Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Адв. Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки“:

Гешев е спокоен на видеозаписа. Очаквам ВСС да иска предсрочно освобождаване с този мотив

| обновено на 09.06.23 в 09:38
Адв. Емил Георгиев
Снимка: Ани Петрова, БНР

След близо 14 часа Пленумът на ВСС (Висш съдебен съвет) сложи пауза на заседанието си вчера, на което обсъждаше искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев от поста. Съдебните кадровици насрочиха следващото заседание за понеделник, 12 юни, от 9:00 часа.

През вчерашния ден Пленумът на ВСС реши да оттегли първото предложение за отстраняването от длъжност на Гешев. Това стана с гласовете на 17 кадровици, а 3 бяха "против". Първото искане за отстраняването на Гешев беше внесено на 12 май от шестима членове на Прокурорската колегия – Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънов.

След това кадровиците започнаха разглеждането на второто искане за отстраняване от длъжност на главният прокурор. Предложението беше внесено от четирима представители на прокурорската колегия – Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов, и е във връзка с изказването на Гешев на пресконференция от 15 май, по време на която той нарича български политици "политически боклук".

За да се установи емоционалното състояние на Иван Гешев, членовете на ВСС прибягнаха до разпит на свидетели.

Адвокатът Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки" отбелязва в ефира на “Нашият ден“, че процедурата за отстраняване на главния прокурор беше проведена в условията на “несъвършено разписана процедура

“Членовете на ВСС се обединиха с право около това, че действат в условията на несъвършено разписана процедура, тъй като нито самият Закон за съдебната власт дава достатъчно подробни указания как следва да се действа при едно отправено искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, нито пък разписаните от самия ВСС миналата година правила съдържат такива указания“.

Според него това може да се обясни с факта, че при създаването на закона вероятно не се е предвиждала такава ситуация.

Как се доказва емоционално състояние?

“Както и вчера самият съвет подходи – чрез разпит на свидетели. Можеше и самият главен прокурор да бъде изслушан в тази връзка и най-вероятно ще бъде изслушан. Прие се като доказателство и записът от изявлението на главния прокурор, когато си скъса уж предварително написаната оставка и когато изрече фразата за “политическия боклук“, посочва адв. Георгиев.

Според него видеозаписът от изказването на Гешев пред журналисти, където той изразява фразата за "политическия боклук", се смята за съществено доказателство.

“Тезата за недоброто емоционално състояние, в което се е намирал Иван Гешев, е защитната теза. Едно от съществените доказателства тук е видеозаписът от изказването на главния прокурор пред журналисти. Впечатлението ми е, че Гешев е изключително спокоен на него и много премерен. Очаквам на тази основа членовете на ВСС да мотивират решението си за предсрочното му освобождаване“, коментира той.

Адвокатът отбелязва още, че един от интересните аспекти на процедурата е оттеглянето на едното искане и продължаването на разглеждането на другото. Той посочва, че това може да дава знак за “задкулисни преговори и пазарлъци“, които не са явни за обществото. Той акцентира върху някои действия на Гешев от последните седмици, като искането за имунитети на депутати и развитието на случая "Барселонгейт". Емил Георгиев допуска, че съществува връзка между тези събития и допълнителна не явна комуникация между страните.

Чуйте пълния разговор в звуковият файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Prosecutor General Ivan Geshev.

В искането за отстраняване на Гешев има много политика

“Не вярвам на 12 април ВСС да вземе решение, с което да се предложи на президента отстраняване на главния прокурор.“, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР адв. Антон Станков , бивш министър на правосъдието, по повод предложението за прекратяването на..

публикувано на 08.04.22 в 09:20

Атанас Чобанов: Докато Иван Гешев е начело на прокуратурата, няма да има никакви разследвания у нас

В днешния свят всеки определя журналистиката според някакви критерии: качествена, некачествена, жълта, кафява, журналистика на пропагандата, журналистика на мненията. Много рядко се говори за това как журналистите събират информация по обществено значими..

публикувано на 15.04.22 в 16:29

Николай Стайков: Иван Гешев е върхът на негативната селекция в прокуратурата

Институционалните войни и как започна овладяването на съдебната система в България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" на БНР Николай Стайков, разследващ журналист от АКФ. "Това, което видяхме през последните дни и все още се изяснява,..

публикувано на 20.05.23 в 08:50
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ирина Йорданова

Вкусни свещи

Да говорим за свещи и сладкиши в едно изречение не е необичайно, напротив – те си подхождат чудесно. Така смята и Ирина Йорданова, затова и започва да прави свещи, които приличат на десерти – и по аромат, и по текстура, и на външен вид. За да успее в това..

публикувано на 28.09.23 в 17:05
Снимката е илюстративна

Равенство между половете в професионално отношение – мисията не/възможна

Защо все още се налага да говорим за дамите – в случая в технологичния сектор, за общата ситуация, за различния професионален път? За това доколко и в други сектори ситуацията е подобна, за възможните мерки на национално ниво и проекти на..

публикувано на 28.09.23 в 12:15

21-ва церемония за Международния ден на правото да знам

Днес отбелязваме Международния ден за достъп до информация и Международния ден на правото да знам. По този повод днес в 17:30 часа Фондация "Програма достъп до информация" ще връчи позитивни и негативни награди в областта на свободата на..

публикувано на 28.09.23 в 11:02
В Бонинската пещера на Деветашкото плато

Ели Иванова или за неизбежната връзка между програмирането и пътешествията (видео)

С посланика ни в Алжир до родния град на Камю и Ив Сен Лоран На Фиджи възпитават момчета като момичета и обратното Блажна венчавка с хиляди сватбари на Бахамите В Армения се пази обувка с 1000 години по-стара от Хеопсовата пирамида..

публикувано на 28.09.23 в 09:24

Пламен Мирянов или какво е да си съвременен духовен будител (видео)

Арх. Пламен Мирянов се дипломира в Университета по Архитектура Строителство и Геодезия през 2013 година. През 2016 г. инициира национална кампания "Нашият дом е България" с цел издигане националното самочувствие и дух на българите, популяризиране..

обновено на 28.09.23 в 09:16