Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирела Иванова ще води дискусия за новата българска поезия

Започна 50-ият Софийски международен панаир на книгата

| обновено на 05.12.23 в 12:58 | Интервю
Мирела Иванова
Снимка: Ани Петрова

От 5 до 10 декември 2023 г. Национален дворец на културата (НДК) в София ще бъде домакин на 50-ото издание на Софийския международен панаир на книгата. Този забележителен книжен форум, организиран от Асоциация "Българска книга", се превръща в най-мащабното и значимо събитие за литературната общност у нас.

С близо 170 участващи издателства, събитието предлага на посетителите страхотна възможност да се запознаят с най-новите и популярни заглавия за всички възрасти. Те ще могат да избират сред повече от 100 000 заглавия, представени на щандовете на издателствата. Мотото на тазгодишния юбилеен панаир е "Създаваме истории. Създаваме история".

В интервю за предаването "Нашият ден", поетът, преводач и драматург Мирела Иванова сподели своя опит и впечатления от Софийския панаир на книгата. Тя подчерта значението на демократичността на форума и богатството на представените книги, което прави събитието уникално. 

Според нея то наистина става апотеоз на литературата в края на всяка година, като привлича както автори, така и читатели от цял свят. Мирела Иванова сподели още, че утре ще води дискусия за новата българска поезия.  В нея ще вземат участие нови български поети като Ана Лазарова, Георги Гаврилов, Красимир Нейков и Преслава Кунева. Този диалог ще позволи на участниците да обсъдят различни аспекти на съвременната поезия и литературните тенденции. Сред интересните заглавия от съвременни български автори Иванова спомена книгата на Катя Димитрова ''Плач по всички жени преди мен'' и тази на Ина Иванова – "Нещата, за които мълчим". 

Надяваме се, че този момент ще бъде още една стъпка към по-ярко и вълнуващо бъдеще за литературата в България и по света.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вселената на Василка Монева

Изложба на известната българска художничка Василка Монева беше открита в галерия "Контраст". Куратор е д-р Анжела Данева, а заглавието – "Всичко е любов". Могат да се видят повече от 30 картини със заглавия "Врата към морето", "Монмартър", "Голям натюрморт с червена покривка", "Манекени край морето" и др. Василка Монева е русенска художничка,..

публикувано на 27.02.24 в 16:30

Греди Асса с юбилейна изложба

Тя се открива днес в Софийска градска художествена галерия. Заглавието е "Пътувания". През тази метафора кураторът Иво Милев представя ретроспекция на творчеството на известния ни художник, който заема важно място в съвременното българско изкуство, особено за обновяването на визуалния език. Пътувания не само по света, но и пътувания вътре в себе си,..

публикувано на 27.02.24 в 15:29

Покана за вечните детски класики от Младежкия театър

"Червената шапчица" по едноименната приказка на Шарл Перо е едно от последните излезли представления, което оживявa на сцената на Младежкия театър "Николай Бинев". Автор на драматизацията и режисьор на спектакъла е Валентин Владимиров-Валяка, който веднъж вече пленява сърцата на зрителите ни със спектакъла "Трите прасенца"! Композитор е Станимир..

публикувано на 27.02.24 в 13:13

Вечер, посветена на жените във философията

В един рядко срещан ден, 29 февруари , ще се състои дванадесетото издание на "Философски вечери в Библиотеката". В 18:30 в библиотеката на Гьоте институт в София тема на дискусията ще бъде "Жените във философията". Жените във философията остават рядкост до днес. Тяхното наследство във философския канон е ярко и актуално с проблематиката,..

публикувано на 27.02.24 в 13:00

Детски театрален спектакъл за запознаване с жестовия език и света на глухите хора

Проектът "Отвъд стената – заедно на приключение" е иновативна и вълнуваща инициатива, която съчетава интерактивна работилница и театрален спектакъл, предназначени за глуха и чуваща аудитория. Представлението успешно пренася темата за непълноценното общуване и липсата на толерантност чрез метафоричния език на кукления театър. Ученици, учители..

публикувано на 27.02.24 в 09:53