Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Финансовата грамотност: Задължително умение за успешен живот

Д-р Джейм Йоловски, Росица Вартоник и д-р Магданела Делинешева в студиото на “Нашият ден“
Снимка: БНР

Финансовата грамотност и финансовото образование се признават като важно индивидуално умение, необходимо за вземането на устойчиви финансови решения и постигането на финансово благосъстояние. Това се обуславя от предлагането на все по-сложни финансови продукти, появата на нови рискове и бързото развитие на финансовия сектор.

В България се изпълняват Националната стратегия за финансова грамотност и Планът за действие към нея. Те се стремят да запълнят празнината, която страната има по отношение на този вид образование.

Стратегията и Планът са приети с Решение на Министерския съвет от 10 февруари 2021 г.

Докъде стигнахме с изпълнението на тази стратегия?

Доц. д-р Джеймс Йоловски, главен експерт във Фискалния съвет на България и преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси, коментира в ефира на “Нашият ден“, че финансовата грамотност е своеобразна мисия за Междуведомствената работна група към Министерство на финансите. Той отбелязва, че в момента се изпълнява Планът за действие, а миналата година е била разработена рамка за финансова компетентност за възрастни, която може да се използва в училищната система.

Росица Вартоник, основател и директор на Фондация "Инициатива за финансова грамотност", споделя, че финансовата грамотност означава управление на ресурсите и парите, така че да се живее животът, който си представяме. Тя още подчертава важността на Националната стратегия за финансова грамотност и ролята на Министерството на финансите в организирането и воденето на процеса.

В предаването д-р Магданела Делинешева, председател на Управителния съвет на Фондация "Образование 5.0", изразява необходимостта финансовата грамотност да бъде интегрирана качествено в образователната система. Тя отбелязва, че в момента липсва добра практика в това отношение и финансовата грамотност не е част от задължителните програми. Въпреки че има откъслечни теми и понятия, свързани с нея, главно в програмите по технологии и предприемачество, това е недостатъчно.

В заключение, финансовата грамотност и финансовото образование са от растящо значение в днешното общество. За да се постигне целенасочено развитие на финансовата грамотност, сътрудничеството между правителството, образователните институции, фондации и бизнес сектора е от съществено значение.

Чуйте разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Кирилов, Иван Милушев и Елизабет Младенова (от ляво надясно)

Даскал и ловджия се раждаш, а не ставаш

Това твърдят домакините ни от СЛРД "Елен" в Кюстендил. И не можем да не им вярваме, защото са една от най-древните ловни организации и най-голямото по численост сдружение в страната. За тяхната 130-а годишнина предаваме от красивия им Дом на ловеца и риболовеца. Председателят на Сдружението Иван Милушев за изненада на всички започва не с историята на..

публикувано на 26.09.23 в 18:00

По пътя на биоземеделието

Градините с биологично отглеждани зеленчуци на Стоян Симеонов и семейството му се намират в землището на село Лесново, община Елин Пелин. Тези градини лежат на мястото на старото корито на река Лесновска и плодородни е най-важната им характеристика. Стоян и семейството му започват с малки дворни градини, за да стигнат до около 100 декара земя, на която..

публикувано на 26.09.23 в 17:00
Българско неделно училище

Българското неделно училище в Истанбул се нуждае от учебна литература

Василена Ташкова е съвременен будител, който работи за просвещението и националното самосъзнание българските деца и младежи в най-големия турски град Истанбул. Кампанията "Чета на български в Истанбул " е в помощ на учебната дейност в  Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Истанбул, като се създаде ученическа..

публикувано на 26.09.23 в 15:05
Снимката е илюстративна

Доколко реформирано или деформирано е училищното образование?

Училищното образование е една от най-реформираните системи, но дали не се оказва, че е от най-деформираните? Дали обвързването на финансирането на училищата с постиженията на учениците, или изграждането на по-тясна връзка между образованието и пазара на труда, както и включването на родителите и семействата в процеса на обучение, са адекватни и..

публикувано на 26.09.23 в 12:25

"Летища с отпаднала необходимост" – защо е важно да ги има?

На 22 септември 2023 г., точно в деня на националния празник, започна Шестата национална въздушна обиколка на България. Това събитие е организирано от Фондацията "Български военновъздушни сили", съвместно с Асоциацията на собствениците на въздухоплавателни средства и пилотите в България (АОПА) и Асоциацията на свръхлеката авиация в България..

публикувано на 26.09.23 в 12:20