Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ден на отворените гардероби" за Дома за ветерани на културата и изкуствата

В един от старите софийски квартали, често пренебрегван заради местонахождението си, се намира единственият по рода си у нас Дом за ветерани на културата и изкуствата. Именно за него отново набира помощи инициативата "Ден наотворените гардероби".

На 5 март от 17 часа в бар "Петък" всеки, който желае да вдъхне живот на нещо старо, като го превърне в своето ново, ще може да се потопи в потока от артикули, да се наслади на хубава музика и истински модни ревюта. Всички събрани средства ще бъдат дарени за хората, които намират уют, спокойствие и време за още от живота в Дома за ветерани на културата и изкуствата. До този момент "Ден на отворените гардероби" успя да спомогне за закупуването на лекарства за домуващите там.

"Има много хора, които вече са извън театрите, извън ателиетата и сцената, извън музикалната сцена, и имат нужда от помощ", каза в "Какво се случва" актрисата Жаклин Даскалова, която организира "Ден на отворените гардероби" заедно с колежката си Стела Димитрова. Тя е на мнение, че нито в средите, нито в медиите се говори достатъчно за Дома, а се дава челно място на скандали и интриги.

"Приехме много лично цялата ситуация, която се случва там, и ни се стори смислена каузата, зад която заставаме. Започнахме да набираме популярност, хората започнаха да чуват. Според нас е важно да се даде гласност на това, защото сега емпатираме на всичко, което се случва – земетресенията в Турция и Сирия, войната между Украйна и Русия, но истината е, че това са държави, които са доста по-развити от нашата, каквото и да си кажем. Дори и сега хората, особено българите, се впускат да помагат на Турция, на Сирия, на всичко, което се случва по света, без да си дават ясната сметка, че всъщност целият свят помага на тях, а за нашите възрастни хора никой не го е грижа", каза и Стела Димитрова.

Според нея има много каузи, зад които можем да се обединим, защото, ако сами не си обърнем внимание, никой отвън няма да ни подаде ръка.

За Дома за ветерани на културата и изкуствата Жаклин и Стела разбират от Майя Виткова-Косев, която от три години се занимава с различни благотворителни акции чрез фондацията си.

"Истината е, че хората, които живеят в Дома за ветерани на културата, не са изоставени. Това, което се е случило, е нещо, което ще се случи вероятно на всички нас като артисти на свободна практика. Това е страшното и за това трябва да се говори. И то е, че пенсиите на хората в изкуствата са страшно ниски. Това се случва главно заради това, че начинът, по който ние функционираме и плащаме данъци, е регулиран по такъв начин, че стигаме до момент, в който се осигуряваме на минималните ставки. Някои хора ще кажат: "Да, вие сами сте си виновни за това", но истината е, че когато си на свободна практика, ти си като сезонен работник – понякога имаш работа, понякога не", обясни в "Какво се случва" филмовият режисьор, сценарист и продуцент Майя Виткова-Косев.

Тя припомни също така, че "волята на дарителя е неприкосновена – това на кого и как някой е решил да дари средства или материална помощ, която е изкарал със собствените си ръце и труд – и никой няма право по никакъв начин да го осъжда или да казва прав ли е, не е ли прав, къде и как трябва да даде".

Директорката на Дома за ветерани на културата и изкуствата Галина Алтимирска също се включи в ефира на "Какво се случва", като каза, че с екипа поддържат новите неща, които се създават и се правят в Дома, за уют и удобството на хората, които заслужават да живеят по-комфортно в последните години от живота си, да се чувстват по-спокойни, а не изоставени и изолирани от обществото.

"Когато се стекат обстоятелства, които допринасят за развитието на Дома – да го правим по-хубав, по-уютен и по-приятен за живеене, това ме държи и ми дава импулс да искам още и още. Другото е просто едно живуркане и ръководене, което аз не харесвам", допълни още Алтимирска.

Повече за Дома за ветерани на културата и изкуствата и за "Деня на отворените гардероби", който цели да обърне внимание и на проблема с бързата мода, можете да чуете в звуковите файлове.



По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Артседмици на "Артистократи": Как се възпитава у децата любов към изкуството?

Как се възпитава у децата любов към литературата и различните форми на изкуство разказват Ренета Иванова – актриса и сугестопед и Николина Харизанова  – актриса, творец и дългогодишен преподавател, по повод откриващата се днес (3 юни) Артседмица на "Артистократи". В артистичното пространство "Арт къща" предстоят четири артседмици за деца от..

публикувано на 03.06.24 в 09:31
 Антон Митов и Елена Веселинова

Антон Митов представя: Елена Веселинова, студентка

Елена Веселинова е втори курс студентка по медицина в СУ "Климент Охридски". Стипендиант е на програма "Готови за успех" и е одобрена за научен обмен в Тунис, където ще прекара един месец в отделение по Имунология. За разликите между поколенията, франкофонията и социалните текстове на френския певец Струмая. Размисли за феминизма и отношението..

публикувано на 03.06.24 в 09:02
Калина Иванова, Габриела Петрова и Виктория Бакърджиева

"Вълшебната градина" и нейната хармонията с архитектурата

Лесно ли е да създадеш усещане за женственост, красота и вълшебство, преплетени с характера на българската природа споделят студентките по стенопис Габриела Петрова , Калина Иванова и Виктория Бакърджиева от Националната художествена академия? Основна задача пред студентите бе разработване и представяне на проекти за стенопис на част от фасадата..

публикувано на 03.06.24 в 08:32
Момчил Карамитев

Вариации за цигулка и човечност

В епизод 546 "Трамвай по желание" поставя във фокус късометражната кинолента "Вариации за цигулка: 100 долара", представена в студиото от своя продуцент и режисьор Момчил Карамитев. 16-минутният филм заслужи световно признание с включването му сред стотици участници в късата листа на една от съпътстващите програми на фестивала в Кан. Как..

публикувано на 02.06.24 в 17:35

Изложба "Избори" в обновената Художествена галерия в Казанлък

Преди 123 години в Казанлък от Петър Топузов и Иван Енчев-Видю е поставено началото на колекцията, която е в основата на първата по рода си институция у нас. До днес във фондовете на галерията се пазят 5000 произведения. "Събирателството и историзирането на творбите са неотменно свързани с жеста на избора. Изборът, който науката описва като..

публикувано на 02.06.24 в 09:05