Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мовембър или време за мъже…

Акад. Чавдар Славов
Снимка: Кирил Чобанов

Тематичен разговор с акад. Чавдар Славов, ръководител на Клиниката по урология и андрология в болница "Царица Йоанна – ИСУЛ". В диалога с известния лекар и учен поставихме акцент върху познати проблеми: уголемената простата (ДПХ), онкологичните диагнози в урологията, симптоматиката, анамнезата и лечението. Мъжете трябва да бъдат не само информирани, но и мотивирани да ходят на профилактичен преглед. Той включва различни етапи – от туширане на простатната жлеза до кръвен туморен маркер, известен като простатно-специфичен антиген (PSA).

Говорихме и за лекарствената и "добавъчната" терапия, като в диалога се включи редакторът Кирил Чобанов с въпроси за различните хранителни добавки и техния реален ефект.

"Тази често подвеждаща, но агресивна реклама е предпоставка хиляди мъже да се самолекуват, а това носи определени рискове. Има продукти с доказан ефект, които са достъпни без рецепта, но дори и тогава те трябва да бъдат предписани от лекар – поясни акад. Славов и добави – тези препарати не са преминали през клинични изпитания, но добрият уролог е проследил положителното въздействие на някои от тях и смело може да ги препоръча."

В поредното издание "За здравето" включихме и проф. Ива Петкова с информация за провеждащия се Национален симпозиум на тема "Интрабулбарни тумори". Един от най-изявените специалисти по очни болести поясни, че подобна проява се провежда за пръв у нас, но това е особено важна стъпка: "Злокачествените заболявания в областта на офталмологията са изключително сложна за лечение и диагностика патология, която, за съжаление, засяга както хора в напреднала възраст, така и деца" – поясни проф. Петкова.


В духа на основната тема, посветена на борбата с рака на простатата, продължихме разговора с акад. Чавдар Славов, и засегнахме теми като начина на живот, спорта, ползата от пешеходните разходки и правилния хранителен режим. 

Какво представлява брахитерапията и кога бива прилагана? – попитахме акад. Славов, който прилага метода от няколко години по най-съвременен европейски алгоритъм. Направихме разграничение в лечението с различните дози брахитерапия – високо- и нискодозова. Оказва се, че прилаганият от нашия гост метод включва ниските терапевтични дози, което води до много по-голям лечебен ефект. Детайли от разговора бяха и някои особености при урологичните болести, които включват географски, расови и наследствени фактори.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво да направим с изпаднала от гнездото птица?

В сезона на гнезденето Александър Маринов-Санчо , орнитолог, активист и автор на филми за опазването на природата, обяснява какво да правим, когато видим изпаднала от гнездото си птица . Отговорът на този въпрос е – нищо. "Птиците в този сезон са излюпили малките, отгледали са ги в начален етап и младите птици в момента са във фаза, в която..

публикувано на 21.05.24 в 12:41
Кремена Сьодерстрьом

"Частни уроци" изобщо не съществува като термин в Швеция

Ако за нас това звучи изненадващо, също толкова шокиращо би било за шведските родители да си представят, че трябва да плащат за допълнително обучение на децата си извън редовните занимания в училище. В скандинавската страна се смята, че училището е длъжно да осигури образование и подкрепа на учениците, така че да бъдат готови за самостоятелен живот..

публикувано на 21.05.24 в 11:44
Доц. д-р Веселина Вачкова (вляво) и Цвета Николова

Познатите и непознати свети равноапостоли Константин и Елена

Едва ли някой (освен историците, занимаващи се с църковна история) знае, че на 20 май 325 година е открит Първият Никейски събор. Той е важен за православния християнски свят, защото на него се съставя Никейският Символ на вярата, който става основа на познатия ни днес Символ Верую. А причината той, въпреки споровете, да бъде приет, е не кой да е друг,..

публикувано на 21.05.24 в 09:58
Проф. Мария Малинова

За жените... като за майки

За женското здраве разговаряхме с проф. Мария Малинова. По време на Националната конференция за иновациите в акушерството и гинекологията, опитният специалист и преподавател направи обстоен анализ на причините, симптомите и коварните последици от заболяването ендометриоза. И не само – проф. Малинова отправи полезни съвети към дамите от всички..

публикувано на 21.05.24 в 07:50
Христа Иванова

Еврика! Успешните българи: Христа Иванова

Христа учи Квантова физика в СУ "Св. Климент Охридски". Любовта ѝ към физиката е още от най-ранна детска възраст, когато получава подарък книга. Днес Христа мечтае да стане откривател, може би не голям откривател, но да даде нещо поне мъничко на Света, в който живеем. Освен това, тя е сигурна, че иска да се върне в България, където и да отиде да учи с..

публикувано на 20.05.24 в 17:05