почитта, с която Георги Ненчев сътворява своите разпознаваеми икони, изрисувани върху стари предмети или върху стари дъски. Дървото е така обработено дървото, че запазват автентичността си и върху него творецът сътворяват "говорещи" образи, живи и въздействащи светци.

За разлика от иконите, които са строго канонични, в картините си и скулптурите Георги Ненчев нарушава всички канони. Митични символи от българския фолклор са вплетени в картините и пластиките на художника. Имената им са като заглавия на приказки "Змейова сгляда", "Самодиви", "Кукер". Може да се каже, че той твори в стила дадаизъм, въпреки, че той никога не би се причислил към някой стил. С дадаизма по скоро го свърза отричането на законите и естетическите и обществените, неговият протест, които се откриват и при дадаистите.

Пастиките на Георги Ненчев също са провокативни. Някои изразяват дълбока философия и послания, а други са шантави и еротично закачливи. Съчетава ортодоксалните традиции с типично фолклорни атрибути – дървени предмети от миналото, някои на един-два века.

Интересни са и скулптурите на Георги Ненчев. В тях авторът използва елементите от старинни инструменти - малки звънци, камбанки, струни. Те са свързани с представата ни за звукоизвличане и са носители на звук и хармония.

Творби на Аните и Георги Ненчеви са в колекциите на галерии в Германия, Гърция, Франция и САЩ, където са участвали в изложби и фестивали.


Снимки: Галерия "Пагане"
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05