Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започна конференцията "Научната дипломация в съвременната епоха"

Конференцията "Научната дипломация в съвременната епоха", която се провежда на 26 септември, беше открита лично от вицепремиера Мария Габриел.

Повече за конференцията разказва в "Нашият ден" Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт.

"Не е случаен изборът на тема", казва тя. За 20-те си години, в които съществува, Дипломатическият институт е първата такава школа у нас. По нейните думи за годините, в които го има, той въвежда доста направления в родната дипломация – като енергийна, дигитална и публична дипломация.

“Решихме, че след 20 години бихме могли да поставим и началото на едно ново направление – какво и как представлява научната дипломация, какъв е този инструмент, който едновременно да бъде полезен на дипломати и едновременно с това да дава възможност на учените да общуват по един по-модерен начин."

Чуйте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Петър Андронов

Здравето на нашите банки е над средното ниво

В седмицата на Никулден, който отбелязваме и като празник на банкерите,  разговаряме за банките, бизнеса и хората в края на поредната година, в която се подготвяме за влизане в еврозоната. Как се вписва българската банкова система в европейското банково семейство и ще се справи ли с всички предизвикателства, които поставя днешното несигурно време?..

публикувано на 07.12.23 в 16:05
Проф. Славик Табаков

Проф. Славик Табаков или за общото между медицинската физика и Християнското изкуство

В ефира на "Нашият ден" имаме удоволствието да посрещнем проф. Славик Табаков – британски и български специалист по медицинска физика и председател на Международната организация по медицинска физика . В интересната беседа професор Табаков разказа за своята уникална житейска и професионална история, която включва историята на неговото семейство,..

обновено на 07.12.23 в 14:01
Славея Лазарова

Яж, чети, обичай, сбъдвай

В рубриката "Семейна библиотека" на предаването "Семейно радио" ви срещаме със Славея Лазарова. Младата дама представи своята нова книга "Яж, чети, обичай, сбъдвай". Изданието се появява след успеха на първата ѝ книга "Яж, чети, обичай и пътувай". В нов етап на живота си, от позицията на майка, Славея споделя своите мисли, насочени към..

публикувано на 07.12.23 в 13:21

Тръпката да си в небето през погледа на една стюардеса

На 7 декември светът отбелязва Международния ден на гражданската авиация, който е посветен на важна роля на гражданската авиация в международния душен транспорт и социално-икономическото развитие на сегашното време. Този ден има дълбоко историческо значение, тъй като на 7 декември 1944 г. 26 държави подписаха Конвенцията за международна..

обновено на 07.12.23 в 11:15

Към кого е насочен "Менса подкаст"?

В днешния епизод на рубриката "Епизоди от живота" Мартин Тончев от "Менса България" разказва за тематичния обхват на наскоро създадения подкаст на общността с висок IQ. Тончев, който е член на "Менса България", споделя как се започва тази интересна инициатива, която има за цел да предостави възможност за по-задълбочени разговори и..

обновено на 07.12.23 в 09:49