Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години романистика в България

Тази година катедрата "Романистика" на Софийския университет навърши 100 години. Вековният юбилей беше отбелязан с няколко прояви, поредната от които беше международна научна конференция с участието на учени и преподаватели от много големи световни университети.

Това е поводът в рубриката "Всичко за образованието" с участието на доц. Георги Жечев, преподавател в катедрата, да се върнем към началото ѝ. То е свързано с името на видния романист с високо международно признание проф. Тома Томов, който е основният двигател за създаването на катедрата. Той е и първият хабилитиран преподавател, който води лекциите почти по всички дисциплини и подготвя преподаватели, които да ги поемат. По-късно той създава и специалностите "Италианска филология" и "Испанска филология".

Идеята за въвеждане на "нови" филологии (освен класическите) в първото ни висше училище е на проф. Иван Шишманов още от времето, когато е министър на просвещението. Замисълът става факт през 1923 г. с откриването на катедрата "Романска филология" и един семестър след това – на "Германска филология" в рамките на Историко-филологическия факултет на Софийския университет.  

По същество профилът на катедрата е "Френска филология" и френската държава изпраща двама преподаватели, които да обучават студентите и да съдействат за развитието на специалността. Единият от тях, Жорж Ато, остава трайно свързан с България.

Век след въвеждането на университетско образование по френски език и литература у нас условията в световен мащаб са много различни, обхватът на специалността също се променя и разширява в посока на широката франкофонска езикова картина и литератури, контакта между езици и култури. Катедрата "Романистика" на Софийския университет остава мястото, в което студентите могат да получат пълноценна филологическа подготовка, наред с новите дисциплини и магистърски програми, ориентирани към професионалната им реализация.

Повече чуйте в звуковия файл.

Снимка –  Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40

Науката като част от културата на града

Вълнуващи срещи с Космоса, науката и технологиите, работилници, демонстрации и богата училищна програма – наближава 14-ото издание на Софийския фестивал на науката (9 и 12 май) . Любов Костова от фондация "Красива наука" представя акцентите във вълнуващата програма на научния фестивал, който е част от Културния календар на Столична община...

публикувано на 30.04.24 в 11:35

Нова магистърска програма по астробиология в СУ

СУ "Св. Климент Охридски" открива  нова интердисциплинарна магистърска програма по астробилогия . За целите и възможностите, които предлага специалността, в "Нашият ден" говори гл. ас. д-р Петър Евтимов от Биологическия факултет на Софийския университет. В началото на разговора д-р Евтимов пояснява същността на астробиологията като наука:..

публикувано на 29.04.24 в 12:50

Добрите училищни практики за 2024 година

За трета година фондация "Заедно в час" и платформата "преподаваме.bg" събраха в София учители, директори, представители на образователни институции и граждански организации за финалното събитие и награждаване на отличените добри практики от кампанията "Добрите практики на фокус". Повече от 500 бяха гостите и лекторите   които се включиха в..

публикувано на 29.04.24 в 08:25