Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мариела Станчева: Математиката не е лесна, но е интересна

Венета Гаврилова и Мариела Станчева
Снимка: БНР

Ако много от преминалите през системата на средното образование ще приемат скептично втората част от твърдението, то е защото идеята за игровизиране на ученето все още трудно си пробива път в стандартното училище. Впрочем тя не е много популярна и сред широката аудитория, която по навик свързва ученето с принуда, сериозност, граничеща с досада, и почти пълна липса на връзка между изучаваното и реалния живот.

Игровизирането или геймификацията не е ново понятие и се прилага успешно в бизнеса, обществената и неправителствената сфера и не означава просто забавление заради забавлението. Чрез методите на играта успешно се решават проблеми, намират се решения, изпълняват се сложни задачи, като при това енергията, творческият потенциал и личната ангажираност на участниците се използват максимално и без съпротивите на принудата. Играта е най-естественият начин на учене не само за малките деца.

Мариела Станчева е математичка, авторка на "Наръчник на бунтаря за проваляне на часа по математиката" и помагала за нагледно и достъпно преподаване на математика, вдъхновителка на учители и ученици. Компютърните игри, виртуалната реалност са част от живота на съвременния човек и това не може да се пренебрегва, може обаче да се използва за образоването и развитието на младите. Както могат да прекарват времето си в игри, така децата могат да го прекарват и в учене, ако то е организирано и поднесено така, че да стимулира естествената им любознателност и желание за изява. Един от елементите, които задължително присъстват в уроците на Мариела Станчева, са истинските истории от миналото и съвременността, които показват, че математиката е навсякъде около нас и е за всички. Повече чуйте в интервюто за рубриката "Всичко за образованието".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вълнуващите истории на музикалните инструменти

Как да привлечем децата към четенето и да ги спечелим, като представяме по нетрадиционен начин малко познати факти за тях? На този въпрос отговаря "Енциклопедия на музикалните инструменти" на Щепанка Секанинова. За значението ѝ при обучението за децата е разговорът в предаването "Следобед за любопитните" с музикалния педагог Адриана Бенова. Щурчето..

публикувано на 07.05.24 в 15:05

Литературно пътешествие през еволюцията

Човешкият вид е прекарал 95% от съществуването си в праисторията. Може да се каже, че тъкмо кацаме в ерата на писмеността. Поне така твърдят авторите на научно-популярния бестселър "Животът, разказан от един хомо сапиенс на един неандарталец" , който Паулина Мичева представя в "Нашият ден". Писателят Хуан Хосе Миляс в ролята на неандерталец..

публикувано на 07.05.24 в 12:16
Доц. Ангел Кунчев

Революция – на прогреса или на отрицанието?

По темата "ваксини" и тяхното епохално значение за оцеляването на човечеството, разговаряхме с доц. Ангел Кунчев – главен здравен държавен инспектор. Твърде много аспекти бяха обсъдени: задължителният имунизационен календар, доброволните ваксини, опитът на другите държави, негативното отношение на българите, което води до изключително ниско..

публикувано на 07.05.24 в 08:52

Пътища към устойчивостта

"Пътища към устойчивостта" е изследване на Атанаска Станчева от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН с подзаглавие "Нови културни перспективи във взаимодействието човек – околна преда през призмата на две природозащитни движение в България". Един от важните за "Изгрев" и за мен аспекти на изследването на д-р..

публикувано на 06.05.24 в 09:15
Музеят на килима в Баку отвън

Чипровски мотиви в Музея на килима в Баку

Няма начин да сбъркате Музея на килима в Баку, дори да не подозирате за съществуването му. Просто австрийският архитект Франц Янц, който печели конкурса за построяването му, го проектира във формата на навит на руло килим. Отбих се там случайно, а после в телефона си надиплих повече от 100 снимки! Някои с доста чипровски мотиви. Оказва се, че също..

публикувано на 06.05.24 в 08:38