Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 декември: Международен ден на гражданската авиация

Тръпката да си в небето през погледа на една стюардеса

| обновено на 07.12.23 в 11:15
Снимка: Личен архив

На 7 декември светът отбелязва Международния ден на гражданската авиация, който е посветен на важна роля на гражданската авиация в международния душен транспорт и социално-икономическото развитие на сегашното време. Този ден има дълбоко историческо значение, тъй като на 7 декември 1944 г. 26 държави подписаха Конвенцията за международна гражданска авиация в Чикаго. С този акт се поставя основата за регулирането и развитието на международния въздушен транспорт.

Международният ден на гражданската авиация започва да се отбелязва през 1994 година, по случай 50-годишнината от създаването на Международната организация за гражданска авиация (ICAO). Целта му е да се подчертае важността на гражданската авиация за световната икономика и взаимното сътрудничество между.

За да разберем какво означава Международният ден на гражданската авиация за хората, които решават да са част от тази индустрия, проведохме интервю с българката Катерина от Бургас, която работи като стюардеса в най-голямата авиокомпания в Европа. В момента на разговора тя се намира между Мюнхен и Берлин.

В "Нашият ден" Катерина сподели, че обича своята работа. Тя признава, че се стреми да организира личния си живот така, че да може да съчетава пътуванията си с разглеждането на интересни градове и туристически забележителности. Това е предимство, което предоставя работата като стюардеса.

Относно връзката с пътниците, Катерина сподели, че в самолета често се случват приятни неща, но има и предизвикателства, особено когато има болен пътник. 

Независимо от това, тя казва, че е вдъхновена от групите от пътници, които ръкопляскат при кацане на самолета, и го намира за много приятен жест.

Интервюто с Катерина отразява духа на Международния ден на гражданската авиация, който се фокусира върху връзките между хората и важността на сигурността, ефективността и редовността в международния въздушен транспорт. 

Този ден ни напомня за значимостта на гражданската авиация в световния компютър и нейния принос за глобалната мобилност и информираност.

Чувайте разговора в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Димитър Вацов и Николета Атанасова

Пеевски първи въведе руските пропагандни клишета в българското медийно пространство

Новите канали на руската пропаганда в онлайн медиите у нас, според новото проучване на Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ), връзката между сайтовете-бухалки и разпространителите на дезинформация, както и триъгълникът прокуратура – сайтове-бухалки – политици у нас, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" проф...

публикувано на 24.02.24 в 09:10

Епизод 1: Украински борш в София и Виница

Всяка нощ сънувах война. Сънувах дома си... Сънувах войници, нищо, че не съм ги виждала, но всяка нощ сънувах война. Тя сънува войната от нейното начало на 24 февруари 2022. Тя е Алла, украинката, която избяга с дъщеря си в София от руските ракети над Киев и Украйна. Документалната аудиопоредица "Украйна: сцени от един отложен живот"  проследява..

публикувано на 24.02.24 в 08:05
Снимката е илюстративна

Адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Евгени Симеонов от София е завел гражданско дело – установителен иск срещу Община Криводол, за да бъде установено, че издаденият от Общината акт за сключен граждански брак между покойния му баща с лице от женски пол е неистински..

публикувано на 23.02.24 в 15:25
адв. Елка Пороминска, Анелия Торошанова и Тодор Тодоров

Новите промени в Семейния кодекс и падането на тайната на осиновяването – II част

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Семейния кодекс, с които осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход. С изменението отпада изискването за "важни обстоятелства" за процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се разширява кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази..

публикувано на 23.02.24 в 12:35

Перла в короната на Рила

Българското турне на "Семейно радио" продължава с директно излъчване и изнесено предаване от Самоков, осъществено с любезното домакинство на Сарафската къща – паметник на културата с национално значение. "Сарафската къща съхранява неповторима атмосфера от епохата на българското Възраждане, построена през 60-те години на XIX век, по поръчка на..

публикувано на 23.02.24 в 11:50