Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защо защитената зона "Долни Богров-Казичене" е толкова важна?

Снимка: Дина Сиракова

"Всеизвестен факт е, че защитените зони у нас не се стопанисват устойчиво. Такъв е и случаят със защитена зона "Долни Богров-Казичене", която е част от Европейската екологична мрежа Натура 2000, обявена за защитена през 2007 г. по Директивата за птиците. В момента районът е подложен на активна антропогенна дейност, което поставя редица сериозни предизвикателства пред пълноценното съществуване на зоната в бъдеще", казва Дина Сиракова.

Точно за това бъдеще говорим с Дина Сиракова – тя е еколог, завършила е "Екология и опазване на околната среда" в Лесотехническия университет и има магистратура по специалност "Опазване на околната среда" в Софийския университет. Част е от авторския екип на "Климатека", а дипломната ѝ работа е на тема природни и антропогенни местообитания в защитена влажна зона "Долни Богров-Казичене".

Дина Сиракова изследва тази влажна зона, съвсем близо до София, повече от две години, като дори организира почистване на влажната зона, заедно със зелени организации и доброволци. Тя обяснява, че има съществуващи изследвания, които показват колко важно е това място за птиците, но растителните съобщества все още не са изследвани толкова задълбочено и все още не е поставян фокус върху замърсяването на мястото.


Според изследванията на Дина Сиракова мястото се променя не само заради човешкото въздействие и замърсяванията, но и под въздействие на климатичните промени – има данни за засушаване и затопляне в целия софийски район. "Използвахме данни за района и се отчетени продължителни периоди на суша и това, което се установява е засушаване и растенията реагират на тези въздействия. А това означава, че естествената растителност започва да се променя", разказва Дина. "А за да запазим птиците тук, трябва да запазим местообитанията", уточнява Дина Сиракова.

В същото време обаче тя вижда и потенциал за развитие на тази защитена зона – тя е съвсем близо до София, и има много възможности за създаване на място за почивка и отдих за хората. "Имаме нужда от повече природа във всекидневието си", казва Дина.

За потенциала на това място, защо е важно и какви усилия са нужни, за да се съхрани и да се използва потенциала му, разговаряме с Дина Сиракова. А тя ни разказва също и за редките и застрашени птици, които могат да се наблюдават в защитената зона.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Салатата на милионера – с Максим Бехар от Сейшелите до България

Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Сейшелите, представи първата у нас книга с гозби от екзотичните острови. И не само. Гозбите са съчетани с любопитни истории. Разговарях с Максим за "Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята". Пред "Покана за пътуване" Максим Бехар призна, че обича островния живот, но повече обича България. Той..

публикувано на 08.06.23 в 08:40
Лобното място на Христо Ботев

1876-а – между историята и митологията

Априлското въстание и последвалите го трагични събития още отекват в историческата наука, литература и масово съзнание с героичен, но и болезнен резонанс. У някои това са поводи за национална гордост, у други – за нещо като национален мазохизъм. Кой е убил Ботев, кой предава тази или другите чети – множат се хипотезите, а историческата наука се..

публикувано на 08.06.23 в 08:25

Прочети ми с пръсти

За поредна година Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" организира състезание по изразително четене на художествена литература на брайл – "Прочети ми с пръсти". В предизвикателството се включиха незрящи хора. Всички те, обединени от любовта си към брайловото писмо. Участниците се превъплътиха в образите от текста, паднал им се по..

публикувано на 07.06.23 в 18:09

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20