Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частният случай на Рафаел

13-годишно момче стана обект на тежък спор между родителите и бабата

адв. Петър Николов и Анелия Торошанова
Снимка: БНР

Защо едно дете може да бъде отнето от двама здрави родители? 13-годишно момче се превърна в обект на тежък спор между родителите, лелята и бабата на детето, в който бяха намесени и социалните служби.

Момчето Рафаел самó е поискало да бъде настанено в дома на баба си, след като се стига до открит конфликт. Проверката на Държавната агенция за закрила на детето показва безспорни данни за упражнено насилие спрямо детето, както и опит на майката и бащата да го изведат зад граница, в противоречие с желанието му да остане да живее в София. Родителите отричат да са насилвали сина си и твърдят, че той е попаднал под вредно влияние, докато е прекарал последния месец при роднините си в България.

Каква е истината? Защо се стига до конфликт между роднините? Частният случай на Рафаел. 

Коментар по темата прави адв. Петър Николов – консултант на предаването "Законът и Темида":

"За мен най-смущаващо е, че покрай тази история се създава един прецедент. Двама родители напускат територията на нашата страна, съответно с всички редовни документи, за да пътуват за Бразилия. Те не отиват в държава, в която има война или някакъв риск или опасност за здравето и живота на това дете. От друга страна, детето е непълнолетно (в случая дори малолетно – на 13 години). 

Съгласно Закона за лицата и семейството, който е един от най-старите действащи закони , нас (1949), родителите са тези, които вземат решение, включително за пътуването на това дете. Т.е. формално не съществува никаква юридическа пречка, котано двамата родители са съгласни детето им да пътува зад граница и те заедно пътуват с него, да бъдат спрени на границата, защото детето заявило, че не желае да пътува. За мен това е крайно смущаващ факт, като юрист, защото, първо, малолетните лица не могат да вземат самостоятелно решения в своя живот. Като цяло в случая те са недееспособни – тяхната преценка за това кое е добри и лошо се замества от техните родители.

Разбира се, децата не трябва да бъдат обект на домашно насилие, малтретиране и само в тези случаи следва някой друг да защитава техните интереси вместо родителите.

Това дали е малтретиран Рафаел, могат да кажат органите на прокуратурата, полицията, разбира се – и психолози. Вероятно в тези производства, които предстоят, ще бъдат назначени техните съдебно-психологически експертизи." 

Чуйте подробности от звуковия файл.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майката на Хърш Голдбърг-Полин води активна кампания за освобождаването на сина си, отвлечен на музикалния фестивал

София Коен: Цивилизованият свят трябва да се разтревожи

Осемнадесет страни, между които САЩ и България, излязоха със съвместно изявление, в което се призовава да бъдат освободени всички заложници, държани от "Хамас" в Газа повече от 200 дни. По същото време "Хамас" разпространи видео с израелския заложник Хърш Голдбърг - Полин, а пропалестинските протести в американските университети не стихват. Каква е..

публикувано на 27.04.24 в 12:03

Село Жеравна – забележителния архитектурен паметник

Село Жеравна се намира в полите на средния дял на Източна Стара планина, на двайсетина километра от областния център Сливен и на около 6 км от общинския си център Котел. Някога на място на днешното село е имало старо тракийско селище. За произхода на името Жеравна съществуват няколко версии: едната е, че идва от името на птицата жерав, а другата – от..

публикувано на 27.04.24 в 09:35

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20