Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Денят делово

Тодор Капитанов: Увеличаването на заплатите е безалтернативно

Тодор Капитанов
Снимка: БГНЕС

Седмица след протестите срещу нивата на заплащане диалогът между синдикатите, държавата и бизнеса навлиза в нова фаза. Основното искане на протестиращите е за увеличение на доходите още до края на тази година заради натрупаната близо 20% инфлация до момента, както и за бързо приемане на Бюджета за следващата година, в който да се заложи поне 13% ръст на заплатите както в бюджетния сектор, така и в частната сфера. 

"Разговорите за минималната работна заплата станаха тема номер едно в държавата. Темата за доходите наистина е на дневен ред, но това трябваше да се случи още преди месеци. Утре предстои среща на високо ниво в Министерство на труда и социалната политика, на която отново ще бъде обсъден въпросът", заяви в "Нашият ден" вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов.

Според него увеличението на доходите и на минималната работна заплата е неизбежно в България и не само, защото ЕС с директивата за адекватни минимални работни заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне изисква тя да бъде минимум 50% от средната работна заплата. Инфлацията е невиждана за последните десетилетия в България. Тя е най-високата в ЕС -данните сочат 17,6%.

В момента инфлацията при цените на основните хранителни продукти е над 45%. Ако миналата година можехме да си купим 20 основни продукти за 65 лв., то днес ги купуваме за 100 лв., допълва експертът.

"В България се очакват тежки социални протести не само на национално, но и на регионално ниво. Ние на този етап успяваме да овладяваме и канализираме исканията, но в един момент балонът ще се спука и протестите няма да могат да бъдат овладени. Предстои изключително тежка зима и темата за увеличаване на доходите трябва да бъде тема номер едно, както на служебното правителство, така и на всички политически партии без значение дали ще управляват заедно или по отделно", посочва Тодор Капитанов.

Разговорът за минималната работна заплата трябва, да се пренесе и върху увеличаване на всички доходи. Поне от някъде трябва да се започне и дано това да е знак за първа крачка към политиките, които правителството следва да провежда, допълва синдикалният лидер.

Данните, с които КНСБ разполага, сочат, че заплатата за издръжка, която позволява на човек да закупи основни стоки и услуги, ако живее сам  е размер на 1710 лв. бруто, т.е. това сумата, която трябва да бъде нормалната работна заплата за едно домакинство съставено от един човек. За тричленно семейство сумата става над 3000 лева.

Бизнесът много добре осъзнава, че увеличаването на заплатите е без алтернативно, поради две причини. На първо място липсата на работна ръка по градовете. А втората причина е, че конкуренцията между самите фирми е много сериозна. Хората са склонни да сменят работата си, за да получават 15 -20 лв. повече.

Целия разговор с Тодор Капитанов можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Великден" представя най-новите творби на Велин Динев

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" се насочихме към изложбата "Великден" на художника Велин Динев в столичната галерия "Сердика". Изкуствоведката Диана Драганова-Щир коментира симфонията от платна, асонанси и света в митове и легенди, пресъздадени от автора. В предаването се включи и самият Велин Динев. В ателието си..

обновено на 20.05.24 в 12:58

От ноти към багри: Художествено пътешествие с маестро Мичо Димитров

За душевността на цигуларя, който импровизира с четката и палитрата, разговаряхме в ефира на предаването "Нашият ден".  Цигуларят и педагог маестро Мичо Димитров откри самостоятелна изложба в столичната галерия "Икар". Експозицията съдържа 40 живописни платна и ще бъде подредена от 30 април до 30 май. В изложбата могат да се видят творби на..

обновено на 20.05.24 в 10:44
Владимир Кънев

Владимир Кънев: Пчелите могат да предскажат много напред времето

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" обсъдихме живота на пчелите и трудностите по тяхното отглеждане по повод Световния ден на пчелите. Гост беше Владимир Кънев , когото е трудно да наречем просто пчелар. Ако пчелар е човек, който просто добива мед, то Владимир е много повече. В два пчелина – в село Къкрина и в..

обновено на 20.05.24 в 09:45

Защо бъдещето на хората зависи от пчелите?

Опрашването е основен процес за оцеляването на земните екосистеми. За да повиши осведомеността за значението на пчелите, за заплахите, пред които са изправени като вид, и за приноса им към устойчивия живот на планетата Земя, ООН определя 20 май за Световен ден на пчелите . За бъдещето на пчелите в "Нашият ден" говори ентомологът Тошко Любомиров..

публикувано на 20.05.24 в 09:17
Димитър Вацов

Проф. Димитър Вацов: Кокошките на властта – по-важни от хората, или за моралния дебилизъм

Проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ и председател на Фондация за хуманитарни и социални изследвания - София, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" "Археология на моралния дебилизъм" в проучването си за аварията в Чернобил през 1986 година. Моралните дебили "Те са събирателен образ – много хора, лица, индивиди..

публикувано на 20.05.24 в 09:00