Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народният театър "Иван Вазов" посреща публика и в новогодишната нощ

Народен театър
Снимка: Ани Петрова

В навечерието на новата 2024 година – на 31 декември, Народният театър "Иван Вазов" поднася на публиката три представления, съобщават от културния институт.

От 19.00 ч. на Голяма сцена зрителите могат да гледат моноспектакъла на Деян Донков "Камбаната" по едноименния роман на Недялко Славов. В новогодишната вечер в представлението ще участват на живо и музикантите от "Карандила", които ще изпълнят лирическата музикална тема – песента на героя от произведението, Вено. Режисьор на "Камбаната" е самият Деян Донков. Сценограф е Никола Тороманов, музиката е дело на Петя Диманова, видеодизайнът – на Марио Стойнов, а хореограф е Деян Георгиев. В образа на Лейла – любимата на персонажа, която се появява във видеокадрите, е Пламена Иванова.

Също от 19.00 ч. в Камерна зала публиката може да види моноспектакъла на Христо Мутафчиев "Боже мой" по текст на Теа Денолюбова и с режисьор Стоян Радев. Това е и най-скорошната премиера на Народния театър. Спектакълът ни пренася в "Бар Рай (при Юда)", където самотен мъж седи на маса, обръщайки се към останалите посетители. Мъжът е Христос или поне така твърди. Пиесата е донякъде вдъхновена от романа "Жажда" на белгийската писателка Амели Нотомб, но е написана като напълно самостойна творба специално за Христо Мутафчиев от авторката Теа Денолюбова. Драматург на спектакъла е Мирела Иванова, а художник – Елица Георгиева. Звуковата картина е на Стоян Радев.

В 22.00 ч. на сцена "Музите" Народният театър ще представи авторския движенчески спектакъл на известната румънска хореографка Андреа Гаврилиу "Фиеста" – своеобразен пърформанс на празненство, позволяващ на всеки зрител да изведе свой собствен смисъл. В спектакъла участват Снежина Петрова, Пламен Димов, Явор Вълканов, Надя Керанова, Йоана Титкова, Елена Иванова, Асен Данков и Кире Гьоревски. Сценограф е Андреа Сандулеску, музиката е на Михай Добре, а тромпетист е Себастиан Бурнечи.

Повече подробности можете да научите от Христо Мутафчиев в звуковия файл.

Снимка – Ани Петрова, БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Рисуващите артисти" – микс от индивидуалности

Изложбата "Рисуващи артисти" в софийската галерия "Финес" обединява десет български актьори в любовта им към изобразителното изкуство. Организирана е от Олег Чернев, който вече има три самостоятелни експозиции на фотопейзажи, а идеята е заимствана от инициативата на Игор Марковски "Пеещи артисти". "Трябваха 18 месеца, за да се стигне до..

публикувано на 20.05.24 в 14:20

Изложбата "Великден" представя най-новите творби на Велин Динев

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" се насочваме към изложбата "Великден" на художника Велин Динев в столичната галерия "Сердика". Изкуствоведката Диана Драганова-Щир коментира симфонията от платна, асонанси и света в митове и легенди, пресъздадени от автора. В предаването се включва и самият Велин Динев. В ателието си..

обновено на 20.05.24 в 12:58
Мария Мира Хрисова и Нейка Кръстева (от ляво надясно)

Нейка Кръстева представя Илия Темков – един рицар на музиката

Странният мъж на масата до прозореца, който говори за музика – това е диригентът, музиковедът, просветителят, основателят на Международния фестивал "Мартенски музикални дни", основоположникът на музикално-образователните лектории в България Илия Темков. В "Terra Култура" разговаряме с Нейка Кръстева , журналист и автор на книгата "Илия Темков –..

публикувано на 20.05.24 в 11:30

Теодора Чичанова – българката, която покори испанския фестивал "Las Fallas"

Испанският фестивал "Las Fallas" е симфония от цветове, изкуство и веселие. Празникът на пролетта във Валенсия олицетворява душата на испанците и е част от списъка на световното нематериално културно изкуство на ЮНЕСКО. Основна атракция на фестивала са традиционните гигантски фигури, наречени "фаи".  Те носят настроение, като шестват из града, а..

публикувано на 20.05.24 в 10:25
Влади Въргала (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: Влади Въргала – актьор, режисьор, сценарист и художник

Владислав Карамфилов или както е известен – Влади ОоооВъргала, е завършил  НАТФИЗ  със специалност " Актьорско майсторство " за драматичен театър в класа на проф.  Стефан Данаилов  през 1992 година. В началото на 90-те години се присъединява към екипа на студентското предаване " Ку-ку " и започва да прави първите комедийни скечове в него.  Един от..

публикувано на 20.05.24 в 10:10