Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Янита Тончева

Ранното детско развитие – споделена грижа и отговорност на обществото

адв. Янита Тончева
Снимка: wwo.bg

Ранното детско развитие – споделена грижа и отговорност на обществото – е темата на юридическото предаване на програма "Христо Ботев" "Законът и Темида". Анализ на законодателните регулации и предложения за нормативно уреждане на неформалните образователни услуги за деца в страната и в чужбина прави адв. Янита Тончева, ръководител на фондация "Институт за устойчиво развитие на правото".

"Ранното детско развитие е една от ключовите фундаментални теми въобще на обществото ни. От правна гледна точка го осъзнахме през 2019 г., защото тогава се прие препоръката на Съвета на Европа за качествено образование и грижи в ранна детска възраст. Съветът на Европа призна, че всичко, което се случва в живота ни, основата е в ранното детство. Тогава се създаде една рамка за качество, приета от всички страни-членки, която даде с 10 критерия базата за това кога са качествени услугите и грижите в образованието за деца. 

Това ни вдъхнови и преди 2 години направихме проект, който беше с много сериозни анализи и проучвания – сравнителен анализ на действащото българско законодателство, с тази препоръка и рамка за качество на Съвета на Европа. Директори, учители, държавни институции, хора от академичните среди, неправителственият сектор се обединиха около това проучване и ние излязохме с един много стойностен продукт, който даваше всички страни на проблема с развитието в ранна детска възраст. 

В продължение на това приехме партньорството на Фондацията за децата в риск по света, за да я подкрепим със своята експертиза в подготовката и управление на проекти. Да подготвим един успешен проект, който финализирахме вчера с прекрасна Кръгла маса и дискусия по въпросите на ранното детско развитие – като споделена грижа и отговорност на обществото."

Адв. Янита Тончева подчерта, че вече е време в България да се приеме Стратегия за развитие на детето – въпрос, който се коментира, но от години се отлага. Държавата трябва да се заеме сериозно с това. "Необходимо е партньорството на всички, необходимо е развитието и грижата за децата да бъдат мисия на цялото общество. 

Важни са финансовите модели, които ще се въведат, защото Наредбата за финансиране в Образование и грижи е изключително остаряла. Тя не може да обслужи адекватно съществуващите проблеми и реалности в тази сфера."

Адв. Тончева информира и за едно предстоящо събитие на 28 юни от 15 ч. в Литературен клуб "Перото" в НДК "Аз вече знам и мога да се справям сам", насочено към създаване на базови правни познания в българските младежи.

Чуйте разговора от звуковия файл.

Снимка – Фондация за деца в риск по света

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Споделяне на наследството

Валерия Хог от София учи и работи години наред в чужбина, както във Франция, така и в Ирландия. Село Владимир до Радомир я привлича с близостта си до София, със старите си къщи и прекрасната гледка към радомирската котловина.  Къщата, която тя възстановява, е строена преди век, така че спасяването е било съвсем навременно, даже закъсняло...

публикувано на 12.05.24 в 11:25

Вяра и суеверие

Темата за вярата и неверието логично е една от най-дискутираните в страниците на Свещеното Писание. В първата неделя след Възкресение Христово, наречена Томина, евангелското четиво от св. евангелист Йоан ни разказва за проявеното неверие от страна на св. ап. Тома, един от дванадесетте Христови ученици. Неверие, което благодарение на Спасителя..

публикувано на 12.05.24 в 09:05

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия?

Застрашено ли е европейското бъдеще на Грузия, ако законопроектът за  " чуждестранните агенти " , който бе одобрен на второ четене и предизвика огромни протести в Тбилиси, бъде приет? На 11 май, в събота, предстои третото и може би фатално гласуване на този законопроект, който вероятно ще постави на риск цялото демократично наследство на..

публикувано на 11.05.24 в 08:50
Антония Ламбиева и Александра Величкова

Проявленията на земното

Антония Ламбиева и Александра Величкова са възпитанички на Националната художествена академия и заедно изработват керамика в ателието си в София. Освен керамични съдове за дома, те изработват и пана за градската среда. Както много млади керамици, двете дами присъстват активно в дигиталното пространство, където ги срещнах и аз. При все това и..

публикувано на 10.05.24 в 18:05
Константин Фотинов и сп.

130 години организирано журналистическо движение

През 1844 г. Константин Фотинов започва да издава сп. "Любословие" в град Смирна, който тогава се намира в пределите на българските земи под Османско владичество. С появата на това издание се заражда българският периодичен печат, чиято 180-годишнина честваме днес. Тази година се навършват и 130 години от появата на първото организирано..

публикувано на 10.05.24 в 15:46