Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емилия Юкер представя своите "Музикални емоции"

От 1 август Културният институт в "Красно село" ще бъде озвучен от картините на д-р Емилия Юкер. Те представляват един своеобразен синтез между музика и живопис.

Част от произведенията в изложбата, озаглавена "Музикални емоции", са рисувани на живо по време на концерт на пианистката Марина Савова и са вдъхновени от музиката на Шопен, Брамс, Лист, Клара и Роберт Шуман.

Емилия Юкер има художествено и музикално образование, дипломиран инженер е и доктор по биология. В последните си творчески проекти тя експериментира с абстрактна живопис и съчетава страстта си към класическата музика с изобразителното изкуство, като създава нова форма: визуализиране на звуци от клавирни концерти, опери и симфонии в криви, т.е. творческо представяне на звукови картини във формата на кланг–рисунки.

Председател е и на културното дружество "Клуб на българските жени и семейства в Хамбург", което съществува вече 17 години. Тя е и един от директорите на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина. 

Неслучайно на откриването тази вечер от 18 часа зам.-председателката на Конфедерацията Снежина Галчева ще каже няколко думи за художничката. Тогава за първи път пред публика ще прозвучи и Химнът на българската култура по света. Текстът е високо оценен, а негов автор е именно Емилия Юкер.

Тя се завръща в родния си град София, за да представи силата на музиката, която устоява на всичко и продължава да вълнува хората. Говори и за любовта, която се появява в картините ѝ отново заради музикалното влияние на произведенията, които пресъздава, и най-вече за хармонията, която всеки от нас може да открие в творбите ѝ.

Освен музиката в основата на творчеството на Емилия Юкер е и животът. Защо – чуйте в звуковия файл. В него можете разберете и как точно художничката създава звуковите си картини.

Снимка – Общински културен институт Дом на културата "Красно село"

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фестивал "Българска душа на Святата земя" обяви своите лауреати

Завърши деветото издание на международния фестивал "Българска душа на Святата земя" , който се провежда в израелския град Бат Ям.  Тази година фестивалът беше в онлайн формат заради драматичните военни действия в Израел – организаторите не пожелаха да рискуват сигурността на участниците, които досега пристигаха от цял свят, за да присъстват на..

публикувано на 26.06.24 в 11:52

Plovdiv Jazz Fest празнува своя десети рожден ден

В програмата на фестивала Plovdiv Jazz Fest за 10-ата му годишнина това лято и през есента ще гостуват световни артисти – съобщава в "Артефир“ Мирослава Кацарова – директор на фестивала, радиоводещ и джаз певица. Тя изброи имената на Авишай Коен трио, Тил Брьонер, Майкъл Лийг, Бил Лорънс, Джо Ловано трио и Майк Стърн като част от гостите на Plovdiv..

публикувано на 26.06.24 в 11:10
Проф. д-р Лидия Върбанова

За културните политики в извънградските райони

За културните политики в извънградските райони в "Нашият ден" говори проф. д-р Лидия Върбанова , ръководител на магистърската програма "Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии" в НАТФИЗ. Проф. Върбанова разказва, че идеята за международно изследване и подпомагане на културните и творчески дейности, които се намират извън големите градове,..

публикувано на 26.06.24 в 09:05

Изложба-акция "Тухлата" през юли в изложбена зала "Райко Алексиев"

Изложба "Тухлата" ще представи резултатите и произведенията от мащабната акция "Тухлата / 2023", която за първи път се представя в столицата. Проектът има за цел да възстанови стара акция на изкуствоведа Димитър Грозданов, но и да инициира диалог в обществото за същността, разбирането и популяризирането на съвременното изкуство изобщо. Публичното..

публикувано на 26.06.24 в 08:05

Маестро Йордан Камджалов на национално турне с "Mузикална магия"

"Mузикална магия" е програма, посветена на 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония. Ценителите на музиката ще слушат шедьоври от класиката и романтизма под диригентската палка на  маестро Йордан Камджалов.  Турнето ще започне на 1 юли от Плевен, в зала “Катя Попова”, където заедно с Плевенска филхармония ще свири гост-солист..

публикувано на 25.06.24 в 17:07