Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Борбата за църковна самостоятелност – политически подвиг

Иларион Макариополски
Снимка: @nu.ilarion.makariopolski

"Българският Великден или страстите български" на Тончо Жечев разказа за една от най-значимите самостоятелни български акции, продължила близо век и половина в новата ни история – борбата за църковна независимост. Каква е била ролята на заиграването с униатската перспектива, защо мислители като руския философ, публицист и дипломат Константин Леонтиев са смятали българите за "най-опасен" за православното единство народ? Само желанието на Москва да е Трети Рим ли е причина?

Разговор по тази тема с историците професор Пламен Митев, с професор Боряна Бужашка и с професор Ваня Добрева. Включено е и актуално интервю с деветдесетгодишния княз Никита Лобанов-Ростовски Рюрикович – правнук на посланика на Руската империя в Цариград по време на борбите за църковна самостоятелност на България през XIX век – Алексей Лобанов-Ростовски, записано от Румен Дечев.

Неофит БозвелиПрофесор Пламен Митев смята, че действително можем да говорим за подвиг на народа ни по отношение извоюването на църковна самостоятелност, осъществено между противоборстващи империи и църкви, в рамките на легална и полулегална борба. Той изтъква ролята не само на имена като Неофит Бозвели и Иларион Макариополски, но и природния усет за дипломатическа уместност на още ред български духовници, просветители и революционери.

Професор Ваня Добрева говори за приноса на наши възрожденски писатели и духовници като Софроний Врачански, Петко Славейков, Добри Чинтулов, Любен Каравелов и др.

А професор Боряна Бужашка разказва за обособяването и перипетиите на Българската екзархия чак до средата на XX век, когато схизмата е официално снета.

В интервюто с княз Никита Лобанов-Ростовски научаваме за дипломатическия опит на неговия прадядо в Цариград и за отношението на Руската империя към борбите на България за самостоятелна църква.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прочети ми с пръсти

За поредна година Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" организира състезание по изразително четене на художествена литература на брайл – "Прочети ми с пръсти". В предизвикателството се включиха незрящи хора. Всички те, обединени от любовта си към брайловото писмо. Участниците се превъплътиха в образите от текста, паднал им се по..

публикувано на 07.06.23 в 18:09

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20
Калина Колева, Екатерина Колева, Яна Шиварова, Ели Стойкова (отляво надясно)

Наука в гимназията

Мини научният фестивал за учениците от Националната природо-математическа гимназия в София, организиран от фондация "Сай хай", излъчи отбор победител, който ще се състезава в националния кръг на фестивала на 11 юни в Биологическия факултет на Софийския университет. По мнение на журито, в чийто състав влизат и университетски преподаватели, проектът на..

публикувано на 04.06.23 в 08:10

В Япония жените подаряват шоколади на… шефовете си

Японците са убедени, че да се съхрани хармонията е много по-важно от това да докажат правотата си или да получат изгода. Тъкмо това непривично за нас отношение към живота ни кара да изпитваме неутолимо любопитство към Страната на изгряващото слънце. С журналистката Мира Баджева проведохме толкова дълъг, смислен и пълен с интересни обрати разговор за..

публикувано на 03.06.23 в 10:45