Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Преминаване" – посмъртна изложба на Иван Б. Иванов в галерия "Райко Алексиев"

4
Иван Борисов Иванов
Снимка: личен архив

"Преминаване" е наречена посмъртната изложба на наскоро напусналия ни художник Иван Борисов Иванов в галерия "Райко Алексиев" на СБХ.

През последните години Иван Б. Иванов работи в областта на абстракцията, като разгръща живописната си мощ в големи формати, ярка цветност и разнообразни структури. В документалната част на изложбата можете да проследите пътя на артиста през превратностите на времето и пространството. 

По време на вернисажа беше представено и монографичното издание "Иван Б. Иванов – живот и творчество".

Успоредно, от 4 до 15 декември 2023, в зала “Средец” на Министерство на културата се представя изложба "Отпечатъци" с графичното творчество на Иван Б. Иванов. куратори: Анелия Николаева, Мариела Маламатенова, Пламен Проданов с любезното съдействие на: Художествена галерия “Никола Маринов”, Търговище, СБХ

Изложбата "Преминаване" продължава до 20 януари 2024 г.

Ето какво разказва в "Артефир" дъщерята на художника Мариела Маламатенова:

"Заглавието на изложбата беше проблем в процеса на избор на работи, понеже, баща ми, ако беше жив, никога нямаше да позволи нещо толкова неясно. Той кръщаваше предишните си изложби "Въображаеми светове". Решихме да сложим една малка част, която да е като автобиографична, да сложим ранните му неща и да говорим за едно преминаване през времето, за преминаване от нашия свят към другия свят. Думата "преминаване" се оказа много популярна в този период – всеки преминава самостоятелно през своите изпитания и през своя живот. В изложбата "Преминаване"  има живопис и монументални работи от различни периоди, а в изложбата "Отпечатъци" в галерия “Средец” на Министерство на културата – графики, литографии и гравюри върху дърво."

Внукът на Иван Б. Иванов, арх. Иван Маламат, споделя: "Изложбата беше първоначално замислена като 90-а юбилейна изложба, която сам организираше, но преждевременно ни напусна. Желанието на дядо ми за тази изложба беше да представим негови последни творби – най-колоритни експресивни абстракции – и ние представяме голяма част от тези творби, но си позволихме да направим една малка ретроспекция на неговия живот и да представим паралелно една съпоставка с неговите ранни творби.

Дори и в абстрактните работи можем да видим логиката на една строга композиция, която произлиза от монументалните творби. В тази изложба е интересно, че може да се проследи преминаването през различните стилове, техники и мащаби на произведенията, които сами по себе си носят едни правила и преминават от едната творба в другата. От монументалното идва ритъмът, от живописта идва фигурата, която изчезва и оставя място на едни абстрактни форми, които спазват композицията и въздействат монументално."

Чуйте целия разговор от звуковия файл. 

Иван Б. Иванов (р. 1933, с. Медовина, Поповско) завършва специалността “Живопис” в Националната художествена академия в София през 1959 г. През годините участва активно в художествения живот на страната с графика и живопис. Урежда самостоятелни изложби в България, както и в Париж, Будапеща, Дамаск, Кабул и др. 

Един художник със стремеж към енциклопедичност, работи и графики, и монументални изкуства, и рисунки. Ранните му творби се определят като "азбучници по модерна живопис". Студент на прочутия професор Дечко Узунов, художникът е възприел и силно споделя усещането за свобода, за сила на духа, за непрекъснато търсене и самоусъвършенстване. 

Иван Б. Иванов не е чужд и на словото – има издадена стихосбирка със заглавие "Хиляди очи", както и няколко книги с пътеписи, защото споделя своите пътувания до Афганистан, Сирия, Мароко, Мексико. Вълнува се от горещите събития по света, застава срещу нищетата и убийствата на невинни хора, защото носи в себе си бунта към всяка несправедливост.

От ранна възраст, заедно с рисуването, обича да си записва впечатления от живота. През 2013 г. в  книгата "Докосване" Иван Б. Иванов събира спомени за големи български художници, с които авторът е общувал. Те носят неповторимата атмосфера на едно време, което вече го няма. Разказите са написани по истински случки, пътеписите носят колорита на местата, където е бил художникът, пречупени през неговия поглед.


Снимки – личен архив

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложбата "Smack the soil" – младите художници, които да следим

Изложбата "Smack the soil", която е част от проекта "Арт Старт: млади художници, които да следим" може да бъде видяна в галерия "Кредо Бонум" до 23 март. Представените художници са Андон Бакъров, Денис Спасов, Марта Москова, Ния Ценкова, Марко Лозов, Йоан Джироу, Мина Атанасова, Теодор Георгиев, Ина Митева, Мария Илиева и Ясен Мартинов...

публикувано на 04.03.24 в 10:17
Емил Янев и Наталия Цекова

Наталия в страната на чудесата

В епизод 529 "Трамвай по желание" представя на своята публика актрисата Наталия Цекова . Наталия е от Елин Пелин, израснала в с. Лесново. През 2014 г. завършва специалност "Актьорско майсторство за драматичен театър" в НАТФИЗ в класа на професор Здравко Митков. След това, отново в Театралната академия, завършва и магистратура по публична реч...

публикувано на 03.03.24 в 11:35

Световните премиери на 28-ия Международен "София филм фест"

28-ият Международен филмов фестивал "София филм фест" очаква своите зрители от 13 до 31 март 2024 година. Официалното откриване е на 13 март в Зала 1 на НДК . Предварителната програма започва на 11 март в кино "Одеон" с ретроспектива на Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Програмата на СФФ в София продължава до 5 април . Богатата..

публикувано на 03.03.24 в 10:11

Харолд и Мод – когато любовта превъзмогва възрастта

В ново издание излезе прочутата пиеса на Колин Хълкинс, която е филмирана и поставяна на сцена на много места по света – "Харолд и Мод". Сюжетът поставя в центъра сентенцията – "Да срещнеш правилния човек в точния момент." В историята деветнайсетгодишният Харолд е обсебен от смъртта. Той посещава погребения на напълно непознати, обикаля с личната си..

публикувано на 03.03.24 в 08:56

Нов филм на Петър Вълчев

Късометражен филм "И това е за тази Коледа" на Петър Вълчев отново се занимава с темата за старостта, както и предишният "Лека нощ, Лили", спечелил наградата на кинофестивала "В Двореца". Този засилен интерес на режисьора е необичаен за съвременното мислене, в което единствено младостта заслужава внимание. Филмът разказва за възрастен мъж, който..

публикувано на 03.03.24 в 08:46