Величка Георгиева и Антоанета Толтукова са майсторки от Задруга на майсторите на народни и художествени занаяти в София. Те са и дългогодишни партньори на Националния етнографски музей в работилничките за мартеници.
Директно от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките в “Нашият ден“ те разказаха как се изработва мартеница.
Те обясняват, че се взема един бял и един червен конец, най-добре е конците да са вълнени. В тази работилница те се стремят да използват традиционни материали за изработка на мартеници – да има по-малко изкуствени прежди. Преплитането на червения и белия конец всъщност е традиционната мартеница. Започва се с преплитането и връзване на възел в началото, усукват се двата конеца в различни посоки и след известно време се съединяват.
Плетене на мартеница…
Използва се една кука. Изплитат се 20-ина сантиметра от единия цвят – бялото или червеното – и върху него с другия цвят се наплита без наметка. Може да се вгради мънисто, за предпочитание е то да бъде вълнено върху естествената вълна не отиват пластмасови мъниста. Получава се много приятна мартеница, споделят майсторките.
Какво символизира мартеницата - чуйте в звуковия файл.
Чуйте пълните инструкции за изработка на мартеница в звуковия файл.
Фондация "Красива наука" организира поредица от събития, вдъхновени от Европейската нощ на учените, които ще се проведат от 25 до 29 септември в партньорство с Министерството на образованието и науката, общини като София, Видин, Монтана и Бургас, както и с университети, научни институти, училища и неправителствени организации. Програмата..
В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден", по повод Световния ден на морето, говорим за морската околна среда и бъдещето на човечеството. В разговора участва проф. д-р Мирослав Цветков, капитан първи ранг и началник на научната секция във Висшето военноморско училище "Никола Вапцаров" във Варна. "Световният ден на морето се..
Български животновъди и майстори на сиренето, които преработват млякото си в собствени мандри, регистрирани по Наредба 26, се срещат за обмен със специалиста и технолог на сирене и млечни продукти Джанпаоло Гаярин в алпийската италианска община Трентино, където традициите в производството и многообразието от вкусове са запазени. За срещата, за..
На 26 септември Европа отбелязва Европейския ден на езиците – инициатива на Съвета на Европа, която има за цел да насърчи изучаването на чужди езици и да популяризира езиковото и културното многообразие на континента. В рамките на този специален ден, в предаването "Нашият ден" по БНР, гостува младият полиглот Александър Димитров , който сподели..
Международният поетичен фестивал "Софийските метафори 2024", чиято програма е богата и многообразна, тази година се провежда за шести път. Събитието..
Спектакълът "Дон Кихот и дон Санчо" е премиерното заглавие в репертоара на Драматичния театър "Гео Милев" - Стара Загора. Постановката и драматизацията по..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg