Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Училищни литературни клубове за четящи и мислещи млади хора

Снимка: Йоан Константинов

По някаква странна и изкривена логика разговорът за литературата и родния език като учебен предмет се върти най-вече около резултатите на външни оценявания, списъците от задължителни автори и произведения, тестове с отворени и затворени въпроси, точки, оценки и… функционално неграмотни, нечетящи, трудно изразяващи се зрелостници. Някъде между отдавна изживялата времето си представа за учебна програма, единните стандарти и заветните точки за прием в гимназия и матура като че ли напълно се забравя какво е литературата и какво е предназначението ѝ, какво трябва да знаем за езика и още повече как да си служим с него.

Картината би била отчайваща без късчетата отвоювана нормалност от учители с висок дух, талант и любов към децата и чудото на словото. А децата ни имат въпроси, съмнения, желание за изява, сверяване на критериите, споделяне на впечатления и чувства. Ако учебните часове по български език и литература не стигат или не предразполагат за това, остава времето след редовните занимания. Някои ученици имат щастливата възможност да се включат в литературен клуб.

В профилираната езикова гимназия "Екзарх Йосиф I" в гр. Ловеч отскоро действа клуб "Четящият човек". Негова създателка и ръководителка е учителката по български език и литература Петя Ангелова. Идеята зрее отдавна и е естествено продължение на свободните разговори с гимназистите, за които междучасията все не стигат. По време на месечните сбирки на клуба младите читатели споделят впечатления, идеи и мисли, породени от предварително избрана книга. Когато човек знае, че е свободен да изкаже позиция, да създаде текст без да е задължен да се придържа към определена структура, без да има оценка, той се отпуска и това е различното от редовните часове, които се вместват в определена рамка, смята учителката.

Освен с преподавателската си работа в добричката езикова гимназия "Гео Милев" Дияна Боева е позната като журналистка и писателка с издадени романи, разкази и др. В училищния клуб по творческо писане, който ръководи, участват младежи с различни интереси, не задължително свързани с литературата. Независимо с какво ще се занимават в живота си нататък, участниците в клуба са преди всичко четящи хора, способни да се изразяват устно и писмено, почувствали свободата, която литературата дава. Дияна Боева организира и литературни четения, изследователски лаборатории към Ученическия институт на БАН.

Кои са авторите и произведенията, които избират за своите ученици, с какво заниманията в клубовете се различават от редовните часове и какви качества развиват у младите – чуйте повече в разговора с Петя Ангелова и Дияна Боева.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20
Калина Колева, Екатерина Колева, Яна Шиварова, Ели Стойкова (отляво надясно)

Наука в гимназията

Мини научният фестивал за учениците от Националната природо-математическа гимназия в София, организиран от фондация "Сай хай", излъчи отбор победител, който ще се състезава в националния кръг на фестивала на 11 юни в Биологическия факултет на Софийския университет. По мнение на журито, в чийто състав влизат и университетски преподаватели, проектът на..

публикувано на 04.06.23 в 08:10

В Япония жените подаряват шоколади на… шефовете си

Японците са убедени, че да се съхрани хармонията е много по-важно от това да докажат правотата си или да получат изгода. Тъкмо това непривично за нас отношение към живота ни кара да изпитваме неутолимо любопитство към Страната на изгряващото слънце. С журналистката Мира Баджева проведохме толкова дълъг, смислен и пълен с интересни обрати разговор за..

публикувано на 03.06.23 в 10:45
Даян Шаер

Когато вдъхновението и приключенията вървят ръка за ръка

Писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер разказва за своите корени, ценности и любими дестинации. Онези, които я вдъхновяват да пише и да изследва човешките съдби. Даян Шаер за човечността Разказва и за приликите между двете култури – България и Сирия, които ги правят толкова близки и, по своему, красиви.

публикувано на 01.06.23 в 12:25