Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Защо защитената зона "Долни Богров-Казичене" е толкова важна?

Снимка: Дина Сиракова

"Всеизвестен факт е, че защитените зони у нас не се стопанисват устойчиво. Такъв е и случаят със защитена зона "Долни Богров-Казичене", която е част от Европейската екологична мрежа Натура 2000, обявена за защитена през 2007 г. по Директивата за птиците. В момента районът е подложен на активна антропогенна дейност, което поставя редица сериозни предизвикателства пред пълноценното съществуване на зоната в бъдеще", казва Дина Сиракова.

Точно за това бъдеще говорим с Дина Сиракова – тя е еколог, завършила е "Екология и опазване на околната среда" в Лесотехническия университет и има магистратура по специалност "Опазване на околната среда" в Софийския университет. Част е от авторския екип на "Климатека", а дипломната ѝ работа е на тема природни и антропогенни местообитания в защитена влажна зона "Долни Богров-Казичене".

Дина Сиракова изследва тази влажна зона, съвсем близо до София, повече от две години, като дори организира почистване на влажната зона, заедно със зелени организации и доброволци. Тя обяснява, че има съществуващи изследвания, които показват колко важно е това място за птиците, но растителните съобщества все още не са изследвани толкова задълбочено и все още не е поставян фокус върху замърсяването на мястото.


Според изследванията на Дина Сиракова мястото се променя не само заради човешкото въздействие и замърсяванията, но и под въздействие на климатичните промени – има данни за засушаване и затопляне в целия софийски район. "Използвахме данни за района и се отчетени продължителни периоди на суша и това, което се установява е засушаване и растенията реагират на тези въздействия. А това означава, че естествената растителност започва да се променя", разказва Дина. "А за да запазим птиците тук, трябва да запазим местообитанията", уточнява Дина Сиракова.

В същото време обаче тя вижда и потенциал за развитие на тази защитена зона – тя е съвсем близо до София, и има много възможности за създаване на място за почивка и отдих за хората. "Имаме нужда от повече природа във всекидневието си", казва Дина.

За потенциала на това място, защо е важно и какви усилия са нужни, за да се съхрани и да се използва потенциала му, разговаряме с Дина Сиракова. А тя ни разказва също и за редките и застрашени птици, които могат да се наблюдават в защитената зона.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 67 да се изкачиш до базовия лагер на Еверест

Албена и Павел Благеви гостуваха в "Покана за пътуване", след като изкачиха Килиманджаро и веднага щом изминаха 779-те километра на Камино. Преди броени дни те се завърнаха от най-високо място. Долетяха от Непал със сертификати, че са достигнали до базовия лагер в подножието на Еверест. Как да не ги покани за разговор човек?! Запитах ги ще бъде ли..

публикувано на 07.12.23 в 09:15

Бургас в историята, в културата и в историята на културата

Предаването е посветено на Бургас – градът, който празнува Никулден като свой празник. Но дори да не беше празникът, Бургас заслужава да бъде тема на предаването, защото е едно от българските места, в които история и култура се преплитат осезаемо, оформяйки народностни възли, които ни крепят и като българи, и като човеци. За да разберем кои са..

публикувано на 06.12.23 в 17:15

PISA 2022 – провалът е налице, какво правим

На 5 декември бяха обявени резултатите от последното изследване на Програмата за международно оценяване на учениците (PISA) от 2022 г. с акцент върху математическите умения на 15-годишните. Изследването е разработено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) като международно стандартизирано оценяване на функционалната..

публикувано на 06.12.23 в 08:00
Проф. Румен Кастелов

Улиците – опасни за вашето здраве?

Изразът е от изминалата седмица и бе на политик, но остави горчив привкус за несвършена кметска и общинска работа – натрупани клони, сняг, мръсотия. И един факт – след снеговалежите и бурята за седмица над 500 души в столицата са потърсили медицинска помощ, най-вече ортопедична. Това бяха формалните ни основания за разговор с известния ортопед и..

публикувано на 05.12.23 в 08:45

Еврика! Успешни българи: Никола Каравасилев

Никола Каравасилев печели "Еврика" преди години. Разказва как всичко, което си е пожелал като млад учен, се е сбъднало днес.  Сега той е учител по астрономия в Национална природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" и е сред ръководителите на отборите, които представят България на националните и международни олимпиади по физика и астрономия...

публикувано на 04.12.23 в 17:05