Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирела Иванова ще води дискусия за новата българска поезия

Започна 50-ият Софийски международен панаир на книгата

| обновено на 05.12.23 в 12:58 | Интервю
Мирела Иванова
Снимка: Ани Петрова

От 5 до 10 декември 2023 г. Национален дворец на културата (НДК) в София ще бъде домакин на 50-ото издание на Софийския международен панаир на книгата. Този забележителен книжен форум, организиран от Асоциация "Българска книга", се превръща в най-мащабното и значимо събитие за литературната общност у нас.

С близо 170 участващи издателства, събитието предлага на посетителите страхотна възможност да се запознаят с най-новите и популярни заглавия за всички възрасти. Те ще могат да избират сред повече от 100 000 заглавия, представени на щандовете на издателствата. Мотото на тазгодишния юбилеен панаир е "Създаваме истории. Създаваме история".

В интервю за предаването "Нашият ден", поетът, преводач и драматург Мирела Иванова сподели своя опит и впечатления от Софийския панаир на книгата. Тя подчерта значението на демократичността на форума и богатството на представените книги, което прави събитието уникално. 

Според нея то наистина става апотеоз на литературата в края на всяка година, като привлича както автори, така и читатели от цял свят. Мирела Иванова сподели още, че утре ще води дискусия за новата българска поезия.  В нея ще вземат участие нови български поети като Ана Лазарова, Георги Гаврилов, Красимир Нейков и Преслава Кунева. Този диалог ще позволи на участниците да обсъдят различни аспекти на съвременната поезия и литературните тенденции. Сред интересните заглавия от съвременни български автори Иванова спомена книгата на Катя Димитрова ''Плач по всички жени преди мен'' и тази на Ина Иванова – "Нещата, за които мълчим". 

Надяваме се, че този момент ще бъде още една стъпка към по-ярко и вълнуващо бъдеще за литературата в България и по света.

Чуйте разговора в звуковия файл. 

По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хайде пак...

В редакция "Хумор и сатира" сме установили, че у нас, пък и по света, процесите и явленията се повтарят с учудваща упоритост. Примерите са безброй, а някои от тях можете да чуете веднага след новините в 18 часа ви предлагаме няколко летни сюжета: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по..

публикувано на 06.09.24 в 17:20

История за трансформиращата сила на любовта и приятелството

"Оскар и розовата дама" от Ерик-Еманюел Шмит отвежда зрителите на вълнуващо пътешествие, което надхвърля границите на възрастта и времето. Превод: Снежина Русинова-Здравкова Режисьор: Стефан Спасов. Сценография и костюми: Нина Пашова. Музика: Милен Кукошаров. Участват: Мария Стефанова, Радина Боршош. Това е история за трансформиращата сила на любовта..

публикувано на 06.09.24 в 15:45

Пловдивчани празнуват на фестивала Station Street

Цветан Цветанов се включва на живо от празничния Пловдив, за да разкаже в "Нашият ден" за фестивала Station Street . Името на събитието е намигване към предишното название на любимата пловдивска улица "Иван Вазов", която била известна като "Станционна", тъй като води до гарата, разказва Цветанов. За втора поредна година фестивалът е..

публикувано на 06.09.24 в 10:20

Националният Военноисторически музей със специална експозиция в празничния ден

Национален Военноисторически музей ще зарадва своите посетители в днешния празничен ден с обновена визия и специална експозиция, посветена на Съединението на Княжество България с Източна Румелия . В "Нашият ден" повече по темата разказва Славея Сурчева , директор на музейния отдел "Връзки с обществеността". Националният военноисторически..

публикувано на 06.09.24 в 10:05

Книга, която се чува и вижда

Романът на Тодор П. Тодоров "Хагабула" вече има признание и награди – роман на годината и беше отличен със специално споменаване от журито на Европейската награда за литература. Авторът, който е преподавател във Филосфския факултет на Софийския университет, до този момент пише само разкази и това е първият му роман. По негово признание да пише..

публикувано на 05.09.24 в 16:45