Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българският език, култура и изкуство пазят духа на добруджанци през двата румънски режима

След злополучните войни от началото на ХХ век Южна Добруджа е откъсната от България и на два пъти – между 1913-1916 и 1919-1940 г., е присъединена към Кралство Румъния. Чуждата власт ни най-малко няма намерение да запази националната идентичност, езика и културата на местното население. Българските училища, църкви, обществени и културни институции са закрити, хиляди добруджанци са отвлечени в лагери в Молдова, стопанства са разорени. За интелигенцията и будните граждани настъпват мрачни времена на ограничения и репресии.

Борбата за право на съществуване на български училища, културна и просветна дейност съсредоточава енергията и усилията на сънародниците ни. Според промените в политиката на румънския режим тя успява в различна степен, но никога не спира. Още в началото на 20-те години се създават така наречените Български културни общества, по-късно те са узаконени, развиват изключително активна дейност, към края на 30-те години са разтурени, но не престават да работят за българска просвета и култура.

Българската държава също прави постъпки за уреждане на положението с българите в Южна Добруджа. В София се създават обществени, културни и научни сдружения за добруджанската кауза. Творци, учени и културни дейци от България гостуват в Южна Добруджа и изнасят сказки, провеждат срещи, концерти, представления, които се радват на голяма популярност.

Известният учен проф. Асен Златаров също посещава и изнася поредица от сказки в Добрич през 1933 г. Той споделя впечатленията си: "Градът прилича на някой от нашите южнобългарски градове. И чуваш само българска реч: чиста, никакво наречие, с правилен изговор и без всеки чужд акцент. А по магазините и учрежденията стоят надписи с чужда азбука... Веднага изживяваш противоречието между правдата на една жива действителност и изкуственото, чуждото, което се е врязало в нея... Стоят разлепени по улиците обявите за моите сказки. На румънски и български. Чета им заглавията на румънски и ме забавлява: "Arta de a trai”. Разбирам, че това е същото "Изкуството да се живее”, а нищо не ми казва! Благословен езикът, на който говорят бащите ни, защото само в него думите имат душа и казват нещо, което не само се разбира, а се и живее! А колко е хубав българският език! Звучен, силен, богат език!“

Такива свидетелства, разнообразни документи и снимки са събрани в книгата на д-р Кремена Митева "Културно-просветният живот в град Добрич през 1919 – 1944 година", посочена от критиката с пълно основание като едно от литературните събития на 2022 г. Чуйте разговор с авторката в записа.

Снимките са предоставени от д-р Кремена Митева

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да погадаем за добрите, злите и средните дни

Между пролетното равноденствие и предстоящите избори с твърде неясни перспективи някак съвсем естествено се сещаме за начините, по които от дълбока древност хората са се справяли с неизвестността и скритите в нея опасности. Да започнем от особения момент на кратко равновесие между деня и нощта. На български го наричаме "равноденствие", което е..

публикувано на 27.03.23 в 18:40

Еврика! Успешни българи: Марин Христов

Той е ученик от 11 клас на СМГ "Паисий Хилендарски" и част от българския олимпийски отбор по математика. Носител е на множество медали от различни международни състезания. Тези негови успехи са причината тази година да получи и стипендия от фондация "Еврика". "Това за мен е огромно признание за положения труд и за всички решени през годината..

публикувано на 27.03.23 в 17:10
Проф. Мария Малинова

Консилиум

Много сложни казуси в медицината се решават чрез мнението на лекари от различни специалности. Понякога и екип "За здравето" подхожда така – обединява в едно позиции на различни хора по няколко теми и ги "води" към прагматично обобщение в полза на аудиторията. Доминиращи на Благовещение бяха казуси, свързани с женското здраве и лечението на коварни..

публикувано на 27.03.23 в 15:42

Отново за родолюбието и военното обучение в училище

Периодично претопляната тема за военното обучение в училище отново се появи в публичното пространство и отново стана обект на спорове с неясни аргументи. Според проект за Наредба на правителството "Обучението на български граждани – ученици и студенти – за защита на родината  допринася за формиране на ценности и нагласи за родолюбие, достойнство,..

публикувано на 26.03.23 в 10:30

Добрия сън няма как да го изработим или купим

Едва ли можем да излекуваме всички тревоги и неприятности с хубав сън, но посрещаме предизвикателствата на деня значително по-добре, ако сме се наспали хубаво. Подобно на затлъстяването, недоспиването не е заболяване, то повлиява негативно, усложнява и утежнява всяко друго оплакване или заболяване, което вече имаме. Благодарение на..

публикувано на 26.03.23 в 09:05